galéria megtekintése

Mintha minden hatodik gyerek eltűnt volna az óvodákból

1 komment


Kálmán T. Attila

A rendszerváltás óta nem jutott ilyen kevés gyerek egy óvodai pedagógusra, közülük sokan mégis úgy érzik, hogy túlterheltek.

Idén több mint háromezren jelentkeztek óvodapedagógusnak
Idén több mint háromezren jelentkeztek óvodapedagógusnak
Mediaworks

Idén 3145-en jelentkeztek első helyen valamelyik felsőoktatási intézmény óvodapedagógus szakára: ez azt jelenti, 2016-ban ez volt a második legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment mögött, orrhosszal a mérnökinformatikus előtt. A nagy túljelentkezés ellenére mégis arról beszél sok óvodai dolgozó és az őket képviselő szervezetek képviselői is, hogy a terület szakemberhiánnyal küszködik. Az óvodai dolgozók nincsenek elegen, túlterheltek, ezért kevés figyelem jut a gyerekekre.

Pedig a KSH adatai ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak: a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony sem az egy pedagógusra jutó gyerekszám (10,2 gyerek/pedagógus), sem az egy gyerekcsoportra jutó gyerekek száma (21,6 gyerek/csoport). Az impozáns számok mögött egyrészről a ­demográfiai folyamatok állnak: 1990-hez képest 2016-ban 70 ezerrel kevesebb, mindössze 321 ezer óvodáskorú gyerek van Magyarországon. Ez 18 százalékos csökkenés, azaz olyan, mintha minden hatodik gyerek eltűnt volna az ország összes óvodás csoportjából. Mindeközben óvodai pedagógusból „csak" 20 ezer párolgott el a rendszerből, az előző tanévre 31 484-en maradtak ilyen munkakörben a statisztikai hivatal szerint. Igaz, voltak ennél kevesebben is, a 2008/2009-es mélyponthoz képest manapság ezerötszázzal többen dolgoznak ebben a szakmában.

 

„Ezek jó számok, de az átlagok mindig sántítanak" – mondta a ­fenti adatokra Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője. Szerinte országos szakemberhiányról egyébként nincs is szó, területi egyenlőtlenségek miatt rosszabb az óvodai helyzet egy-egy leszakadó régióban, valamint jellemzően a kisebb falvakban. A Békés megyében óvónőként dolgozó szakszervezeti vezető is úgy fogalmazott, hogy már annak is örül, ha egy csoportjában csak 25 gyerek van, ami egyébként a maximálisan engedélyezett létszám. A 25 gyerek fölé csak úgy lehet menni, ha pót-előirányzatot kér az óvoda, amit általában engedélyeznek is, így nem ritkák a 30-hoz közelítő gyerekcsoportok sem, ami már majdnem másfélszerese az országos át­lagnak.

Az országos helyzet tehát nem látszik tarthatatlannak, de a területi különbségek pont ott okoznak gondokat, ahol jobb eséllyel élnek hátrányos helyzetű gyerekek. Verba Attiláné szerint a jövőben nagyobb problémák is lehetnek: a szakma vészesen elöregedőben van, a friss diplomások pedig egyre gyakrabban próbálnak külföldön elhelyezkedni.

Klik nélküli központosítás

Az óvodai pedagógusok túlterheltségének lehetséges indoka a közoktatás magasabb szintjeihez hasonlóan az óvodákban is bevezetett plusz adminisztrációs és egyéb feladatok. „A környezetemben több olyan történetet is hallottam, hogy a portfólióírás eltántorított fiatalokat a pályától, az idősebbek pedig egyszerűen úgy gondolták, hogy őket ne terheljék ezzel, ne méricskéljék utólag a diplomájukat" – mesélte Verba Attiláné, aki az ezzel kapcsolatos felháborodást nem látja olyan általánosnak, mint a tanárok a minősítési rendszerrel szembeni ellenszenvét. Azonban az extra feladatok miatt érezhetik úgy az óvodákban, hogy kevesebben vannak, mint azt a munka megkövetelné. Az is több helyen okozott gondokat, hogy az elmúlt években néhány helyen egy központi óvoda alá rendeltek több, korábban önállóan, saját intézményvezetővel működő óvodát. Az összevonások után a korábban csak óvodavezetőként dolgozó pedagógusoknak is kell gyerekcsoportban dolgozniuk, ezért egy-egy tagintézményben könnyen úgy érezhették az óvónők, hogy főnök nélkül maradtak. Az elsöprő többségben önkormányzati fenntartással működő óvodákon az ilyen tömbösítésekkel igyekeztek spórolni a városvezetők.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.