galéria megtekintése

Előre megírták a nemzeti konzultáció eredményét

8 komment


Bita Dániel

Néhány óra alatt sokat romolhatott a helyzet a magyar–szerb határon, ha kormánypárti politikusok nyilatkozatait tekintjük irányadónak. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán reggel a TV2-n még azt mondta: fizikai határzár kiépítése nem látszik szükségesnek, mivel a rendőrség e nélkül is képes az illegális bevándorlók feltartóztatására, így ez a megoldás csak végső esetben képzelhető el. A végső eset azonban néhány órán belül előállt.

A kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar–szerb határ lezárását – jelentette be Szijjártó Péter a kormányülés szünetében, kevéssel dél után. Az előkészületek – bár

az egymilliárdból rendezett bevándorlásügyi nemzeti konzultáció még le sem zárult,


ráadásul a kérdések között szó sem volt déli vasfüggöny felhúzásáról – már alighanem elkezdődtek, hiszen a külügyminiszter tényként közölte, négy méter magas kerítést húznak fel a 175 kilométeres határszakaszon.

 

Szijjártó hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem sérti a nemzetközi jogot, és nem egyedülálló: a görög–török és a bolgár–török határon is épült kerítés, mint ahogyan a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai városok is így védekeznek a bevándorlók áradata ellen.

A Jobbik helyeselte, hogy a kormány „végre érdemi lépést jelentett be”, ám a párt szerint az embercsempészek új útvonalakat fognak találni, és azon sem segít a határzár, ha Nyugat-Európából visszatoloncolják Magyarországra az unió területére itt belépő menekülteket. A szélsőjobboldali párt továbbra is a menekülttáborok zárttá tételét és az önálló határőrség visszaállítását sürgeti, valamint azt, hogy a bevándorlókat visszafordíthassák a hatóságok.

A zsákutca neve Szerbia
A zsákutca neve Szerbia
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A baloldali ellenzék tiltakozik. Tóbiás József MSZP-elnök szerint a szögesdrót nem jó eszköz, a határvédelemről egyeztetni kell a többi EU-tagállammal, a kormány döntése pedig méltatlan Magyarországhoz, amely egyszer már egyesítette Európát nyugati határának megnyitásával. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt kérdezte: mennyibe kerül a szögesdrót felhúzása? Arra is kíváncsi volt, vezetnek-e áramot a kerítésbe, a határt őrzők kapnak-e lőparancsot, illetve hogy a kormány tervezi-e a román és az ukrán határ lezárását is.

Schiffer András, az LMP társelnöke a „palesztinokat gettóba záró izraeli falhoz” hasonlította a szerb határra tervezett kerítést, és embertelennek nevezte a kormány ötletét.

Szíriai menekültek Ásotthalomnál
Szíriai menekültek Ásotthalomnál
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A parlament szerdán délelőtt kezdte tárgyalni a menedékjogi törvény módosítását, amely felhatalmazná a kormányt arra, hogy rendeletben határozza meg a biztonságosnak tekintett országok sorát.

A cél az, hogy az ezekből érkezők ne igényelhessenek politikai menedékjogot.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a vitában még legutolsó lehetséges lépésként hozta csak szóba a határzárat, arra az esetre, ha az Európai Unióban is megkezdődik a belső határok lezárása a menekültek miatt.

 Az MSZP kivonult a vitáról. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes előzőleg azt mondta: a javaslat az ócska kormányzati propaganda része, miközben azt a jelenlegi szabályok is előírják, hogy a papírok nélkül érkezőket a menekültügyi eljárás lefolytatásáig őrizetbe kell venni. Szerinte ennek a hatóságok nem tesznek eleget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.