galéria megtekintése

Mindenki háborog: megsajnálta a kisrendőröket az ország

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.

5 komment


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Elfogadhatják-e a rendőrök a Zsaruellátók nevű Facebook-csoport élelmiszercsomagjait? Az ORFK szóvivője szerint „a rendőrök a hatályos jogi normák szerint látják el feladatukat”. Ezek viszont homályosak. Ha a törvény betűjéből indulunk ki, nem fogadhatják el a szendvicseket, ha jogászkodunk egy kicsit, akkor igen.

Zsaruellátó néven Facebook-csoport alakult a hét végén, miután egy Röszkén szolgáló felháborodott rendőr azt mondta az Indexnek, hogy több hete vezényelték őket a magyar–szerb határra, de még semmilyen ételt vagy italt nem kaptak terepen. Nyilatkozata szerint előfordult, hogy ha a 16–18 órás szolgálatban megéheztek vagy megszomjaztak, rádión kellett segítséget kérni, de soha nem történt semmi.

Az Indexnek érthető okokból névtelenséget kérve nyilatkozó rendőr ezzel cáfolni próbálta az ORFK azon közlését, miszerint a déli határra vezényelt rendőröknek napi háromszori étkezéssel 5000 kalóriát biztosítanak. Hideg reggelit és vacsorát, meleg ebédet, szükség esetén van süti, csoki és kekszszelet is.

A Facebookon elterjedt, hogy a rendőrök megkapták az úgynevezett Zsaruellátók első adományát. Rendőrségi forrásaink szerint azonban a látszat csal: a hivatkozott fotón a rendőrök egy vöröskeresztes adományt pakolnak ki éppen
A Facebookon elterjedt, hogy a rendőrök megkapták az úgynevezett Zsaruellátók első adományát. Rendőrségi forrásaink szerint azonban a látszat csal: a hivatkozott fotón a rendőrök egy vöröskeresztes adományt pakolnak ki éppen

 

Nem váratott magára sokáig az ORFK válasza: hazugságnak minősítették és tagadták az anonim rendőr által elmondottakat. Ennek ellenére a közvélemény a jelek szerint inkább az ismeretlen rendőrnek hitt, mint az őt cáfolni próbáló rendőrségi hivatalosságoknak.

Létrehozását követően néhány órán belül több mint hat és fél ezren lájkolták a Zsaruellátó nevű oldalt, amelyet a hazájukat szolgáló és védő kisrendőrök megsegítésére hoztak létre. „Itt az ideje, hogy az erejükön felül szolgáló srácokért is összefogjon az ország lakossága, azaz mi és ti, ahogyan azt már megtettük/megtettétek sok esetben. Szolgáljuk és védjük azokat, akik minket mindennap” – írták az oldal létrehozói.

Azóta más civil szervezetek is léptek: különböző, előkészítés nélkül fogyasztható élelmiszercsomagokat állítottak össze, és indítottak útnak a határon szolgáló rendőröknek.

Nem aratott osztatlan sikert a belügyi és a rendőri vezetésnél a kezdeményezés. Szerintük ugyanis annyi enni- és innivalót halmoztak fel a határvidéken, hogy egyaránt jut belőle bőven rendőrnek, bevándorlónak. Kérdésünkre, hogy akkor miért állította ennek az ellenkezőjét valaki az Indexnek, lényegében azt a választ kaptuk, hogy „ha mondta ezt egyáltalán valaki”.

Egy – furcsa módon szintén névtelenséget kérő – magas rangú rendőrségi forrásunk szerint azért nem teljesen megalapozatlanok a sajtóhírek. Több megyéből vezényeltek a határvidékre rendőröket, olyan helyekről is, ahol a mostanihoz még csak hasonló akciókban sem kellett soha részt venniük. „Nem szokták meg, hogy nem asztalnál esznek, és nem ágyban alszanak, hanem buszban, vagy ahol éppen helyet találnak maguknak”.

És az is tény, ismerte el forrásunk, előfordult párszor – hangsúlyozta, tényleg csak elvétve –, hogy nem hat, hanem nyolc-kilenc óra is eltelt két étkezés között. Nem jó, ha így történt, de szerinte a rendőrök arra esküdtek fel, hogy ha úgy adódik, másoknál nagyobb megpróbáltatásokat is elviselnek.

Az ORFK kategorikus cáfolatának hitelességét megkérdőjelezi az a tény is, hogy a szerb határon szolgáló rendőrök nemcsak a sajtónak panaszkodtak az ellátásra, hanem az érdekképviseleteknek is. Úgy tudjuk, a szakszervezetek a napokban egyeztetnek a rendőri vezetéssel.

Kérdés, elfogadhatják-e a rendőrök a Zsaruellátó élelmiszercsomagjait. A rendőrség szóvivője csak annyit mondott, „a rendőrök a hatályos jogi normák szerint látják el feladatukat”. Azonban a rendőrségre is vonatkozó szolgálati törvény szerint „a rendőr a szolgálati magatartásával vagy tevékenységével kapcsolatban ajándékot, jutalmat, kedvezményt vagy más előnyt jogosulatlanul nem fogadhat el”.

Jogászok szerint, ha a törvény betűjét nézzük, akkor a válasz egyértelmű: a rendőr nem fogadhat el ajándékot. Kérdés persze, hogy minek tekinthető a szalámis zsemle. Nem a migránsok osztogatják nekik, akikkel szemben védenék a határt, hanem azok, akiknek az érdekében védik. Persze ez így is egyfajta jutalomnak tekinthető, és akkor nem fogadható el.

Egy volt rendőrtiszt szerint nincs olyan parancsnok, aki, ha csak nem utasítják rá, ügyet csinálna abból, ha egy beosztottja elfogad egy ajándék vizet vagy egy csokit. Más kérdés, hogy a „felsőbbségek bosszúja” nem csapna-e le arra a rendőrre, aki a felhalmozott állami készletek helyett a nép helybe vitt zsemléjével lakik jól?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.