Milliós büntetést kapott az RTL Klub és a Class FM

Az RTL Klub szolgáltatóját 7,54, a Class FM-ét egymillió forintos bírsággal sújtotta a médiatanács egy-egy műsoruk téves korhatár-besorolása miatt – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki közleményében.
Közölték: a döntés szerint az RTL Klubon futó Éjjel-Nappal Budapest tavaly szeptember 22-ei adását és annak előzeteseit 12-es karika helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint kellett volna közzétenni, azaz csak este kilenc óra után sugározhatta volna azokat a csatorna. Az epizódban torz magatartásminták jelentek meg, ahol a szexualitást indokolatlan nyíltsággal, lesilányítva, érdekekre alapozva, és egy másik ember kihasználásának, megbántásának eszközeként ábrázolták. A doku-reality műfaji sajátosságai megkönnyítik a szereplőkkel való azonosulást, a kevert műsortípus értő befogadásához pedig az átlagosnál mélyebb médiaismeretek szükségesek, aminek hiánya a kiskamasz korosztályt fokozottabban veszélyezteti – írják.

Jelezték azt is: a médiatanács célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza a sorozatot; a testület ez alkalommal is az eset összes körülményét, a fokozatosság és arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a bírság összegét.

A Class FM szolgáltatóját a Morning Show című reggeli műsor december 30-ai és január 4-i adásának hibás korhatár-besorolása miatt bírságolta összesen egymillió forintra a médiatanács, a határozat szerint ugyanis a médiaszolgáltatónak ebben az esetben is 16-os kategóriát kellett volna alkalmaznia a 12-es helyett, és 21 óra után közzétennie ezeket a műsorokat.

A decemberi műsorszámban a szexualitással foglalkozó részletek a témát nyersen, közönségesen, érzelemmentesen állították be, illetve egy családi tragédiát morbid humorral kommentáltak. Az érintett januári műsorszámban egy játszóházi tömegverekedést a műsorvezetők nem ítélték el egyértelműen, amivel káros magatartásmintát sugalltak, elfogadottként mutatták be a konfliktusok erőszakos megoldási módját, emellett a csak a szexualitásra épülő, érzelemmentes kapcsolatokat ellenpontozás nélkül, trágár nyelvezettel mutatták be – áll a közleményben.

A médiatanács hangsúlyozza: a kifogásolható részek a gyerekek fejlődési szintjének nem megfelelően szóltak a kényes témákról, ráadásul mindkét adás tartalmát célzottan, szerkesztve tették közzé.

Jelezték egyben, hogy a testület hatósági eljárást indít a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-ei, 7-ei és 18-ai adásainak korhatár-besorolása miatt. A műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek. Ehelyett azonban vélhetően a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába tartozott a műsor, mivel olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.