galéria megtekintése

Milliárdokkal tartoznak a kis pártok

11 komment


Boda András

630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, míg a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak alig két százalékát sikerült eddig behajtani. Ez a mérlege a ­2014-es országgyűlési választáson szinte akadálytalanul induló bizniszpártok tevékenységének.

Bár a hatóságok bő másfél évvel az országgyűlési választás után több korábbi képviselőjelöltet és pártvezetőt már gyanúsítottként hallgattak ki azért, mert nem vagy nem megfelelően számoltak el a kampánytámogatással, mára szinte biztosra vehető: legalább félmilliárd forint veszteséget okoztak az államnak a szabályok lazítása nyomán megjelent trükközők és kamupártok. A Magyar Államkincstár, a Nemzeti Választási Iroda (NVI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eddig kevés sikerrel tudta mérsékelni a kárt.

Az államkincstár a választás előtt összesen majd hatmilliárd forintot utalt át az országos listát állító pártoknak. Ebből azonban – egy múlt őszi összesítés szerint – több mint 750 millió forintot követeltek vissza pártoktól és jelöltektől az eredménytelenségük vagy az elszámolás hiánya-hibája miatt. A helyzet azóta nem sokat javult:

a december 10-i állapotok szerint még mindig 629 millió a tartozás.

 

Ráadásul a különbség javarészt nem befizetésekből fakad, hanem abból, hogy egyes esetekben a bíróság döntése nyomán csökkentették a követelt összeget. A kincstár közlése szerint a NAV egyéni jelöltektől 27 millió forintot tudott behajtani, az LMP pedig önként, pontosan befizette a kirótt egymilliós bírságot.

Jelenleg 230 egykori képviselőjelölttől követelnek 249,8 millió forintot. Emellett az Összefogás Párt 57, a Seres Mária Szövetségesei 56, az Új Magyarország Párt 47, az Együtt 2014 Párt 36, a Független Kisgazda-, Földmunkás és ­Polgári Párt 45, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 61, a Zöldek Pártja 43, az Új Dimenzió Párt 33,9 millió forinttal és kamataival tartozik.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a Seres Mária Szövetségesei majd harminc jelöltjét „rabosították", míg lapunk tudta meg, hogy az Új Magyarország Párt elnökét gyanúsítottként hallgatták ki a költségvetési csalás gyanúja miatt indult ügyben.

Bő másfél évvel az országgyűlési választás után több korábbi képviselőjelöltet már gyanúsítottként hallgattak ki
Bő másfél évvel az országgyűlési választás után több korábbi képviselőjelöltet már gyanúsítottként hallgattak ki
Kurucz Árpád / Archiv

A visszakövetelt pénz behajtásának esélyeiről az adóhatóság és a kincstár sem kívánt nyilatkozni, de annyit megtudtunk: „egyéni jelöltek és pártok esetében is történt visszajelzés a NAV részéről behajthatatlanságról". Akad más kapaszkodó is, ami alapján megjósolható a behajtások végeredménye.

A kampánytámogatással és a választási bírsággal adós pártok és jelöltek köre között nagy az átfedés. Az pedig tudható, hogy a bírság ­miatt keresett pártok, képviselőjelöltek 90 százalékánál azért nem vezetett eredményre a NAV behajtási eljárása, mert az adósnak egyáltalán nem volt vagyona – ingatlan, ­autó stb. –, sőt még bejelentett bankszámlaszámmal sem rendelkezett.

Míg a behajthatatlan kampánytámogatás konkrét veszteséget jelent az államnak, addig csak „bevételkiesésként" jelenik meg

az a majdnem kétmilliárd forintnyi választási bírság, amire másfél éve ­hiába vár a választási iroda.

Bár a választási szabálytalanságok szankcionálásának módját és a büntetés nagyságrendjét sokan sokszor bírálták (egyetlen vissza nem vitt választási ív mintegy 50 ezer forint bírságot „ért"), mégis sokat elárul a hazai közállapotokról a kirótt és be nem fizetett bírság nagyságrendje. Különösen annak fényében, hogy az érintettek az országgyűlési választáson induló, tehát legalábbis elvben a parlamentbe készülő pártok, képviselőjelöltek.

A NAV lapunk érdeklődésére azt közölte, hogy 127 adós ellen van folyamatban végrehajtási eljárás, és összesen 803 millió forint válasz­tási bírsággal tartoznak. Ez a szám első pillantásra meglepő lehet, hiszen az adóhatóság még idén májusban is csaknem kétmilliárd forint bírságot követelt.

Szó sincs azonban arról, hogy a különbözetet időközben befizették volna a megbírságoltak: a választási iroda tájékoztatása szerint másfél év alatt összesen csupán 45 millió forintot utaltak át részükre, s ebben már benne van az tízmillió forint is, amit a NAV-nak sikerült behajtania. A fennmaradó majd 1,2 milliárd – informá­cióink szerint – azért nem szerepel az adóhatóság nyilvántartásában, mert

ezt az összeget már „behajthatatlannak" tartja.

Bár a NAV lezárná ezeket a behajtási eljárásokat, a választási iroda ezt nem engedheti. ­Afféle hivatali örökmozgó ez: az adóhatóság a szabályok szerint lezárja a reménytelen aktákat, az NVI pedig más szabályok szerint rendre újranyittatja azokat. Sikerre azonban nincs esély, hiszen az adósok 90 százalékának hivatalosan semmije sincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.