galéria megtekintése

Folyik az egészségügyi államtitkárok castingja

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 24. számában
jelent meg.

Csuhaj Ildikó – Danó Anna
Népszabadság

Miniszterhelyettesekkel erősíti a kormányát és a tárcákat Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterhelyettesek a parlamenti államtitkárok stallumát viszik tovább, de még komolyabb befolyásuk lesz a tárcák működésére, ők politikusok lesznek.

Orbán Viktor miniszterei és államtitkárai gyűrűjében. A kormányfő nagy változtatásokra nem készül, csak hangsúlyok áthelyezésére
Orbán Viktor miniszterei és államtitkárai gyűrűjében. A kormányfő nagy változtatásokra nem készül, csak hangsúlyok áthelyezésére
Móricz-Sabján Simon

A Külgazdasági és Külügyminisztérium esetén ilyen rendkívül erős felhatalmazással bíró posztot kap Szijjártó Péter, azaz nem felelnek meg a valóságnak azok a napvilágot látott hírek, miszerint a jelenlegi külgazdasági és külpolitikai államtitkár „hoppon marad”.

Lapunknak Orbán Viktor környezetéből pénteken megerősítették, a különböző sajtóinformációkkal szemben eldőlt: Navracsics Tibor lesz a külügyminiszter, ősztől pedig, ha a miniszterelnök uniós biztosnak delegálja, Szijjártó Péter lesz a magyar diplomácia vezetője.

 

Szintén megerősítették, hogy a külföldi magyar kulturális intézeteket összefogó Balassi Intézet is a külügyi tárcához kerül, Balatoni Mónika államtitkár vezetésével.

Az egészségügyben bármilyen szervezeti és személyi megoldás elképzelhető

A jelenleg Győri Enikő által vezetett EU-államtitkárság viszont a kormány megalakulása után nem tartozik majd a külügyhöz, a Lázár János vezette Miniszterelnökség része lesz.

Az uniós pénzek felügyelete ezentúl is a Miniszterelnökség kompetenciája marad. Információink szerint, noha még egyetlen, államtitkárjelöltként hírbe hozott politikus sem kapott a miniszterelnöktől konkrét felkérést, az érintettek csaknem mindegyike vállalná a feladatot.

Zajlik az oktatási és az egészségügyi államtitkári poszt színfalak mögötti castingja. Lapunk úgy tudja: Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten egyeztet azokkal a frakciótagokkal, akikre valamilyen fontosabb pozícióban számít a következő négy évben.

Ezeken a megbeszéléseken derülhet ki, pontosan mi a „politikai megrendelés” az oktatásban, illetve az egészségügyben. Tény, pénz biztosan nem lesz, sem az unió, sem a magyar kormányzat terveiben nincs szó az egészségügyi rendszer fejlesztéséről.

Így az egészségügyben bármilyen szervezeti és személyi megoldás elképzelhető, vannak érvek amellett, hogy Szócska Miklós maradjon. Ő az, aki a pénzkivonások ellenére nagy botrányok nélkül elmenedzselte az elmúlt négy évet. Bár tavaly ősszel a kórházi adósságok elbagatellizálása miatt megingott benne a kormányfő bizalma, forrásaink szerint fél év alatt a nulláról építette újjá a kormányfő előtt is az imázsát.

Szócska eddig jól szerepelt a jelöltek castingján: a munkája bizonytalansága miatt nem siránkozik, végzi a dolgát, mintha mi sem történne. Lehet érvelni a másik jelölt, Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke mellett, aki ugyan nem hozna szakmai változást, de az arcváltással adhatna némi reményt azoknak, akik elégedetlenek az utóbbi négy évvel.

Személyével aligha kellene újabb nagy átszervezésekre, reformokra számítani, az eddigi átalakítások befejezésére viszont igen. Kinevezését Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere erősen támogatja. Kórházszövetségi elnökként nem titkolja, elégedetlen a kassza nagyságával, hiszi, a költségvetési vitákban ezen pozitív irányban fordíthat.

Mikola "fél szemét" az egészségügyön tarthatja

A harmadik jelölt Zombor Gábor kecskeméti polgármester, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke, aki frakciótagként jobban illeszkedne a Fidesznél most favorizált politikai kormányzásba.

Zombor bizonyított már kórházigazgatóként, amikor a kecskeméti megyei intézményt vezette, és polgármesterként is. Elfogadja az állami irányítást az egészségügyben, de hogy pontosan mit is kezdene az egészségügyi államtitkársággal, még nem tudni.

Pesti Imre, akinek szintén van esélye arra, hogy megint szerepet kap az egészségpolitikában, azt a reményt hozza, hogy vissza lehet térni valami korábbihoz.

A politikus írta a Fidesz 2010-es választási programja egészségügyi fejezetét, s miután a kormányfő nyugodt körülményeket akart teremteni Szócskának, Pesti Imrének akkor tovább kellett lépnie, kormánymegbízotti posztot kapott. Most viszont a választások után a kormánymegbízotti pozíció helyett az országgyűlési képviselőséget választotta. A frakcióba való visszaülése pedig elég volt ahhoz, hogy ismét potenciális egészségpolitikusként beszéljenek róla a területen.

Mikola István is néhány száz kilométerrel közelebb van a tárca vezetéséhez, a Párizsból hazarendelt OECD-nagykövet ugyan egyelőre külügyi feladatokat kapott a kormányfőtől, de úgy tudjuk, „fél szemét” az egészségügyön tarthatja.

Vele kapcsolatban senki nem vonhatja kétségbe, ha azt mondják neki, itt a tér, akkor lesz terve, koncepciója az egészségügy irányítására.

Új fejlesztési miniszter lesz

Június 15-ig feláll az új kormány a teljes államtitkári karral – közölte Lázár János Hódmezővásárhelyen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta: új fejlesztési miniszter dolgozik majd a kormányban. Az új tárcavezetőről csak annyit mondott: „valószínűsíthetően az Országgyűlés tagja”. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot jelenleg Németh Lászlóné vezeti, aki nem képviselő. Orbán Viktor a jövő héten tájékoztatja az Országgyűlést arról, kiket jelöl miniszternek az új kormányba. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.