Kirúgnák a rosszul teljesítő oktatókat

A tavaly év végén elfogadott felsőoktatási stratégia által meghatározott feladatokon dolgozik Palkovics László államtitkár és minisztériumi csapata. A stratégiából a társadalmi mobilitási utak szűkítésének szándéka olvasható ki, de az elfogadása óta eltelt időszakból az is látszik, hogy azoknak a hallgatóknak, akiknek sikerül bejutniuk az egyre kisebb kapun, Palkovics jobb színvonalú felsőoktatási szolgáltatásokat akar nyújtani.

Már működik egy munkacsoport a tárcánál, amely az oktatói tevékenység színvonalának emelését célozza. Az államtitkár erről egy tegnapi sajtóbeszélgetésen elmondta, a 35 százalékos lemorzsolódás mögött nemcsak a slampos diákokat kell keresni, hanem az oktatás színvonalát is. Ezért a vállalati szektorból egyáltalában nem ismeretlen minősítési rendszert az államtitkár szeretné beemelni a felsőoktatásba. Egy olyan, objektív kritériumokon alapuló egységesített szempontrendszert már 2016 januárjától, amelynek alapján az egyetemi vezetők évente tudják értékelni az oktatók teljesítményét.

Palkovics László érzékelhető minőségjavulást ígér
Palkovics László érzékelhető minőségjavulást ígér
Reviczky Zsolt

Ha egy oktató egymás után ötször rosszul szerepel, akkor el lehet bocsátani. A tervek szerint az értékelést alá kell írnia az értékelőnek (azaz a tanszékvezetőnek) és az értékeltnek is. Sőt még az értékelő főnökének, azaz a dékánnak is.

Az államtitkárság azt tervezi, hogy a PPP-konstrukciók ügyét miniszteri biztos intézze – ezzel a harmadik Orbán-kormány rekordot döntene a miniszteri biztosok számát illetően. Az elfogadott jövő évi

költségvetésben 5,4 milliárd forintot nevesítettek a PPP-kiváltásokra, amelyben partner az állami tulajdonban lévő MKB, illetve az állami tulajdonrésszel bíró Erste is.

A tervek szerint az év végére mind a 26 PPP-konstrukciót megvizsgálnák, szükség szerint beavatkozhatnának. Ilyenre már volt példa: legutóbb az Óbudai Egyetem PPP-jét „vették meg”, így kormánysegítséggel épült fel az intézmény kollégiuma.

Palkovics László azt is elmondta, hogy tanultak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen történtekből, és ezúttal csak konszenzussal javasolt kancellár kerülhet az intézmény élére. A személy már megvan, kinevezése Orbán Viktor miniszterelnök aláírására vár. Ha hihetünk a felsőoktatásért felelős államtitkárnak, akkor a nemrég felmentett Kupper András után nem politikai csinovnyikot helyeznek majd az intézmény élére.

Visszavonulót fújt az államtitkárság a doktori képzés átalakítását illetően is: felismerték, hogy nem lenne fair, ha a lemorzsolódás esetén a doktoranduszon vasalnák be azt az ösztöndíjat, amelyet az állam kifizetett. A kutatóhelynek kell majd felelősséget vállalnia, hogy a felvett hallgató le is doktorál.

Palkovics László hangsúlyozta, fontos a kormánynak, hogy legyen kutatói utánpótlás az országban, ezért hamarosan dönthetnek arról, hogy radikálisan megemelik a kutatói ösztöndíjakat. A felsőoktatási államtitkárság megvizsgálta az elérhető pályakezdő fizetéseket a versenyszférában, ezt látva tervezik legalább 200 ezer forintra megemelni a doktoranduszok kutatói ösztöndíját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.