galéria megtekintése

Mindenki akarja az iskolaigazgatót, csak a Fidesz tesz keresztbe

9 komment


Tanács István
NOL

Demonstráció lesz kedd délután a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium előtt. Az ellen tiltakoznak, hogy a Fidesz le akarja váltani az iskolát 22 éve vezető dr. Lukács Lajos matektanárt és igazgatót.

Tiltakozó villámcsődületet szervez kedden délután 16 óra 30 percre a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium elé a Megvédjük a Bányait elnevezésű Facebook-csoport. Szombat reggel óta 1500-an csatlakoztak a csoporthoz. Soós Eszter, a Facebook-oldal adminisztrátora a Népszabadságnak azt mondta: már öt éve is az iskola közössége kellett, hogy támogassa Lukács Lajost, mert először csak egy évre nevezték ki. Soós Eszter nem tudja, mi a pontos oka, hogy Lukácsot el akarják mozdítani: nem bizonyítható, személyeskedő pletykák keringenek erről a városban, de nem kívánja azokat idézni. Ők csupán azt akarják, hogy a lakossági kiállással mentsék meg az iskolát, és őrizzék meg eddigi politikamentes, szakmailag azonban kiváló szellemét.

A kecskeméti önkormányzat Fidesz-KDNP többsége saját alpolgármesterük előterjesztésével ellentétben nem támogatta, hogy újabb ötéves ciklusra dr. Lukács Lajost nevezzék ki az egyébként a Klikhez tartozó Bányai Júlia Gimnázium igazgatójává. A hírneves matektanár 1993 óta vezeti a nyolcosztályos kecskeméti gimnáziumot. Éppen a reáltárgyakból nagyon erős az intézmény, országos és nemzetközi versenyeken rendszeresen érnek el sikereket a diákjaik. A tehetséggondozási programjukat széles körben elismerik. Ugyanakkor az iskola a szakmai teljesítményeire alapozva független, szuverén intézményként viselkedett, korábban is ellenállt egy intézményátszervezési kísérletnek.

Lukács Lajos egyedül adott be pályázatot, hogy újabb ciklusban folytatná eddigi munkáját az igazgatói poszton. Akik olvasták a szakmai programját, kiválónak tartják. (Ugyanakkor furcsa volt, hogy az önkormányzat előbb tűzte napirendre Lukács vezetői megbízatásának meghosszabbítását, mint az iskola dolgozói, illetve a szülők és a diákok véleményezték volna a pályázatot – amelyet a többség minden bizonnyal támogatott volna, ahogyan évtizedek óta teszik.) Múlt csütörtökön a kecskeméti képviselő-testület ülésén arról kellett szavazni, hogy az önkormányzat támogatja-e, hogy a Klik további öt évre a jelenlegi igazgatót nevezze ki.

 

Az előterjesztés egyértelműen támogatta Lukács kinevezését. A támogató előterjesztést Mák Kornél alpolgármester, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke terjesztette elő. Az ellenzéki képviselők igennel szavaztak, ám a Fidesz–KDNP-frakció minden tagja – egyetlen szó vita nélkül, a frakcióvezető utasítására – váratlanul a tartózkodás gombot nyomta meg. Így a határozat az lett, hogy a testület nem támogatja Lukács Lajos kinevezését.

Ezt a Kliknek nem lenne kötelező figyelembe venni. Számos esetben előfordult már, hogy a helyi önkormányzat véleménye ellenére neveztek ki, vagy nem neveztek ki intézményvezetőket. Kecskeméten azonban úgy sejtik, hogy előre megírt forgatókönyv szerint zajlanak az események: a Klik majd megismételteti a pályázatot, arra hivatkozva, hogy az egyetlen pályázót nem támogatja az önkormányzat. Ilyenkor föl szoktak kérni rivális pályázót, aztán az illetőt, ha nem is nevezik ki, megbízzák egy évre, míg a tantestületnek, a szülőknek meg nem törik az ellenállását, vagy a közkedvelt, de a Fidesz által leváltani kívánt vezető maga föl nem adja.

Takács Valentina, a kecskeméti önkormányzat sajtószóvivője a Népszabadság kérdésére azt mondta: a városházi többség azért tartózkodott, mert úgy gondolják, demokratikusabb volna, ha több jelölt közül lehetne választani. A tartózkodás nem Lukács Lajos személye ellen irányult, hanem arra, hogy más is kapjon lehetőséget. Arra a kérdésre, ha így gondolták, miért írták az előterjesztésbe, hogy támogatják a jelenlegi igazgatót, a szóvivő azt mondta: az előterjesztés egy formális aktus, a döntés hordozta a testületi többség véleményét. Kérdésünkre a szóvivő elmondta: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nem volt jelen a szavazáson, de városvezetőként az a véleménye, hogy másnak is lehetőséget kellene adni, hogy megméresse magát. Takács Valentina emlékeztetett rá: a Kliknek nem kötelező elfogadni az önkormányzat álláspontját. Ugyanakkor szerinte nem szerencsés, hogy a Bányai Júlia Gimnázium esetében már másodszor kísérik lakossági megmozdulások ugyanannak az igazgatónak a kinevezését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.