galéria megtekintése

Megrendelésre dolgozhatott a Csontváry-kép elrablója

6 komment


Kácsor Zsolt

A debreceni önkormányzat már értesítette a biztosítót arról, hogy a Modemből eltűnt egy Csontváry- és egy Nemes Lampérth-mű. A biztosítás kedvezményezettje a város, így a meglopott műgyűjtőnek nem közvetlenül a biztosító fizet, hanem Debrecen önkormányzata.

A debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központból eddig tisztázatlan körülmények között eltűnt műtárgyak jelentőségéhez és értékéhez képest Debrecen önkormányzatától szinte semmitmondó nyilatkozatok és válaszok érkeznek az országszerte nagy port fölvert ügy részleteivel kapcsolatban.

Mint beszámoltunk róla: a Modem raktárából az elmúlt hetekben eltűnt Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József egy-egy alkotása, amelyeknek az értéke összesen több mint százmillió forint. A képek Antal Péter debreceni műgyűjtő tulajdonában vannak, aki a több mint 3 milliárd forint értékű, Antal-Lusztig néven ismert gyűjteményét 2006-ban adta letétbe a debreceni önkormányzatnak.

 

Mivel a gyűjteményre a cívisváros biztosítást kötött, amelynek részleteit a műgyűjtő nem ismeri, az önkormányzattól szerettük volna megtudni, hogy jelen esetben hogyan és mikor hívják le a biztosítás összegét. Írásban azt kérdeztük, hogy a Modemből ellopott, eltűnt képek esetében mit tartalmaz a biztosítási szerződés? Mikor kell fizetni Antal Péternek és mennyit? Akkor kell fizetni, amikor lezárul a rendőrségi nyomozás, vagy akkor, amikor Antal Péter bejelenti a kártalanítási igényét? Megkérdeztük azt is, hogy mekkora összeg illeti meg Antal Pétert, azaz a 8 évvel ezelőtt megállapított 80 millió és 25 millió forint érték az irányadó, vagy átszámolják az összeget mai értékre inflációval és kártalanítással együtt?

Kérdéseinkre nem sok konkrétumot tartalmazó válasz érkezett. A városházától megtudtuk: Debrecen önkormányzata teljes körű biztosítással rendelkezik az ingó és ingatlan vagyontárgyakra, ezen belül az Antal-Lusztig-gyűjteményre 3,17 milliárd forint értéken. Hozzátették: a gyűjtemény minden egyes darabjának biztosítási értékét tételesen meghatározták, a biztosítás kedvezményezettje az önkormányzat. A válasz így zárul: "a műtárgyak eltűnésének észlelésekor a rendőrségnek tett bejelentéssel egyidejűleg a biztosítótársaságot is értesítette az önkormányzat a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően". A biztosítás kedvezményezettje tehát a város, ami azt jelenti: a meglopott műgyűjtőnek nem közvetlenül a biztosító fizet, hanem Debrecen önkormányzata.

Kukla Krisztián - Konyhás István / Népszabadság

Ebből a válaszból tehát nem derül ki, hogy a biztosítás összegét mikor lehet lehívni, s vajon meg kell-e várni vele a rendőrségi nyomozás befejezését. Ennek azért van jelentősége, mert a Modemben még mindig reménykednek abban, hogy a képek "nem végleg tűntek el". Kukla Krisztián, az intézmény igazgatója érdeklődésünkre azt mondta: nem úgy tekint a műalkotásokra, mint ellopott tárgyakra, s bízik benne, hogy hamarosan előkerülnek.

Az igazgatóval folytatott beszélgetésünk során szóba hoztuk, hogy a Modemben az elmúlt hónapokban megszorító intézkedéseket hajtottak végre, több alkalmazottat elbocsátottak, a státuszban maradt dolgozóknak pedig csökkentették a bérét, sőt munkafeladatokat vontak össze. Kérdésünkre, miszerint lehet-e összefüggés az elbocsátások következtében megcsappant dolgozói létszám, valamint a biztonsági felügyelet hatékonysága között, Kukla Krisztián azt válaszolta: ilyen összefüggés nincs, a Modem biztonsági szolgálatát ugyanis nem a létesítmény dolgozói, hanem külsős cég látja el. Kérdésünkre hozzátette: a megszorítások, elbocsátások nem érintették az őrző-védő szolgáltatást.

A Modemből eddig egyébként soha nem tűntek el műtárgyak, Debrecenben utoljára a Déri Múzeumból jelentettek lopást, amelynek raktárából 2012-ben a portás lopott el egy négyszáz éves japán kardot. Az egymillió forint értékű fegyvert később az interneten hirdették meg mindössze 70 ezer forintért, így bukkantak nyomára a Déri Múzeum munkatársai.

Igaz, annak nem sok esélye van, hogy egy lopott Csontváryt internetes apróhirdetésben árulnak majd. Debreceni műgyűjtői körökben megtudtuk: sajnos nemzetközileg bevett gyakorlat, hogy egy-egy műkincset azért lopnak el, hogy később éppen a meglopott gyűjtőnek kínálhassák föl eladásra. A műgyűjtők ezt nem szokták ugyan nagydobra verni, de előfordul, hogy egyes festményeket többször kell "megvásárolniuk".

Hozzáértőktől megtudtuk: a nullához közelít annak a valószínűsége, hogy az említett Csontváry- és Nemes Lampérth-művet a tolvaj találomra emelhette ki a többi közül, sokkal valószínűbb, hogy megrendelésre dolgozhatott. Érdekes mozzanat az is, hogy a biztonsági rendszer nem jelzett illetéktelen behatolást, elképzelhető tehát, hogy olyan személy segíthette a tolvajt, akinek hozzáférése volt a raktár beléptető rendszeréhez. Arról egyelőre nem sikerült információt szereznünk, hogy a belső biztonsági kamerák felvételét mennyi ideig őrzik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.