galéria megtekintése

'Mintha kitelepítenének' - tanév közben zárják be a Rogers iskolákat

5 komment


Tanács István

Bezárják az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által fenntartott Rogers iskolákat, mivel a Magyar Államkincstár egy vitatott szabálytalanság miatt tavaly október óta nem folyósítja a normatív támogatásukat. Úgy tűnik, a pedagógusokat elbocsátják, a diákokat pedig átirányítják az állami oktatási intézményekbe.

Rendkívüli szülői értekezleten jelentette be hétfőn Szegeden az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány képviselője, hogy a második félévtől megszüntetik a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát (Szefi). A fenntartó alapítvány nem tudja tovább működtetni az intézményeket, mivel a Magyar Államkincstár 2014 októbere óta nem folyósítja a normatív támogatásukat.

rogers-iskola.hu

Az iskolák képzési módszere Carl Rogers személyközpontú pszichológiájának alapelveire épül. Az intézmény honlapján az áll: fontos, hogy tanítványaik ne csak sikeresek, hanem boldogok is legyenek. Garai Szakács László, akinek a lánya idén érettségizne a szegedi Rogers Gimnáziumban, így fogalmazta ezt meg: amíg az önkormányzati iskolába járt a gyermeke, rengeteget stresszelt és szorongott, a Rogersben ez megszűnt. Kezdetben sokan úgy tartották: a butácska gyermekeket viszik a Rogersbe. Néhány év alatt azonban az iskola nagyon népszerű lett – egyre több középiskolást íratnának oda a szülők.

 

Az alapítvány két intézménye Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen hat településen működik. A bezárás nemcsak Szegeden, hanem Kunszentmártonban, Csongrádon, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Mélykúton is azt jelenti, hogy a pedagógusokat elbocsátják, a tanulóknak pedig más iskolát kell keresniük. A Csongrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint

a bezárás 1120 tanulót és 114 pedagógust érint.

Ez például a Bács-Kiskun megyei Mélykúton azzal jár, hogy mintegy 70 gyereknek ezentúl utaznia kell – vagy Kiskunhalasra, vagy Bajára. Egy érintett szülő azt mondta: lehet, hogy föl sem férnek a buszra...

Csapdában vergődik a Rogers iskola
Csapdában vergődik a Rogers iskola
rogers-iskola.hu

A normatív támogatást azért tartotta vissza az Államkincstár, mert egy 2012-es ellenőrzés során a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző iskolánál szabálytalanságokat találtak. Az ellenőrök úgy vélték: fantomdiákok után is vett föl pénzt az államtól a Szefi. Valóban nem találták jó néhány 2012-ben érettségizett diák adatlapjait – az intézmény azzal védekezett, hogy azokat egy azóta távozott kollégájuk szándékosan megsemmisítette. De az iskolát elvégzetteket elkezdték megkeresni, és akit megtaláltak, tanúsítani tudta, hogy ott végzett. Az iskolát fenntartó alapítványra 50 millió forint bírságot is kiszabtak. Egy névtelenséget kérő oktatási szakértő szerint rendkívül furcsa, hogy ugyan a döntés ellen fellebbezhetett az intézmény, de a normatíva kifizetését azonnal felfüggesztették, és azóta sem folyósítják, mint ahogyan a fellebbezésről sem született döntés.

A bencés szerzetesrend átvette volna a szegedi Rogers Gimnáziumot változatlan osztályokkal és a tanárokkal együtt. Egyházi fenntartású iskolaként jóval több pénzt kapnának – ám jogvita van arról, hogy jogutódként vehetné-e át a rend, vagy új alapítású intézményként. Utóbbi esetben alacsonyabb lenne az állami támogatás, így a rend nem mert dönteni.

Úgy tűnik, az oktatási kormányzatnak nincs is szándéka átmenteni a jelen formájában, a meglévő pedagógusokkal együtt az iskolát. A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatást adott ki az ügyben, amely arról szól, hogy a Klik szegedi tankerületével megkezdték a tanulók felvételére kijelölhető állami középiskolák keresését. Az állami iskolák nem tagadhatják meg a felvételüket. A szülők és tanulók „élhetnek a szabad iskolaválasztás jogával", és tanév közben is jelentkezhetnek más, állami vagy nem állami fenntartású iskolába. A jelek szerint csak arra nincs joguk, hogy az eddigi iskolájuk – ahol nyomokban még megmaradt a tanszabadság – fennmaradását válasszák.

rogers-iskola.hu

Az említett oktatási szakértő attól tart, megkezdődött az előre prognosztizált iskolabezárási hullám – egyelőre azoknál az iskoláknál, amelyek nem részesei a Pedagógusok Szakszervezete és a Klik által megkötött kollektív szerződésnek. A szegedi szülők nem akarják elhinni, hogy az iskolájukat muszáj bezárni, az érettségiző osztály tanulóit néhány hónappal az érettségi előtt idegen osztályközösségekbe, idegen tanárok irányítása alá küldeni. Próbálnak megoldást keresni – segítséget kértek a Baptista Egyháztól, Szeged önkormányzatától – az eredmény egyelőre kétséges.

Garai Szakács László szülő azt mondja: a gyerekek nagyon készültek a szalagavatóra, de most nem tudják, lesz-e szalagavató, és mit írjanak a szalagra. Úgy érzik magukat, mint akiket kitelepítenek.

Nem minden Rogers iskola érintett

Csak az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által fenntartott iskolákat fenyegeti a bezárás. Ennek az alapítványnak Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak iskolái – ezek működésére nincs tovább pénz.

Van viszont Rogers-módszert alkalmazó iskola Tatán és Budapesten is – ezeknél nem tártak fel szabálytalanságokat, kapják a támogatást, és ugyanúgy működnek tovább, ahogyan eddig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.