Miskolc: polgármester és cégvezető egyszemélyben

Újabb botrány pattant ki a Fidesz vezette Miskolcon. A polgármester több cégben is vezető posztot tölt be, ami az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlen polgármesteri pozíciójával. Kriza Ákos januárban leadott vagyonnyilatkozatában elismerte, hogy két cég vezető tisztségviselője.

Komoly politikai perpatvartól hangos a miskolci közgyűlés csütörtöki tudósít a Borsod Online. Simon Gábor MSZP-s frakcióvezető napirend előtti felszólalásában elmondta: a polgármester több cégben is vezetői posztot tölt be immáron öt hónapja, ami a törvény szerint összeférhetetlen az önkormányzatban betöltött posztjával.

Miskolc fideszes polgármestere, Kriza Ákos saját, idén január végén leadott vagyonnyilatkozatában is elismerte, hogy 96 százalékos tulajdonosa és üzletvezetője a BONA-CURA Egészségügyi Szolgáltató Bt.-nek, emellett 50 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője a Krila-Med Egészségügyi Szolgáltató Kft.-nek. A jelek szerint ez az állapot január óta nem változott, az elektronikus cégnyilvántartási rendszer adatai szerint a polgármester jelenleg is ezeket a tisztségeket tölti be az említett cégekben.

A hatályos önkormányzati törvény valóban tiltja, hogy egy főállású polgármester gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen a képviselő-testület hozzájárulása nélkül. A Hírszerző a képviselő-testület határozatai között nem talált ilyen dokumentumot. Az említett törvény emellett kimondja azt is, hogy "a polgármester az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától, illetve az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított 30 napon belül köteles megszüntetni".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.