galéria megtekintése

Új utat építettek a miskolci nagyúrnak, végül is csak az idősek fogják kitörni a nyakukat rajta

61 komment


Doros Judit

Pár éve közpénzből aszfaltozták Zsiga Marcell alpolgármester házáig az utat, most egy önkormányzati cégvezető családjának villájához vezet új út.

Miskolctapolcán elég sok a rossz minőségű utca, főként a meredekebb, domboldali részeken. Ám csodák csodájára időnként egy-egy ilyen utcában megjelennek az aszfaltozógépek és néhány nap alatt tükörsimává varázsolják a buckákkal, gödrökkel, kátyúkkal tarkított szakaszt. Ilyen esetekben joggal kezdenek gyanakodni a tapolcaiak: „erős ember” költözött a környékre, akinek kedvéért mindjárt jó lett, ami korábban rossz volt.

Persze csak a házukig tart a felújítás, egy centivel sem tovább.

Néhány hete a miskolctapolcai Viola utca lakói szembesültek azzal: valakik elbontották az erősen lejtő szakasz közepétől a főútig vezető lépcsősort, s az alsó traktusban immár aszfaltozott út virít. Addig a házig csillog szurokfeketén a bitumen, amely a Miskolci Ingatlankezelő Zrt. vezérigazgatójának, Szélyes Domokosnak a családjáé. Az útnak akár örülhetnének is az itt lakók, ám ők leginkább felháborodtak.

 

– Itt sok idős ember lakik, eddig a lépcsőn szépen leóvatoskodtunk a postáig, gyógyszertárig. Most azonban félúton kiszaladnak alólunk a lépcsők és egy meredek úton kellene lefelé haladnunk. Tudja milyen az, amikor pipiskedik az ember és szinte centiket tud csak araszolva megtenni, mert fél, hogy hanyatt esik? Ezt csináljuk most mi – mondja egy idős férfi, aki az ominózus ingatlan feletti társasházban lakik. Egy asszony ugyanitt az erkélyről kiabál lefelé, s azt magyarázza: senki nem egyeztetett velük a beruházásról, egy tenyérnyi cetlit dobtak csak be hozzájuk, hogy útfelújítás lesz. Nem is értették, miről van szó, hiszen nekik útjuk nem, csak lépcsősoruk volt addig.

Hol lépcső volt, ott út épült
Hol lépcső volt, ott út épült
Földi D. Attila / Népszabadság

– Képzelje, mi lesz télen, ha esik egy kis hó! A lépcsőn még le tudtunk menni, de ezen az úton már nem fogunk. Kerülni legalább egy kilométert kellene, ami az időseknek szintén nehéz – mondja az előbbi férfi. Hozzáteszi: panasszal fordultak a város jegyzőjéhez, de nem kaptak választ. Keresték az önkormányzati képviselőjüket is, de a hümmögésen kívül nem kaptak tőle semmi biztatót. Bár nem is nagyon vártak – jegyzik meg –, lévén fideszes, aki nemigen menne szembe egy városi cég első emberével.

Mi a MIK Zrt. vezetőjéhez, Szélyes Domokoshoz fordultunk kérdéseinkkel. Arra szerettünk volna választ kapni, miért nem kérte a környékbeliek beleegyezését az új úthoz, s magán- vagy közpénzből valósult-e meg a beruházás. Megkérdeztük azt is, szerinte hogyan tudnak majd lejutni gyalog az út mentén élő idősek, miután eltűnt a lépcső, amin eddig jártak.

– Az út közterület, önkormányzati kezelésben van – válaszolta a vezérigazgató helyett Szabó Máté, a miskolci városháza sajtóosztályának vezetője. Szavai szerint az útépítés önerőből történik, az önkormányzat engedélyével, a munkákat pedig nem Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatója kezdeményezte és végezteti, hanem az utcában lakó édesapja.

Szélyesék háza a Viola utcában. Lépcső helyett már aszfaltút vezet ide
Szélyesék háza a Viola utcában. Lépcső helyett már aszfaltút vezet ide
Földi D. Attila / Népszabadság

– Az építkezés még nem fejeződött be. A Viola utcai lépcső leromlott állapotban volt. A helyére kerülő aszfaltburkolatú úton, amely mellé végig korlát is épül, a korábbinál biztonságosabb lesz a gyalogosközlekedés. A gépjárműforgalom minimális lesz. Az építkezés befejezése után a kész utat a beruházó térítésmentesen átadja az önkormányzatnak – írta a sajtóosztály vezetője. Hozzátette:

az önkormányzati engedély birtokában az útépítésről nem szükséges kikérni

az ott lakók véleményét.

Közpénzből kapott új burkolatot az alpolgármester utcája


Pár évvel ezelőtt nagy port kavart a hír, hogy a Felsőzsolcáról Miskolctapolcára költözött Zsiga Marcell akkori miskolci alpolgármester, s a fideszes politikus kedvéért közpénzből újítottak fel egy utat. A domboldalon lévő házhoz rossz minőségű, kátyús út vezetett, pár nap alatt azonban csapadékelvezető árok épült, és új burkolatot terítettek le: pontosan odáig, ahol az alpolgármester él, afölött továbbra is megmaradt a régi, rossz szakasz. A felújítás hétmillió forintba került, s akadt, aki kiszámolta: ez 147 közmunkás egyhavi bérének felelt meg akkor. Ez azért lényeges, mert Zsiga leginkább azon kijelentéséről híresült el: „meg lehet élni 47 ezer forintból”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.