galéria megtekintése

Két éve nyílik közpénzből Kerényi pitypangja

7 komment


Kácsor Zsolt

A Magyar Krónika első száma éppen két éve, 2014 pünkösdjén jelent meg, azóta havonta 10 ezer példányban csak a jóról írnak. Igaz, könnyű nekik: tavaly 30 millió forintot kaptak a Matolcsy-féle jegybanktól. Miközben az összes szépirodalmi lapra idén 144 millió jutott.

Az alaptörvény díszkiadása és a Nemzeti Könyvtár arculata szerint pontosan két évvel ezelőtt, 2014 pünkösdjén jelent meg a Magyar Krónika című kulturális és közéleti havilap első száma, amely Bencsik Gábor főszerkesztő és Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott elhíresült levele szerint azzal a jelszóval indult útjára, hogy „keresd a jót”. Igaz, e jelszóból azóta szállóige lett, mivel az alapítók 2014-ben született levele így folytatódott: „Igen, keresd a jót. Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a bio­piacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom. Ellenfelem jól szólalt meg. Megírom és megdicsérem”.

Bencsik Gábor főszerkesztő. Botrányos ügyek helyett a verseket kedveli
Bencsik Gábor főszerkesztő. Botrányos ügyek helyett a verseket kedveli
Máthé Zoltán / MTI

A Magyar Krónika két éve töretlenül és tudatosan koncentrál a jóra, igaz, könnyű neki: elsősorban nem a piacról kell megélnie. Nagy formátumban, vastag papíron, nemzetiszínű kerettel díszített félkemény borítóval havonta 10 ezer példányban nyomják, amelynek több mint a felét különböző hazai és határainkon túli közintézmények – iskolák, könyvtárak – ingyen kapják. Az eredeti tervek szerint ingyenes terjesztésben ötezer példányt postáztak volna a következőknek: „állami vezetők, közkönyvtárak, középiskolai könyvtárak, középiskolák igazgatóinak irodája, határon túli magyar iskolák és magyar intézmények, valamint a hazai polgármesterek egy köre”, a fennmaradó ötezer példány pedig kereskedelmi terjesztésbe került volna.

 

Az arányok azonban később megváltoztak: az ATV-nek tavaly májusban Bencsik Gábor azt nyilatkozta, hogy a tízezer példányból hatezret osztanak szét ingyen, az előfizetők száma ezerkétszáz, áruspéldányban elfogy nyolcszáz darab, a remittenda pedig kétezer. A friss számok alapján a Magyar Krónika igazi sikertörténet – már ami a terjesztését illeti –, hiszen Bencsik Gábor tájékoztatása szerint a lap az első számtól kezdve tízezer példányban készül, ebből több mint hatezer-háromszáz példány ingyen megy közintézményeknek, iskoláknak, könyvtáraknak, hétszáz darab a határokon túlra.

A főszerkesztő lapunknak azt mondta: az előfizetők száma 1600–1700 között mozog, a darabonkénti eladás 500 körül van, a többi szerzői példány, promóció és remittenda, nagyjából havi száz példány pedig utólagos eladásban kel el. S hogy mennyi főállású dolgozója van a lapnak? Bencsik erre azt válaszolta: főállású munkatárs nincs, ő maga részállású, a többiek szerződéssel vagy megbízással dolgoznak. A szerkesztőség egy főszerkesztőből, egy főszerkesztő-helyettesből, két rovatszerkesztőből, egy korrektorból és egy tördelőből áll.

Kérdésünkre, miszerint milyen bevételekből tartják el magukat, s kapnak-e közpénzt, a főszerkesztő azt mondta: a bevételeik részben lapárbevételből, részben támogatásból állnak, s közpénzt is kapnak. Az MNB tavaly 30 milliót adott, a Magyar Villamos Művektől pedig idén 10 millió forintot kaptak. Megkérdeztük azt is, hogy az elmúlt két évből szakmailag mire a legbüszkébbek, mire azt közölte: „nem egyes anyagokra vagy szerzőkre vagyunk büszkék, hanem arra, hogy – azt hiszem – sikerült jó színvonalon szólnunk arról, hogy egy csomó jó dolog vesz körül bennünket. Nekem egyébként a legkedvesebb a versrovat – havonta legalább egy jó vers szerintem szebbé teszi az életet.”

Az alapítók által „reprezentatív és gyűjtendő” lapnak, sőt „kordokumentumnak” szánt kiadvány eddig eleget tett annak az alapeszmének, amelynek nevében életre hívták: nem keres botrányos ügyeket, nem boncolgat égető társadalmi problémákat, az alcímében jelölt közéletiség csak pozitív formában van jelen. Az aktuális számból például teljes egészében kimaradt az a kulturális botrány, hogy – forráshiány miatt – olyan minőségi irodalmi lapokat fenyeget megszűnés, mint az Ex Sym­posion, a 2000, a Kritika, a Literatura, a Mozgó Világ, a Prae, a Vigilia, ugyanis a Nemzeti Kulturális Alap csak 85 milliót, majd később plusz 59 milliót szánt szépirodalmi lapokra.

Tavaszi vezércikk

A Magyar Krónika májusi – sorrendben huszonnegyedik – számában olvasható vezércikk ezt a címet kapta: Megint tavasz. Ebben Bencsik Gábor főszerkesztő arról ír, hogy „itt a hegyekkel ölelt Kárpát-medencében négy évszak váltja egymást. Hálásak lehetünk a sorsnak, hogy így van, hogy ide születtünk”. Az évszak kapcsán megjegyzi, hogy a tavasz „legfőképpen örömet hoz, bizakodást a jövőben, új célokat, új kihívásokat”, továbbá „erre emlékeztet minden egyes falevél, akácvirág, pirosan kibomló muskátli a balkon virágládájában”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.