galéria megtekintése

Milliárdokat fizettek városi tévéknek

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Kétmilliárd forintot fizetett ki az állami média csaknem három év alatt városi televízióknak, amelyek a felszámolt vidéki stúdiók helyett küldik a tévés és rádiós tudósításokat. Szakértők szerint ennyiből fenntarthatók lettek volna a bezárt saját stúdiók is. Az MTVA viszont úgy értékeli, hogy olcsóbb és hatékonyabb hálózatot hoztak létre.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az elmúlt években felszámolta a közszolgálati média több évtizedig létező regionális televíziós és rádiós hálózatát. Költséghatékonyságra hivatkozva előbb a tévé-, majd a rádióstúdiókat és a tudósítói hálózatot szüntették meg. A többi között Pécsett, Győrött, Debrecenben és Miskolcon száznál is több embert bocsátottak el.

Az utolsó, még meglévő szegedi bázist most építik le. A vidéki stúdiók sokáig önálló műsorokkal is jelentkeztek, regionális híradókat és magazinokat készítettek, a tudósítóhálózat folyamatosan dolgozott a tévéhíradónak és a rádiós hírműsoroknak. A leépítéssel párhuzamosan a médiaszolgáltatási alap hosszú távú szerződéseket kötött városi tévéstúdiókkal, hogy azok készítsék el a vidéki riportokat, interjúkat, kép- és hanganyagokat.

A médiaszolgáltatási alap 2012 márciusában több mint húsz városi televízióval és helyi önkormányzat tulajdonában lévő médiacentrummal szerződött le 2014. december 31-ig. A nagyobb városok tévéivel – például Veszprém, Zalaegerszeg, Sopron, Debrecen, Pécs – 119 millió forintra szerződtek, a kisebbekkel – a többi közt Szolnok, Székesfehérvár, Szombathely, Eger, Tata – 68 millióra. Az MTVA a honlapján található dokumentum szerint három év alatt több mint kétmilliárd forintot fizetett ki ezeknek a szerződéses partnereknek.

 

Pénz van bőven, az MTVA évről évre egyre több pénzből, idén már 80 milliárd forintból gazdálkodik. Televíziós gyártási szakértőink szerint a kétmilliárd forintból nagyjából fenn is lehetett volna tartani a felszámolt vidéki stúdiókat.

A városi tévékkel kötött szerződésekkel kapcsolatban pedig súlyos szakmai fenntartások fogalmazhatók meg.

A vidéki nagyvárosok önkormányzatai által finanszírozott tévék és rádiók többségének minimális a szakmai függetlensége, ki vannak szolgáltatva a helyi politikai vezetésnek.

A beszállítók 24 órában biztosítják az embert és a technikát
A beszállítók 24 órában biztosítják az embert és a technikát
Veres Viktor

Több botrány is volt a beszállítók miatt, például tavaly az adótörvények elfogadása után a Hír24 szúrta ki, hogy a Híradóban gyanúsan boldog állampolgárt mutattak be, az esküvőre készülő pécsi Haszon Zsófia örömének az volt az oka, hogy az új szabályokkal havi ötezer forintot is megspórolhat. Haszon Zsófia azonban nem a „nép hangja” volt, hanem a pécsi fideszes önkormányzat lapjának munkatársa.

A megfelelő tartalmú híranyagok előállításához statiszták alkalmazása nem újdonság az állami televízióban: a Híradó az Alba Takarék csődjén dühöngő fiatalember megszemélyesítésére a Fehérvár Médiacentrum munkatársát kérte fel. Az MTVA idén a stúdiók többségével 2016 végéig meghosszabbította a szerződést. Arra a kérdésünkre, hogy az MTVA összességében elégedett-e a beszállított anyagok minőségével, azt válaszolták, hogy a városi televíziók munkáját velük közösen folyamatosan, szakmai szempontok alapján értékelik.

Álláspontjuk szerint a most működő rendszer hatékonyabb, olcsóbb és rugalmasabb a korábbinál, emellett elérték, hogy lefedik az ország egész területét. A szerződéses összeget firtató kérdésünkre azt válaszolták, hogy az MTVA havonta 500 ezer forintot fizet a társaságoknak, ennek fejében a partner biztosítja a szükséges technikai, infrastrukturális és személyi hátteret, valamint 24 órás rendelkezésre állást. Ezenfelül a stúdiók a leszállított riportokért minimum ötezer, maximum negyvenezer forintot kapnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.