Mindszenty rehabilitációjáról érdeklődnek az ügyészségen Gyurcsányék

Mindszenty József bíboros idén márciusi "jogi rehabilitációja" tulajdonképpen egy elmulasztott adminisztratív lépés pótlása volt – ez derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszleveléből, amelyet a Demokratikus Koalíció alelnökének küldött. Molnár Csaba szerint az ügyészség és a katolikus egyház politikai alapon összejátszik.

Mindszenty József bíboros nemrég bejelentett teljes körű, erkölcsi és jogi rehabilitációja ügyében intézett írásbeli kérdést a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció alelnöke a legfőbb ügyészhez. Molnár Csaba az iratban emlékezteti Polt Pétert, hogy a KDNP közleményben üdvözölte: „a rendszerváltás óta eltelt évtizedek után az igazságszolgáltatás végre feketén-fehéren kimondta: Mindszenty ártatlan volt az ellene felhozott vádakban”.

A DK politikusa hozzáteszi, hogy a vonatkozó ügyészségi határozatot azonban nem találja, sem az ügyészségi közlönyben, sem az interneten. Molnár Csaba szerint mindez azért is érdekes, mert – emlékeztetett a képviselő – 1990. márciusában kihirdették már azt a törvényt, amely a Mindszenty-perben hozott ítéletet is megsemmisítette, és ezzel rehabilitálták a bíborost.

A Demokratikus Koalíció képviselője a Polthoz intézett levélben arra is rámutat, hogy a Legfőbb Ügyészség szóvivőjének egyik korábbi nyilatkozata szerint a vádhatóság elmulasztotta hivatalosan is meghozni az 1989 novemberében elrendelt perújítási nyomozás lezárásáról szóló határozatát, és most pusztán ezt a mulasztását pótolta.

„Ebből viszont úgy tűnik, az ügyészség most mindössze egy jogtechnikai mulasztást pótolt, és szó sincs arról, amit Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek nyilatkozott, hogy tudniillik a hazai igazságszolgáltatás ezzel adta volna egyértelmű jelét annak, hogy 'szakított a koncepciós perek nehéz örökségével, és komolyan törekszik az igazságosság alapvető emberi követelményeinek érvényesítésre' – minderre ugyanis már 1990-ben sor került. Mindszenty József bíboros ártatlanságára, perének koncepciós voltára, arra, hogy elítélésére nem bűncselekmény, hanem a diktatórikus rendszerrel való bátor szembeszegülése miatt került sor, az igazságnak megfelelően fény derült” – olvasható Molnár Csaba levelében.

A DK-politikus ezt követően többek között arra kért választ Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy rehabilitált-e jogi, politikai és erkölcsi értelemben az ügyészség bárkit, hogy milyen határozatot hozott a vádhatóság Mindszenty ügyében, de arra is választ kért, hogy miért kell Erdő Péternek, „a katolikus egyház magyarországi fejének közbenjárása” ahhoz, hogy az ügyészség egy „merőben adminisztratív jellegű, formai határozatot” meghozzon.

Molnár Csaba azt is tudakolta Polt Pétertől, hogy „kinek fűződött érdeke ahhoz, hogy ezt a jelentéktelen bürokratikus mulasztást pótló aktust úgy tüntesse föl, mint amivel a rendszerváltás két évtizedének igazságtételi adósságát sikerült végre törleszteni.” A Demokratikus Koalíció képviselője hozzátette a kérdéssorban: „ Tekinthető-e ez az eset a magyar katolikus egyház és a Legfőbb Ügyészség politikai összjátékának, amelynek célja demonstrálni, hogy az 'átmenet két zavaros évtizede után' még Mindszenty József rehabilitációja is a Nemzeti Együttműködés Rendszerére várt?” Majd Molnár felveti azt az „interneten keringő értesülést” is, amely szerint az esztergomi érsek kérésének gyors és méltányos elintézését a katolikus egyház száz ügyész ösztöndíjának finanszírozásával „hálálja meg”.

Polt Péter legfőbb ügyész a politikusnak megküldött írásbeli válaszában leszögezi: Erdő Péter bíboros kérte, hogy a Legfőbb Ügyészség kezdeményezze Mindszenty József rehabilitálását. Miután a vádhatóság bekérte a levéltárból a vonatkozó iratokat, akkor állapították meg, hogy a semmisségi törvény kihirdetése után az ügyészség a perújítási nyomozást nem szüntette meg, ezért hozott erről határozatot idén márciusban a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter a kérdésekre válaszolva leszögezi, hogy Mindszenty teljes körű rehabilitációja már az 1990-es semmisségi törvénnyel megtörtént, a nyomozást megszüntető határozat pedig nem „adminisztratív jellegű, formai”, hanem a büntetőeljárást – jelen esetben a perújítási nyomozást – befejező „érdemi döntés”.

Polt Péter legfőbb ügyész további válaszaiban hozzátette: „Erdő Péter bíboros kezdeményezésének kivizsgálása, a perújítási nyomozás törvényes megszüntetése sem 'politikai összjátéknak', sem más politikai célú magatartásnak nem tekinthető. Ez az ügyészség törvényes kötelessége volt (…) Képviselő Úrnak az 'interneten keringő értesülésre' alapozott kérdése, miszerint 'a katolikus egyház száz ügyész ösztöndíjának' finanszírozását látja el, abszurd. Az ügyészek képzését és továbbképzését a Legfőbb Ügyészség a költségvetési törvényben biztosított forrásokból fedezi” – fogalmazott Polt Péter.

Válaszlevelében azt is hangsúlyozta, hogy az ügyészség független a jelenlegi és a mindenkori kormánytól, és azok meghatározó pártjától vagy pártjaitól, miként az egyházaktól és más intézményektől is. „Ennek megfelelően Erdő Péter bíboros úr megkeresésének megválaszolása éppen úgy nem sértheti az ügyészség függetlenségét, mint ahogy az sem, ha a legfőbb ügyész az országgyűlési képviselők kérdésére válaszol” – zárul Polt Péter válaszlevele.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.