galéria megtekintése

Külföldre vinnék a magyar lottómilliárdokat

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 26. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Hajlott hátú, kopott ember áll a győri kenyérbolt bejáratánál. A sor az utcára lóg, de nem a kiflit és a nagymama vaníliás krémesét viszik a helyi fogyasztásra is berendezett üzletben, hanem a süteményes pulttal szemben felállított lottózó asztala előtt állnak az emberek. Többségében magyarok, de legalább egyharmaduk szlovák, sőt, egy osztrák is vár a jó szerencsére.

A rosszul öltözött, hajlongó férfi a bejáratnál lottószelvényre koldul. Nem is olyan régen Győrben egy hajléktalant ért a szerencse, ő ingatlanokat vásárolt belőle, kávéházat nyitott a városban, és a sorstársait is segíti. A kenyérbolt előtt kéregető ember is azt ígéri, ha „belehúz a jóba”, a nyeremény nagy részét szétosztja a szegények között.

Egy-egy százas a markába hull, s ha összejön pár szelvény ára, azt azonnal be is fekteti. – Fröccsre nem adnak az emberek, de lottóra néhányan adakoznak – mondja, amikor a bevételről kérdezem.

Múlt héten sem vitték el a telitalálatost, a tét csaknem ötmilliárd forint, ami sokak fantáziáját megmozgatta. A sorban álló szlovákok eredendően nem lottózni jöttek Győrbe – egyikük a barátnőjéhez, két pár moziba, mások a termálfürdőbe vagy kirándulni, valamennyien határ menti településen élő magyarok –, de engedtek a csábításnak. A gigantikus nyeremény reménye sokak jövőképét színezi ki ebben a sorban.

 

Egy idősebb férfi az unokáknak szánná a pénzt, meg bérletet váltana a Bayern müncheni meccseire.

– Limuzinnal mennék ki minden bajnokira – ábrándozik.

A fiatalok, ha nagy pénzhez jutnának, szívfájdalom nélkül hagynák itt Kelet-Közép-Európát, sőt, a többségük az Egyesült Államokba vágyik.

– Vajna Timi szomszédságában vennék villát, és minden hétvégén meghívnám vendégségbe

– poénkodik egy győri férfi, széldzsekijének felirata szerint a helyi autós világcég munkatársa. Megoszlanak a vélemények arról, hogy elég volna-e az ötmilliárd Vajnáék közelébe kerülni, de a többségnek nincs is ilyen vágya. – Én az igazmondást vásárolnám meg vele – bizonygatja a sorra kerülő lottózó. – Attól kezdve azt mondanám mindenkinek, amit gondolok róla.

– Mennyi pénzt adnának az állam adósságcsökkentésére? – merészkedem megkérdezni (hiszen hajdanán ebből a városból indult a nem túl nagyra terebélyesedő ötlet) annak kockázatával, hogy teljesen hülyének néznek. Nagyot nem csalódom.

– Egyhavi közmunka bérét nem sajnálnám rá – bólogat egy asszony.

– Közmunkás?

– Én nem, de a férjem az, a fiam meg munkanélküli. Salgótarjánban élünk, eljöttünk körülnézni az ismerősökhöz, hátha van valami munka Burgenlandban, letelepednénk a határon, de azt látom, sok jóra nem számíthatunk. A nyugati határ környékén is kialakultak már a klikkek, pénzt kérnek azért, hogy elhelyezzenek bennünket munkára, de garancia semmire sincs. Ráadásul az otthoni lakás árából egy fürdőszobát sem vehetnénk errefelé, munkásszállóra nem akarunk menni, a lakásbérlet megfizethetetlen. Ránk férne már valami szerencse az életben, azért járultunk most Fortunához.

Szeptemberben volt utoljára ötös a lottón
Szeptemberben volt utoljára ötös a lottón
Bácsi Róbert László / Népszabadság

Faggatom a kifelé érkezőket, jótékonykodnának-e a nyereményből. Mindenki igent mond, a legtöbben az egészségügyet támogatnák. A gyerekkórházakat, új műszerek beszerzését, a várólisták csökkentését. Többen a rászorulók külföldi kezelését fizetnék ki. Idősotthont is építenének, egy asszony pedig vakvezető kutyák képzésére adna jelentősebb összeget.

– Van látássérült a családban? – érdeklődöm.

– Nincs. Nem önzésből adakoznék – feleli.

A Szerencsejáték Zrt. korábbi tapasztalatai szerint nagy nyeremények esélye esetén a lottózók hat-nyolc százaléka külföldi, főleg szlovák és román.

– Nem lenne igazságos, ha elvinnék a pénzt az orrunk elől

– jegyzi meg halkan egy asszony a sorban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.