galéria megtekintése

Harcmező lett a Tavaszmező utcából

12 komment


Czene Gábor

A Roma Parlamentnek mennie kell székházából. Horváth Aladár szerint távozásuk a progresszív roma politika jelképes likvidálása lenne.

A Tavaszmező utca 6. alatt lévő, több teremből és irodahelyiségből álló épület történelmi öröksége a magyarországi cigányságnak,

a hatalomtól független roma önszerveződés bölcsője

– érzékeltette kérdésünkre Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke, milyen jelentőséggel bír az ingatlan. Huszonöt éve ott működik a Roma Parlament, és megszűnéséig itt működött a legszínvonalasabb roma folyóirat, az Amaro Drom szerkesztősége. A székházban van a Phralipe, a rendszerváltás előtt alakult első ellenzéki cigány szervezet központja is.

 

És hogy miért kell kiköltözni? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma roma oktatási és kulturális központ létrehozását tervezi Budapesten, amelynek a tárca javaslatára a Tavaszmező utca 6. fog otthont adni – tájékoztatta lapunkat a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája. Az önkormányzati tulajdonban álló épületet a testület (elcserélve egy Üllői úti ingatlannal) a közelmúltban átadta az államnak.

Kocsis Máté kerülete szerint a Roma Parlament jogcím nélkül használja az épületet, és több százezer forint tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben. Az önkormányzatnak nincs jogszabályi kötelezettsége rá, hogy az ingatlan elhagyása után új helyiséget biztosítson a Roma Parlamentnek. Ennek ellenére a VIII. kerület a józsefvárosi roma önkormányzat közvetítésével tárgyalásokat kezdett a Roma Parlamenttel, és több lehetőséget is felajánlott, ahova elköltözhetne a szervezet. A Roma Parlament ezeket nem fogadta el.

Az egyeztetések továbbra is zajlanak, de

a Tavaszmező utcát legkésőbb augusztus közepéig el kell hagyni.

Az épületben hat lakásban éltek, a lakókkal az önkormányzat megegyezett pénzbeli megváltással vagy cserelakás biztosításával. A Phralipével szintén sikerült megállapodni.

A sajtóiroda Benga-Oláh Tibort, a józsefvárosi roma önkormányzat vezetőjét idézte, aki kinyilvánította: a romatársadalom örül, hogy végre a Tavaszmező utca 6.-ban egy olyan roma kulturális centrum nyílik, amire évtizedek óta várnak. Elmondta azt is, hogy a Roma Parlament a Józsefvárosban „semmilyen, a romák érdekeit képviselő tevékenységet nem folytatott".
Eddig a hivatalos kerületi álláspont, amely a legkevésbé sem egyezik a Roma Parlament véleményével. Horváth Aladár elmondása szerint bíróságon bizonyították, hogy nincs tartozásuk. Az önkormányzat előzőleg erre hivatkozva mondta fel a havi 30 ezer forintos bérleti szerződést, és a bírósági döntés után sem kötött újat, hanem jogcím nélkülivé minősítette őket.

Lotz Károly freskója a Tavaszmező utcában. Lejtmenet
Lotz Károly freskója a Tavaszmező utcában. Lejtmenet
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az önkormányzat – folytatta Horváth – nem keresi a megoldást, Benga-Oláh Tibor is a Roma Parlament felkérésére közvetített a két fél között. (Benga-Oláh, mielőtt átigazolt volna a jobboldalhoz, a Roma Parlament alelnöke, sőt az MSZP roma tagozatának elnöke is volt.)

A Roma Parlament kezdetben hajlott rá, hogy elhagyja a Tavaszmező utcát, de a helyzet megváltozott. A szervezet vezetőségének egyetértésével Horváth ma már ragaszkodik ahhoz, hogy maradjanak. Egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy számukra is elfogadható elhelyezést kapjanak. Némelyik felajánlott, eleve kicsi ingatlan olyan állapotban van, hogy az megszégyenítő a Roma Parlamentre nézve. A Rádió C volt irodája a Teleki térnél reális lehetőségként került szóba: a baj az, hogy az önkormányzat az ingatlan belső átalakítását és festését vállalja ugyan, a technika és a világítás kialakítását, a homlokzat felújítását viszont nem.

Akárhova nem mehetnek, hisz a Roma Parlamentnek van a legnagyobb, kiállításként működő cigány képzőművészeti gyűjteménye – mondta Horváth. A tárlat 255 festményből áll. Másrészt: arra jutottak, hogy a Tavaszmező utca feladása a progresszív, ellenzéki roma politika likvidálásának szimbolikus elismerése lenne.

Mostanra megérkezett az önkormányzat kilakoltatási végzése, aminek nem tesznek eleget. A Roma Parlament minden lehetséges politikai és jogi fórumot kész igénybe venni, tárgyalni szeretne a kormánnyal is. Első körben Czibere Károlyt, az Emmi államtitkárát keresik meg levelükkel. Végső esetben

nemzetközi polgárjogi ellenállást

szerveznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.