Miskolc: sztrájkba lépnek a közlekedési dolgozók

Jövő héten szerdán sztrájkba lépnek a miskolci közlekedési dolgozók, mert nem kapták meg a 2015-re kialkudott béremelésüket, s az évek óta elmaradt prémiumokat.

- A követeléseink elérése érdekében a munkavállalók többségi akaratának figyelembe vételével a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy sztrájkot hirdetünk 2016. február 17-i kezdettel, meghatározatlan időre! - jelentette be a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete és a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet által létrehozott sztrájkbizottság. Döntésüket tudatták a miskolci közlekedésért felelős önkormányzati cégekkel, a Miskolc Holdinggal és az MVK Zrt.-vel.

Az egyeztetés a hét napot jóval meghaladó időtartama alatt sem vezetett eredményre, az álláspontok nem közelítettek egymáshoz, érdekképviseleteik kompromisszumos javaslatot nem kaptak a munkáltatótól. A sztrájkbizottság még tavaly novemberben alakult meg, a dolgozók azóta próbálnak meg dűlőre jutni, ám a munkáltató a munkavállalókkal kötött egyéni megállapodásokkal próbálta a fennálló munkaügyi vitát megoldani. Médiakampányt folytatott a munkavállalók meggyőzése, a szakszervezeti vezetők megfélemlítése, lejáratása érdekében.

Több alkalommal a sajtón keresztül üzenve próbált nyomást gyakorolni a kollektív munkaügyi vitát kezdeményezőkre – indokolták lépésüket.

Az MVK Zrt. vezérigazgatója korábban bejelentette: minden egyes munkavállalónak levelet küldött, azt kérve, írják alá az új munkaszerződését, ami tartalmazza a cafeteriát és a három százalékos béremelést. Ez azonban csak 2016-ra vonatkozott, miközben a szakszervezetek azt követelik: visszamenőleg adják oda a 2015 évi bérajánlásban kialkudott egységes, 3 százalékos béremelést, s fizessék ki az elmúlt három évben elmaradt prémiumokat is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.