galéria megtekintése

Milliárdokból szívatják a turistákat a botrányos táblák

6 komment


Doros Judit

Ömlenek a milliárdok a Magyar Természetjáró Szövetséghez, amióta Orbán Viktor „kötélbarátja”, Garancsi István lett az elnök. Kár, hogy a pénzeső nem mindig jár együtt a szakértelemmel: a bükki túraútvonalakon nemrég kihelyezett új táblák egy része például megtévesztő vagy ellentmondásos.

Sokáig nem értettük, sokévnyi pénztelenség után 2012-től miért lett hirtelen ilyen vonzó ez a terület, egyszerűen csak örültünk neki, hogy az elmúlt három évben csak úgy dőltek az uniós pénzek a természetbarát programokra, fejlesztésekre.

Aztán rájöttünk, a felfutás annak köszönhető, hogy a természetjárók új elnöke Orbán Viktor nagy barátja. Kár, hogy a fejlesztések során olykor nagy fokú dilettantizmussal találkozunk: a bükki turistautakon újonnan kirakott információs táblák például hatalmas blődségeket tartalmaznak – panaszolta lapunknak egy tapasztalt bükki erdőjáró.

A hiányosságokra többen is felfigyeltek. Az egri Kiss Balázs, aki rendszeresen vezet túrákat a térségben, egy közösségi oldalt is létrehozott, ahol a megtévesztő táblákról közölnek fotókat, s útbaigazítják azokat, akik netán a rossz információk alapján eltévednének.

 

– Akad olyan felsorolás, ahol tévesen minden úti célhoz ugyanazt a jelzést festették fel. Az Istállós-kő és Tar-kői-kőfülke a letett irányítótábla pontjához képest nem ugyanabban az irányban van, hanem inkább ellentétesen. A Bél-kő, az Istállós-kő, a cserepes-kői barlangszállás is három különböző irányban van, az ennek ellentmondó tábla egy forgalmas turistaút-csomópontban informálja félre a helyismerettel nem rendelkezőket.

Ráadásul a Tar-kői-kőfülke szigorúan védett, oda nem is vezet turistaút – abból, hogy mégis jeleztek ilyet, az látszik, hogy talán még a Bükki Nemzeti Parkkal sem egyeztettek a táblák kihelyezése előtt – mondja. Kérdésünkre, hogy tapasztalata szerint milyen arányban találhatók hibás információs táblák az általa gyakran végigjárt helyeken, azt válaszolta: majdnem minden második útbaigazító jel tartalmaz megtévesztő információt.

A Heves megyei természetbarát civil szervezetek is megkeresték a táblák ügyében a Magyar Természetjáró Szövetséget (MTSZ), ahonnan azt a választ kapták: örömmel veszik, ha valaki bekapcsolódik a kihelyezett táblák ellenőrzésébe, az esetleges hibák kijavításába. „Első körben most nem lesz mód arra, hogy teljesen új táblákat helyezzünk ki, csak a valódi hibákat szeretnénk javítani. Azonban a létrejött táblázási rendszert szeretnénk kiterjeszteni a jövőben. Ebbe a munkába is bárki bekapcsolódhat” – írták válaszul.

Persze célravezetőbb lett volna mindezt megelőzni, és körültekintőbben kitáblázni a turistautakat, annál is inkább, mert a pénzhiány ezúttal nem volt akadálya a minőségi munkának. Az Átlátszó számolt be róla nemrég, hogy 2012 májusa óta, vagyis mióta a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István vállalkozó az elnök, 2,7 milliárd forint uniós forráshoz jutottak konzorciumban, és csak 2013-ban 77 millió forint adományt kaptak állami cégektől. Az oldal szerint feltűnő, hogy Garancsi megválasztása előtt a szövetség nem nyert uniós forrást, az ellenkezőjének legalábbis nincs nyoma az állami adatbázisban. A regnálása óta eltelt időszakban viszont pörögnek a pénzek. Közel 336 ezer forint uniós forrás jut a 2500 kilométer hosszú országos kékkör (korábban kéktúra) minden egyes kilométerére.

Az MTSZ az Átlátszó érdeklődésére közölte, hogy a pénzek jó részét 21 tagú konzorciumban nyerték, általában erdőgazdaságokkal, civil szervezetekkel együttműködve. Ennek része volt a kékkör teljes nyomvonalának jelzésfestése, a nyomvonal mentén mintegy kilencezer irányító- és információs tábla elhelyezése is. A Közbeszerzési Értesítő szerint az információs táblák egy részét a Pilisi Parkerdő Zrt. szerezte be és telepítette.

A bükki tapasztalatokból kiindulva kérdéses, hogy az országszerte kihelyezett kilencezer új információs tábla egyike-másika milyen irányba vezeti majd az erdőjáró embereket. Miként az egyik túravezető lapunknak fogalmazott: ha valaki most csak ezek alapján akar tájékozódni, „nagyon megszívhatja”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.