galéria megtekintése

ORÖ-botrány: százmillióból utaztattak, de a pénzt senki nem látta

8 komment


Czene Gábor

Egyebek mellett személyes adatokkal való visszaélés, csalás és hűtlen kezelés gyanújával újabb feljelentéseket tettek az Országos Roma Önkormányzat zavaros pénzügyeit vizsgáló ellenzéki képviselők. Gyanújuk szerint az egymilliárd forintot is elérheti a törvénytelenül elköltött összeg. Feljelentést tett az LMP is.

Az ellenzéki képviselőkből alakult „alternatív vizsgálóbizottság" múltkori sajtótájékoztatóján állt nyilvánosság elé Jáger Tamás egri közfoglalkoztatott. Elmondta, hogy egyetlen fillért sem látott abból a félmillió forintból, amit az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) utazási költségtérítésként elszámolt a nevére. Az esetet már csak azért is furcsállotta, mert néhány száz méterre lakik a helytől, ahova gyalog járt dolgozni.

Csaknem harminc közfoglalkoztatottak kutattak fel
Csaknem harminc közfoglalkoztatottat kutattak fel
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez csupán egyetlen, aprópénznek számító tétel a sok közül. A vizsgálóbizottság képviselői – Makai István (Roma Polgári Tömörülés), Lakatos Oszkár és Vajda László (Lungo Drom), valamint Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) – a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt tájékoztatták az újságírókat arról, hogy újabb feljelentéseket tesznek egyebek mellett személyes adatokkal való visszaélés, csalás, hűtlen kezelés gyanújával.

 

Elmondásuk szerint már csaknem harminc olyan közfoglalkoztatottat sikerült felkutatniuk, aki hajlandó tanúskodni arról, hogy hasonlóan tetemes, esetenként milliós nagyságrendű útiköltséget (vagy postaköltséget) számoltak el a nevükre, de Jáger Tamáshoz hasonlóan ebből ők sem láttak semmit. A vizsgálóbizottság állítja, hogy a könyvelés szerint 2012-ben és 2013-ban útiköltségként összesen csaknem 100 millió, 2013-ban postaköltségként majdnem 110 millió forintot számoltak el a közfoglalkoztatottak nevén.

Ki tudja, hogy még hány, a gyanú szerint fiktív számla rejtőzik az ORÖ költségvetésében. Makai István példaként elmondta, hogy a kimutatások alapján az ORÖ korábban kétszer 150 ezer forinttal támogatta a Fővárosi Cigány Önkormányzatot. A budapesti testületnek Makai volt az elnöke, aki teljes bizonyossággal kijelentette: nem kaptak ilyen támogatást. Miközben az ORÖ a papírok szerint kétszer 250 ezer forinttal a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának is anyagi segítséget nyújtott, az Orbán Viktor miniszterelnök által alapította felcsúti létesítmény közleményben tudatta, hogy az országos önkormányzat nem utalt át számára semmilyen összeget.

A teljesség igénye nélkül: a vizsgálóbizottság az ORÖ módszertani központja, Farkas Flórián elnöki kerete és a jutalomként kifizetett 140 millió forint ügyében is feljelentést tett. Az ellenzéki roma képviselők úgy számolnak, hogy az ORÖ egymilliárd forint körüli összeget költött el törvénytelenül.

Sokadik alkalommal – ezúttal telefonon – próbáltuk elérni Hegedűs Istvánt, az ORÖ elnökét, de nem reagált megkeresésünkre. Bence Gáborné, az ORÖ gazdasági vezetője múlt hét pénteken egy sajtóbeszélgetésen – ahova szerkesztőségünket nem hívták meg – nevetségesnek minősítette a vádakat. Szerinte a „könyvelésben nem jártas" ellenzéki képviselők abszurd számokra hivatkoznak, a „tizedesvesszőkkel vannak problémáik". Az 500 ezer forintos útiköltség valójában 500 forint, a 140 milliós jutalom pedig csak 14 millió.

Az alternatív vizsgálóbizottság tagjai válaszul bemutatták azokat a – közlésük szerint az ORÖ könyveléséből származó – papírokat, amelyek tanúsították, hogy részükről nincs szó tévedésről.

Szintén a múlt héten az ORFK kommunikációs szolgálata megerősítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt eljárást folytat az ORÖ-nél. Bence Gáborné gazdasági vezető erről nem tud: úgy vélte, 2011 előtti ügyről lehet szó, amikor még Kolompár Orbán vezette az önkormányzatot.

„Nem félünk a Farkastól!”

Farkas Flórián mondjon le tisztségeiről, az Országos Roma Önkormányzatot oszlassák fel – követeli az a tüntetés, amelyet „Nem félünk a Farkastól!” elnevezéssel szombaton délután kettőkor rendeznek a Kossuth téren. Az esemény főszervezője egy roma aktivista, Bangó Attila „Indián”. A résztvevők a Parlamenttől az ORÖ, majd a Fidesz székháza elé vonulnak.

Az ORFK a folyamatban lévő ügy részleteiről nem adott felvilágosítást, de kérdésünkre annyi kiderült, hogy a szóban forgó feljelentés a közelmúltban, március 9-én érkezett. Több mint valószínű tehát, hogy az eljárás nem Kolompár időszakára vonatkozik, hanem arra, amikor a jelenleg miniszterelnöki biztosként ténykedő Farkas Flórián volt az ORÖ elnöke.

Utalásokról senki nem tud
Utalásokról senki nem tud
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ügyeknek se vége, se hossza. A RomNet a minap adta hírül, hogy az ORÖ nem számolt el tételesen a 2014-ben kapott 101 milliós kampánypénzzel. Az LMP az ORÖ-höz kötődő „Híd a munka világába" foglalkoztatási szövetkezet ügyében perli be a roma önkormányzatot. Az LMP-nek számtalan megválaszolatlan kérdése van, de a szervezet nem tett eleget a párt közérdekű adatigénylésének. Törvényi kötelezettségét megszegve az ORÖ még csak válaszra sem méltatta az LMP-t – áll a párt közleményében. Korábban Farkas Flórián, a szövetkezet vezetője sem volt hajlandó találkozni az LMP képviselőivel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.