galéria megtekintése

Mocsai nem is sport, hanem a bölcsészettudomány doktora lett

Kreatív megoldással adott díszdoktori címet a Debreceni Egyetem Mocsai Lajosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egyetemi tanári kinevezésre terjesztette fel az elsősorban nem tudományos munkásságáról elhíresült kézilabdatrénert. Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila is kapott jelölést.

A Debreceni Egyetem (DE) professzorai, tekintélyes tudósai körében nem csitul az a fölháborodás, amelyet a Mocsai Lajos kézilabdaedzőnek, a Testnevelési Egyetem vitatott körülmények között kinevezett rektorának odaítélt díszdoktori kitüntetés keltett. Mint megírtuk: több egyetemi tanár szerint Mocsait indokolatlanul terjesztették föl tiszteletbeli doktori címre, mert azt tudományos munkássága alapján nem érdemli meg.

Mocsai Lajos még csak a kézilabdázás professzora
Mocsai Lajos még csak a kézilabdázás professzora
Mirkó István / Archiv

Az egyetemről lapunk most azt az információt kapta, hogy a DE szenátusa ráadásul a szabályok „kreatív alkalmazásával" ítélte oda Mocsainak a kitüntetést. A DE ugyanis a sporttudomány ágában nem jogosult díszdoktori címet adományozni, mivel Debrecenben nincsen sporttudományi doktori iskola, márpedig az edző munkássága a sporttudomány keretei közé sorolható. A vonatkozó kormányrendelet azt mondja ki: „a felsőoktatási intézmény szenátusa a rektor javaslatára a doktori tanács véleményének kikérésével tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) vagy tiszteletbeli doktori és professzori (Doctor et Professor Honoris Causa) címet adományozhat annak, aki a doktori szabályzatban foglaltak alapján arra érdemessé vált abban a tudományágban, amelyben a felsőoktatási intézmény doktori fokozat odaítélésére jogosult".

 

A Mocsai díszdoktorságát ellenző debreceni tudósoknál kiverte a biztosítékot, hogy az idézett szabályozást a DE vezetése azzal kerülte meg, hogy

a szakembernek nem sporttudományból, hanem – a bölcsészeti fakultás alá tartozó – neveléstudományból adományozott díszdoktori címet.

(Ezt a tényt megkeresésünkre megerősítette a DE sajtóirodája.) Habár ennek a döntésnek lehet jogalapja – elvégre Mocsai rendelkezik testnevelő tanári egyetemi diplomával –, ő maga sem a neveléstudományt, hanem a sporttudományt szokta megjelölni kutatási területeként. Informátoraink szerint nem vet jó fényt a kézilabdában páratlan sikereket elért Mocsaira, hogy nem a sport-, hanem a bölcsészettudomány tiszteletbeli doktora lett.

Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila
Móricz-Sabján Simon

Fölhívták a figyelmünket arra is, hogy Mocsai Lajos – aki jelenleg egyetemi docens – vélhetőleg egyetemi tanári, azaz professzori címre vágyik. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) honlapján elérhető tájékoztatás szerint az idén mintegy 130-an pályáztak professzori címre, közülük 27 jelentkezőnek a kinevezését a MAB nem támogatta. A nem támogatottak között van az E3137 kódszámú pályázó, aki információink szerint Mocsai Lajos: beazonosítható a Kerezsi Endre- és a Bay Béla-díjról, ráadásul a pályázók közül az E3137 kódszámú az egyetlen, aki kutatási területként a sportot jelölte meg.

Feltűnő, hogy a pályázókat a saját egyetemük terjesztette föl a címre, kivéve az E3137-est, akit Balog Zoltán tárcája, az Emmi. A MAB-listán a támogatottak között szerepelnek neveléstudományi szakemberek, ami jelzi: a két tudományág nem mosható olyan könnyen egybe, ahogyan az Mocsai díszdoktori címe kapcsán megtörtént. Elképzelhető, hogy azért volt szükség a tiszteletbeli doktori kitüntetésre, mert a MAB szabályainak értelmében a Doctor Honoris Causa cím pontokban mérhető előnyt jelent a professzori kinevezések során.

