galéria megtekintése

Molnár Gyula beljebb van

7 komment


Kálmán T. Attila

Az ország közel felében tart tisztújítást megyei szinten három nap alatt az MSZP, azonban úgy néz ki, egyetlen megyét kivéve nem történik változás. Ennek a jelenlegi országos pártvezetők székeire pályázók örülhetnek, leginkább talán Molnár Gyula elnökjelölt, ugyanis a nagyobb súlyú megyékben megtartották elnöki pozíciójukat a kritikus hangot megütő szocialisták.

Nyolc megyében választanak elnököt péntektől vasárnapig a szocialisták, ezért az MSZP-sek csak „szuperhétvégeként" emlegetik ezt az időszakot. Pénteken Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas és ­Zala megyében, szombaton Somogyban, vasárnap pedig Borsodban választanak a párttagok új vezetőket. Helycsere az elnöki pozí­cióban lapzártánkig csak Komáromban történt, itt Ujházy Emilt Fekete Miklós váltotta.

Molnár Gyula lehet a befutó az MSZP elnöki posztjára
Molnár Gyula lehet a befutó az MSZP elnöki posztjára
Földi Imre / Népszabadság

A meglepetésektől mentes eredmények a június 25-i tisztújító kongresszusra nézve azt jelentik, hogy az országos elnöki posztért folyó versenyben nincs nagy elmozdulás az erőviszonyokban a korábban ismertekhez képest. A négy elnökjelölt – Tóbiás József, Haran­gozó ­Tamás, Molnár Gyula és ­Szanyi Tibor – küzdelme továbbra is nyitott, de paradox módon a megyei szintű status quo fennmara­dása a jelenlegi országos vezetés kritikáját jelentheti, mivel több megyében az elégedetlenkedők tartották meg a széküket.

 

Az eredményeket látva a volt újbudai polgármester, Molnár Gyula tűnik néhány lépéssel beljebb a többieknél, mivel sok prominens MSZP-s biztosra veszi, hogy ha a jelenlegi vezetést elkergetik a kongresszuson, akkor ő lehet a befutó.

Tóbiás József jelenlegi elnök örülhet a legkevésbé, ugyanis az ebből a merítésből a két legtöbb kongresszusi küldöttet delegáló megye – Bács-Kiskun és Borsod – élén továbbra is olyan elnökök állnak, akik elégedetlenek a pártvezetéssel. A bács-kiskuni szocialistákat vezető Király József a párt előző, novemberi kongresszusa előtt kemény hangú levelet fogalmazott meg: „Arra a következtetésre jutottam, hogy a mostani országos vezetésünk nem alkalmas arra, hogy ezt a pártot a jelenlegi helyzetéből kimozdítsa" – írta tavaly év végén az újraválasztott megyei elnök.

A kongresszusnak a harmadik legtöbb küldöttet adó Borsodban ugyan csak vasárnap választanak elnököt, de minden általunk megkérdezett MSZP-s biztosra vette a Tóbiásékkal szintén nagyon elégedetlen országgyűlési képviselő, Varga László újrázását. Somogyban pedig minden bizonnyal Harangozó Gábor diadalmaskodik újra, aki természetesen öccse, Harangozó Tamás elnöki ambícióit támogatja.

Ettől a hétvégétől eltekintve sincs komoly mozgás megyei szinten az MSZP-ben. A komárom-esztergomi elnökváltást kivéve egyetlen megyében győzött új elnök: a „nyugdíjba vonuló" Puch László helyét Tóth Bertalan vette át Baranya megye élén. Tóth jelenleg az MSZP frakcióvezető-helyettese, azonban június után elnökhelyettesként szeretné folytatni, amihez a jelenlegi elnökhelyettest, az ismételni akaró Gőgös Zoltánt kell maga alá gyűrnie.

A felmenő tisztújítást kihasz­nálva az országos elnöki posztra aspirálók járják a megyei elnököket választó megyéket, kampányolnak és gyűjtik az induláshoz szükséges 1500 aláírást, amit egyelőre még egyikőjük sem szedett össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.