galéria megtekintése

Mit nekik az MNB- botrány: megszavazták Matolcsy ötmilliós fizetését

18 komment


Csuhaj Ildikó

Jegybanki botrány ide vagy oda, a fideszes és KDNP-s képviselők kedden másodszorra is ötmilliós fizetést szavaztak meg Matolcsy Györgynek. Schiffer András szerint viszont nem fizetésemelés jár neki, úgy véli, egy civilizált országban rabszíjon vinnék el a jegybankelnököt. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint fel sem merülhet, hogy Matolcsyt a kormányfő törvényesen meneszthetné.

A jegybank-botrányok ellenére is megszavazta az Országgyűlés kormánypárti többsége, hogy Matolcsy Györgynek ötmilliós legyen a jövőben a fizetése, és kedden másodszor is elfogadták a fideszes, KDNP-s képviselők az Alkotmánybíróság által a titkosítások miatt alkotmányellenesnek ítélt és megsemmisített jegybanktörvény módosítását is.

Az új verzió már csak a Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő cégek gazdálkodását titkosítja, az alapítványokét nem, azaz a közvagyon nem veszíti el közvagyon jellegét. Viszont tíz évig nem nyilvánosak azok az adatok, amelyek devizapolitikai vagy központi pénzügyi érdekeket sértenének. A gazdasági társaságok versenypiaci tevékenységére vonatkozó adatok szintén üzleti titoknak minősülnek, az alapítványok gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi a jövőben. Az ellenzék a szavazás előtt a T. Házban Matolcsy György menesztését követelte.

Az RTL Klubnak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta, hogy törvényesen fel sem merülhet, hogy a miniszterelnök kezdeményezze Matolcsy György menesztését, hiszen a kormány semmilyen módon nem befolyásolhatja a jegybank működését.

 

Schiffer András viszont a parlamenti záróvitában éppen arról beszélt, hogy Matolcsy Györgyöt bilincsben kellene elvinni.

„Ami az elmúlt öt napban kiderült, azok után nem fizetésemelést kell kapnia. Egy civilizált országban vezetőszáron viszik el, ha az ügyészség a helyén lenne”

– hangoztatta az LMP frakcióvezetője. „Ezek szerint önök is szégyellték azt, amit az alapítványi pénzekkel művelt Matolcsy György! Miért olyan fontos ezt eltitkolni, Bánki képviselőtársam? Miért volt olyan fontos érvelni egy hónappal ezelőtt, hogy ezeknek az információknak titokban kell maradni?” – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Schiffer bilincsben látná szívesen Matolcsyt
Schiffer bilincsben látná szívesen Matolcsyt
Illyés Tibor / MTI

A Népszabadságnak ellenzéki képviselők azt mondták, hogy amikor Schiffer András felsorakoztatta kérdéseit, látszott a fideszes képviselőkön, hogy tényleg szégyellik magukat.

„Nemcsak Habony Árpádot jellemzi a műkincsek imádata, hanem a jegybank elnökét, Matolcsy Györgyöt is. Ennek keretében közpénzekből különböző műkincseket vásárol”

– ezt már Burány Sándor (MSZP) mondta. Volner János (Jobbik) szerint Magyar Nemzeti Bank a forint gyengülését kihasználva jutott azokhoz a százmilliárdokhoz, amelyekkel kitömte alapítványait. A Magyar Nemzeti Bank pénze nem költhető el zsebpénzként, nem gazdálkodhat vele így a jegybank elnöke. „A mai ülésen is csak politikai lózungokat hallottunk” – hangzott a jegybanktörvény módosítását előterjesztő fideszes Bánki Erik reagálása az ellenzéki felszólalásokra. Selmeczi Gabriella (Fidesz) pedig egy sajtótájékoztatón úgy válaszolt egy újságírói kérdésre, hogy szerinte nem lesz sok Matolcsy György ötmilliós fizetése, mert a környező országokban a nemzeti bankok vezetőinek magasabb a fizetése ennél.

Varga Mihály nem kommentálta a jegybankbotrányt és az őrült költéseket, amikor a 2017-es költségvetést benyújtotta az Országgyűlésnek, és közös sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergellyel, a parlament alelnökével. A miniszter arra hivatkozott, hogy „az európai gazdasági kultúra része, hogy a kormány nem kommentálja a jegybank tevékenységét, és különösen igaz ez a gazdasági miniszterre”. Arra a kérdésre, hogy az Európai Központi Bank vizsgálja az MNB állampapír-juttatását, és adott esetben dönthet úgy is, hogy tiltott finanszírozásnak minősíti ezt, és ez hogyan hatna a 2017-es büdzsére, az államadósságra, Varga Mihály úgy válaszolt, még nyitott a jövő évi költségvetés, hiszen a parlament most kezdi tárgyalni, megvárják az EKB véleményét. De szavaiból az derült ki, hogy nem számítanak szankciókra, más uniós országokban sem volt ilyenre példa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.