Tanári asztal: Eperjes és Vidnyánszky
Tanári asztal: Eperjes és Vidnyánszky
Móricz-Sabján Simon

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Mocsai esetében mi indokolta, hogy a tárca legyen a fölterjesztő a professzori címre, mire az Emmi sajtóosztálya azt válaszolta: a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2014-es módosítása teremtette meg a lehetőségét arra, hogy ne csak az egyes felsőoktatási intézmények, hanem a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a sporttudományi területen pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is terjeszthessen fel javaslatokat az egyetemi tanári cím odaítélésére. Ilyen esetekben a javaslat a minisztériumhoz érkezik, ott véleményezik, ezért a tárca küldte meg a javasolt személy anyagát a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság részére. Hozzátették: a javaslattétel jogával eddig kizárólag a MOB élt, Mocsai Lajos kapcsán.

Nem Mocsai az egyetlen széles körben ismert szereplője a listának. A Kaposvári Egyetem terjesztett fel egy művészt, akinek kérelmét a bizottság elutasította. A vonatkozó sorban az állt: „E3286 – egyetemi tanári pályázó – Kos­suth-díj (1999) – KE – színházművészet – NT".

A Kossuth-díjakat összesítő Wikipédia-oldal szerint nem lehet más ez a művész, mint a kaposvári Színházi Intézet adjunktusa, Eperjes Károly. A színész lapunk kérdésére annyit mondott: „ez nem az ön és nem is az én dolgom, hanem az egyetemé". Máshonnan azonban megerősítették információnkat. A MAB elutasítása dacára az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak van joga megadni a tudományos címet az intézményben 2014 ősze óta osztályvezető tanárként dolgozó Eperjesnek. De ez nem túl gyakori.

Eperjes Károly
Eperjes Károly
Zih Zsolt / MTVA

További források szerint Vidnyánszky Attila rendezőt, a Nemzeti Színház főigazgatóját, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének művészeti rektorhelyettesét, művészeti és művészképzési tanácsadóját, címzetes egyetemi tanárát, a Magyar Teátrumi Társaság elnökét és a Magyar Művészeti Akadémia tagját is jelölte az egyetem. A tudományos testület őt is elutasította. Vidnyánszky lapunknak elmondta, valóban fölterjesztette őt az intézmény, az ügy még folyamatban van, nincs lezárva. Nem érti a rendező, mi kifogás érhetné: hét évig tanított a kijevi színművészeti egyetemen és 117 előadást rendezett, nemzetközi díjai vannak. Más környező országokban a művészeti díjak kiváltanak bármit.

Az egyetemi tanári tudományos fokozatnak komoly feltételei vannak: két nyelvvizsga, tizenöt év egyetemi oktatás, idegen nyelvű publikációk. Jelentős tudósok pályájának koronája. (Nemrégiben született az a törvénymódosítás – információink szerint például Vidnyánszky javaslatára –, hogy művészeti díjjal olyan pozíciókat is be lehet tölteni az egyetemeken, amelyekhez korábbi esetekben doktori fokozat kellett.)

Arra a kérdésre, miért fontos neki a cím, hiszen így is osztályt vezet, rektorhelyettes, tanácsadó, azt a választ kaptuk: a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének, illetve a Művészeti Karnak az akkreditáció­jánál alapvető kritérium, hányan bírnak tudományos fokozattal, és a Színházi Intézetben jelenleg egyetlen „fokozatos" oktató van.

Vidnyánszky Attila egyébként úgy gondolja, nem ezzel kéne foglalkoznunk, hanem azzal, hány jelentéktelen ember kapta már meg a címet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.