Mindenki lelkes az 56-os daltól - de hol az ötvenmilliónk?

Mindenki beleadta "szívét-lelkét" Desmond Child 56-os himnuszába, egyszersmind az amerikai zeneszerző a jobbját is nyújtotta - derült ki többek között a dal klipjét beharangozó mai sajtótájékoztatón. Csak az nem tiszta még, hogy ha elvileg senki nem kért pénzt a közreműködésért, hová tűnt a dal feldolgozására félretett ötvenmillió forint közpénz.
Az interneten is elérhető lesz az 1956-os emlékév "Egy szabad országért" című dalának videoklipje, amelyet még szerdán feltöltenek a Youtube videomegosztó oldalra - idézi a klip szerdai budapesti bemutatóján, a Terror Háza Múzeumban elhangzottakat az MTI. Schmidt Mária, az az emlékév kormánybiztosa kiemelte: az a világtörténelmi teljesítmény, amelyet Magyarország 1956-ban felmutatott, a mai magyarokat is kötelezi.
A klipbemutató - Vastag Csaba (b), Schmidt Mária és Szabó Zoltán
Koszticsák Szilárd / MTI

Elárulta: sokat gondolkodtak azon, miként lehet az emlékév üzenetét minél szélesebb közönséghez eljuttatni, megszólítani a fiatalokat, akiknek semmilyen személyes élményük nincs a kommunista diktatúráról. Az emlékév szeretné felidézni azt az elementáris erőt, amit az akkori fiatalok éreztek, mikor 1956-ban szembefordultak a kor egyik legnagyobb világbirodalmával - jegyezte meg.

Schmidt Mária ezért mindenkit az 1956 jelentette élmény közös építésére kért, hozzátéve: ezt a célt szolgálja Desmond Child dala is, amelyet már csaknem 300 ezren hallgattak meg az interneten. Szabó Zoltán, aki a produkció során Desmond Child zenei asszisztenseként dolgozott, felidézte, hogy a felvételbe minden résztvevő "beleadta szívét-lelkét", és ez látszik is az eredményen.

"Mérhetetlen lehetőség Magyarországnak, hogy egy ilyen kaliberű zenész a jobbját nyújtja" - értékelte a világhírű, magyar-amerikai állampolgárságú zeneszerző közreműködését Szabó Zoltán, aki hangsúlyozta: Desmond Child és alkotótársa, Andreas Carlsson svéd dalszerző-producer ugyanolyan alázattal vettek részt a munkában, mintha Bon Jovi vagy egy másik világsztár dalán dolgoztak volna.

Vastag Csaba, a dal egyik énekese és producere szerint a világhírű zeneszerző rengeteget tud segíteni a magyar könnyűzenének is. Desmond Childnak 300 millió lemezen szerepel a neve és 40 toplistás slágert jegyez - emelte ki a művész.
Vastag Csaba hangsúlyozta: "ez a dal egy olyan nemzeti ünnepünkre született, amely arra hivatott, hogy egyesítsen minket", ezért összes zenésztársával tiszteletdíj nélkül vállalták el a felkérést.

Az emlékév dalának videoklipjét és az ahhoz készült imázsfilmet még ma feltöltik a Youtube videomegosztó oldalra.
Az Egy szabad országért című dalt - amely angol változatban is hallható lesz Land of the Free címmel - Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus adja elő.

OK, de hol a pénzünk?

Az MTI tudósításában egyetlen szó se esik arról, hogy Desmond Child 1956-os dala egy korábbi miami sporthimnusz átdolgozott változata. Arról sem tesznek említést, hogy továbbra is tisztázatlan, ha - amint a művészek nyilatkozták - az alkotó ingyenesen bocsátotta Schmidt Máriáék rendelkezésére szerzeményét, illetve az énekesek se kértek térítést közreműködésükért, a stúdiómunkák óradíja pedig a piacon legfeljebb néhány tízezer forint, akkor mire ment el az 56-os emlékév több mint tízmilliárdos költségvetéséből a dalra elkülönített 50 millió forint.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.