galéria megtekintése

Minden seprűre szükségük van

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 27. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Összefogott Veszprémben az ellenzék, csatlakoztak a lokálpatrióták is

Az önkormányzatok a központi hatalom elszegényedett csicskásai lettek – mondja Búzás Huba nyugalmazott büntetőbíró, aki a baloldali ellenzéki összefogás egyik képviselőjelöltjeként indul Veszprémben a helyhatósági választásokon. A „királynék városában” sikerült egy zászló alá hívni az ellenzéki erőket: a DK, az MSZP, az Együtt–PM, a Magyar Liberális Párt és a Lokálpatrióták Szövetsége Katanics Sándor középiskolai tanárt, a DK önkormányzati képviselőjét választotta közös polgármesterjelöltnek.

– Azért kell minél több szereplőnek összefogni, mert minden seprűre szükség van az országban felhalmozódott szeméthalmaz eltakarításához – indokolja Búzás Huba a baloldali erők közös fellépését.

– Az ország minden városában a Fidesz által leszűkített cselekvési térben kell követhető, a helyiek legfontosabb érdekeit szolgáló programot elfogadtatnunk a szavazókkal – vázolja fel lehetőségeiket és a maguk elé tűzött feladatokat Katanics Sándor.

 

Az összefogás minden bizonnyal növeli az ellenzéki esélyeket, ám a baloldalnak így is nehéz dolga lesz, az előzetes országos politológiai elemzések még az ingadozó települések között sem említik Veszprémet, igaz, azok közé sem sorolják, ahol már szinte előre biztosan eldőlt a verseny a Fidesz-jelölt javára. Nyilvános közvélemény-kutatás híján a személyes benyomások, a politikai összejövetelek hangulata, és az ott megjelentek száma kevés útmutatót ad a komoly esélylatolgatáshoz.

Veszprémben a politikai pályára a városból induló Navracsics Tiborhoz közismerten közel álló Porga Gyula a polgármester. Ő nem tartozik a nyílt konfliktuskeresők közé. A belváros rekonstrukciója az egyik látványos, bár sokak által vitatott sikere, és többek között az adja a támogatását, hogy kormánypárti emberként a választók további pénzeket várnak tőle a város életének megújításához.

Porga Gyula újrázásra készül
Porga Gyula újrázásra készül
Gáspár Gábor

Katanics Sándor nem tagadja, hogy Veszprém jelenleg is vonzó város, kevés a munkanélküli, a helyi vállalkozások megélhetést adnak. Hozzáteszi azonban: a foglalkoztatottsági adatokat árnyalja, hogy sok pályakezdő fiatal külföldön kezdi, és ott is folytatja a pályafutását. Képviselőjelöltjeik közül többen is úgy vélik: mindenképpen meg kell próbálni helyben politikai fordulatot kiharcolni, mert ez lehet az első és meghatározó lépése az országban bekövetkező gyökeres változásoknak. A helyhatósági választás tehát nemcsak a települések fejlődésének további irányait döntik el, hanem megingathatják, rossz esetben viszont stabilizálhatják az orbáni hatalmat.

– Olyan képtelen országban élünk, ahol a magyar nyelv szókészletét is kisajátítja a hatalom, sőt a szavak jelentését az ellenkezőjére fordítják – magyarázza Illés Zoltán, egykori válogatott kézilabdázó, aki a szocialisták jelöltje, de párton kívüli induló. – Ha valakire azt mondja a kormány, hogy megvédi, annak rettegnie kell. Látjuk, hogyan védte meg a nyugdíjainkat, a magán-nyugdíjpénztári megtakarításainkat. Egy végletekig leegyszerűsített, hazug világkép szerint él az ország, s az emberek még nem nyitották fel a szemüket.

Az összefogás Katanics Sándor szerint nem csak a választásokra jött létre. Bármi legyen a voksolás eredménye, együtt maradnak, közös frakciót alkotnak.

– Megállapodtunk abban is – szúrja közbe Kiss Béla nyugdíjas jogász, közgazdász –, hogy nem lesznek kötelező szavazások, mindenki a lelkiismerete szerint voksol majd a testületben.

A jelenlegi testületben egyébként mind a tizenkét egyéni választókerületet fideszesek képviselik, más pártból csak listáról jutottak a közgyűlésbe. A helyi lokálpatrióták, akik főleg a lakótelepen élők körében népszerűek, tizenöt éve minden alkalommal képviseltetik magukat az önkormányzati politikában, hol a bal, hol a jobb oldalon. Vezetőjük, Molnár Ernő most úgy látja, hogy az ellenzéki összefogás testesíti meg az ő szándékaikat is: az átgondolt és átlátható, korrupció nélküli városfejlesztést. Az ellenzék próbálkozott együttműködni az LMP-vel is, ám ez a párt külön indul, és vélhetően abban bízik, hogy listán legalább egy képviselőt bejuttathat az önkormányzatba.

Veszprémben az országgyűlési választásokon áprilisban viszonylag magas, 57 százalékos részvétel mellett a Fidesz mintegy négyezerrel több szavazatot kapott, mint a baloldal. Az európai parlamenti voksoláson számszerűen kisebb volt a különbség, de ezt az igen alacsony részvétel tükrében kell értékelni.

A Fidesz ezúttal is győzelemre számít Veszprémben. Októberben az is kiderül, hogy az országban igen kevés helyen létrejövő széles ellenzéki összefogás mekkora sikerre számíthat a választók körében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.