galéria megtekintése

"Mindenki korrupt, csak a Fidesz nem"

4 komment


Csuhaj Ildikó

Gátlástalan lopással vádolták egymást a pártok a Parlamentben, a Jobbik kezdeményezésére a korrupció visszaszorításáról és a korrumpálódott politikusok elszámoltatásáról vitázva. Pontosabban a felszólalások során – a képviselők nyolc órában vitázhattak – az derült ki, hogy a Fidesz és a kormány államtitkárai szerint mindegyik párt korrupt, csak a Fidesz és a kormány nem.

Németh Szilárd az ülésteremben – de már a parlamenti vita előtt sajtótájékoztatón is – elmondja, hogy a mai ellenzék tele van korrupciós ügyekkel. A "rezsibiztos" politikus a csillebérci tábor korrupciógyanús ügyét felhozva sorolta mindazok nevét, akik még a kommunizmust is dicsőítették: a listáján Rácz Péter mellett balliberális politikusok szerepeltek, így Varjú László, Puch László és Nyakó István.

Konkrétumokat nem említett a fideszes képviselő. De a Vas megyei MSZP "korrupciógyanús" ügyeit is megemlítette, a megvert és megerőszakolt Szabó Bálintot, valamint a Zuschlag-, és a Simon-ügyet. Végül egy Szolzsenyicin-idézettel, a kommunisták gátlástalanságáról, kártékonyságáról, torz lelkületéről szónokolt, és a balliberális erőkre célozva azzal zárta szavait, hogy összenő, ami összetartozik.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára és Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkárok a kormány korrupcióellenes intézkedéseit sorolták, a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozását, a nemzeti korrupcióellenes program megalkotását és a büntetőjogi szigorításokat. Az államtitkárok, az "ellenzék tele van korrupciós ügyekkel" - tézis alátámasztására a szocialista Hiszékeny Dezső ellen vesztegetés bűntettének gyanúja miatti eljárást citálták, Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő ügyét pedig "Európa legnagyobb korrupciós botrányának" kiáltották ki.

 

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az online pénztárgépek és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus rendszer bevezetését emelte ki a gazdaság kifehérítésének az alátámasztására. Más kormánypárti politikusok arra emlékeztettek, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondta az MSZP-ről, hogy táskákban hozták oda a pénzt, és talán nem is európaiak.

Az ellenzék viszont állami szintű korrupcióval vádolta a kormányt, a "trafikmutyit", a "földeladási mutyit", a Vajna-kaszinókat, és a Paks 2 projektet pedig pénzmosodának titulálták. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben is volt korrupció, de ez a kormány tette azt rendszerszintűvé.

A szintén szocialista Bárándy Gergely "bűnszervezetben elkövetett lopáshoz hasonlította a korrupciót, amely álcázott intézményekkel és intézkedésekkel a haveroknak osztja ki a pénzt". Az MSZP-s politikus azt mondta:

"Orbán Viktor a keresztapa. Hol van ehhez képest az amerikai vagy az olasz maffia?

A Fidesz hűbérurakkal és hűbérekkel saját társadalmat épít, így alakult ki mesterségesen a fideszes politikai és gazdasági elit". Aztán Al Caponet hozta példának, aki sok bűncselekményt megúszott, de végül adócsalás miatt elkapták.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Magyarország közéleti mocsarának nevezte a korrupciót. Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet egymás mellett említve a jelenlegi kormányfőre utalva azt mondta, mítosz csupán a "jó király- rossz tanácsadók" elv, nem tekinthető jó miniszterelnöknek az, akit korrupt emberek, munkatársak vesznek körbe. Felrótta, hogy az amerikai kitiltási botrányra nem adott választ a kormány. Azt állította, hogy a jobbikos önkormányzatokban nincs korrupció. (A Jobbik közleményében pedig azt írták: a Fidesz korruptsága túltesz az MSZP-én is) Novák Előd nem állt ki egyértelműen a jobbikos Kovács Béla mellett, de bizonyítékokat sürgetett a vádak alátámasztására.

Szél Bernadett, az LMP vezérszónoka azt mondta, hogy

a kormánypárt Hófehérkének próbálja láttatni magát, de gátlástalanul lopnak a kormánypártok, és "vérszívók".

A Fidesz számára a kormányzás fedőtevékenység, profi gépezettel, de valójában minden a korrupció alá lett rendelve, minden intézkedés és beruházás csupán ürügy, a lényeg a pénz felhajtása - mondta az ellenzéki képviselő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.