Volt miniszteri biztos: a nyugdíjasok is fizessenek járulékot

Valahogyan meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek – mondta a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős volt miniszteri biztos szerdán Budapesten.

Bodrogi József a Napi Gazdaság Az egészség ára című konferenciáján úgy vélte, például a nyugdíjak bruttósításával fedezni lehetne a nyugdíjasok egészségügyi ellátását. Kifejtette: a magyar társadalom 1900 és 2012 között "drámai" változáson ment keresztül. A 60 éven felüliek aránya megháromszorozódott, míg a 14 éven aluli lakosság harmadára csökkent.

A volt biztos szerint a "Ratkó-korszak bombája hamarosan robban", az 1955-56-ban születettek nyugdíjba vonulásával ugyanis a járulékfizetők száma csökkenni fog, a nyugdíjjárulékokra pedig többet kell fordítani, s ezzel óriás nyomás alatt fog állni a jelenleg működő "felosztó-kirovó" rendszer. Hozzátette továbbá, hogy Magyarországon 2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 éven felüliek ellátására költötték. Bodrogi József szerint fel kell tenni a kérdést, hogy meddig tudják az idős lakosság szükségleteit finanszírozni. Mint mondta, ezt a kérdést egyelőre a legtöbb országban kerülik, de Japánban például olyan megoldást találtak ki, hogy a 60 évnél idősebbek csak magánbiztosítás révén juthatnak ellátáshoz.

Kitért továbbá arra, hogy a kiemelt kockázattal járó sporttevékenységek során elszenvedett egészségkárosodást nem a közfinanszírozott egészségügyből kellene fizetni. Ennek fedezetére be kell emelni a rendszerbe a sportbiztosítást. Ezek mellett vagy az egészségügyi járulék mértékét kell emelni, vagy az ahhoz tartozó szolgáltatási csomag tartalmát kell szűkíteni - mondta Bodrogi József, de hozzátette: ez jelenleg még nincs napirenden.

Elmondta: továbbra is komoly finanszírozási és fenntarthatósági gondok jellemzik a magyar egészségügyet, s a közeljövőben javulás nem várható. Kiemelte: az elmúlt években 500 milliárd forintot vontak ki a területről. Amíg nem lesz gazdasági növekedés és ezt nem pótolják vissza a rendszerbe, áttörés nem várható, ezért áthidaló megoldásként különböző forrásteremtési technikákban kell gondolkodni - tette hozzá.

Utóbbira példaként kiemelte a népegészségügyi termékadó - az egészségre bizonyítottan káros élelmiszereket érintő adónem - bevezetését. A volt miniszteri biztos azt mondta: ebből jövőre 66 milliárd forintos bevételt várnak, amely több akut probléma megoldását teszi majd lehetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.