galéria megtekintése

„Mikor megyek én már uszodába, pláne Veszprémbe?”

5 komment


Hajba Ferenc

A Veszprém környéki falvak lakóinak nem tetszett, hogy ezúttal is kimaradtak az osztozkodásból. A pártzászló ma már kevés. Meg a propaganda is – morogják.

Mondom Szápáron, hogy a választások miatt jöttem.

– Maga kikapott, mi? – néz a szemembe az asszony a kerítés túloldaláról.

– Miből gondolja, hogy a vesztes oldalon állok?

 

– Abból, hogy itt van. A győztesek nem szoktak visszajönni. Legfeljebb négy év múlva az aláírásért.

A három megyével is határos bakonyi kisközséget ötszázan lakják. Két büszkesége is van: templomának vörösréz tornya, meg a szélkerék, mely a legmagasabb az egész országban.

A településen a független Kész Zoltán nyerte az időközi országgyűlési választást, a fideszes Némedi Lajos harmadik lett, megelőzte őt a jobbikos Varga-Damm Andrea is.

Hétfőn reggel csak néhány emberrel találkozom a településen.

– A pártzászló ma már kevés

– morogja érdeklődésemre egy nyugdíjas férfi. – Meg a propaganda is. Én a Dankó rádiót szoktam hallgatni, de abban is óránként hülyítik az embert olyan hírekkel, hogy több pénz marad a zsebünkben, munkanélkülit meg már lámpással kell keresni ebben az országban. A paraszt gyomra sok zsírosat elbír, de ettől a beszédtől hányingere lesz.

Ennyit a kétharmadról

„A veszprémiek azt üzenték: Elég volt!” – nyilatkozta Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt, aki fölényesen győzött a veszprémi időközi választáson. Kész 42,66 százalékkal győzött, amivel megszűnt a Fidesz kétharmados parlamenti többsége.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt egyik ügyvivője járt itt kampányolni Kész Zoltán mellett. – Úgy fogadtak bennünket valamelyik háznál, hogy ha maguk a Fidesztől érkeztek, ide se jöjjenek – idézi vissza élményeit a fiatal politikus. – Akkor éreztük, hogy valami változás történt a falvakban, néhányan már ki merik mondani, amit gondolnak. Érzik, hogy már csontvelőig hatol az igazságtalanság.

– Vannak olyan liberális értékek, melyek kipróbáltan hívószavakká lehetnek egy kis magyar faluban?

– Az emberek tudatában ritkán különül el, hogy melyik érték hova sorolható. A kampányban most az érzékeltem, hogy az őszinte szóra mindenki fogékony. Egy beszélgetésből megérzi az ember, ha a másik tisztessége nem kikezdhető. Kész Zoltán ismertsége kezdetben alacsony volt a falvakban, de végigjárta a településeket, beszélt és kérdezett. Az őt támogató pártok meg észrevették, hogy néha hátrébb kell lépni, s onnan segíteni őt. Erre várt Magyarország, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne egymást akarják legyőzni.

Hárskúton 3-szor több szavazatot kapott a fideszes jelölt Kész Zoltánnál. Simicska mégsem örülhet?
Hárskúton 3-szor több szavazatot kapott a fideszes jelölt Kész Zoltánnál. Simicska mégsem örülhet?
Kurucz Árpád / Népszabadság

Elmentem Hárskútra, ahol Simicska Lajosnak ingatlanja, vállalkozása van. Széles Gábor nagyiparos és médiatulajdonos a közösségi oldalán ugyanis azt írta az eredmények ismeretében: „Na most S. L. örülhet." Arra gondolhatott, hogy Simicska keresetlen szavai sokat ártottak a Fidesznek. Hárskúton nem ez látszott. A Fidesz jelöltje ott háromszor annyit kapott, mint a független.

A Fideszben csak néznek Veszprém után

Navracsics Tibor szerint a választóknak igazuk van, a Fidesznek új stratégia kell, de azt nem mondta meg, hogy milyen. Részleteket itt olvashatnak.

A 2300 lakosú Öskün Kész Zoltán nyerte a választásokat. A település tavaly polgármestert is cserélt. Húsz évig fideszes politikus irányította a falut, a legutóbb már nem indult, alpolgármesterét támogatta, de nem ő lett a befutó, hanem Ángyán Tamás.

– A falvakban kevésbé fontos a pártszimpátia, mint a nagyobb városokban – állítja Ángyán Tamás. – Azt hallhatták az emberek, hogy Veszprém uszodát kap a kormánytól, ha az ő jelöltjére szavaznak az emberek. Na, ebből az osztozkodásból megint kimaradnak a kisebb települések, gondolták sokan, s talán ezért szavaztak kevesebben a Fidesz jelöltjére. Azt is tapasztalták, hogy hiába volt a korábbi polgármester húsz évig a tűz közelében még országgyűlési képviselőként is, túl sokat nem tudott hozni a falunak. Az is igaz, hogy Öskün több civil szervezet is működik, a tagjai értik a civil kezdeményezések fontosságát.

Az ösküi polgármester Veszprémet érintő érvelésével több faluban is találkoztam.

– Kedves, mikor megyek én már uszodába, pláne Veszprémbe?

– kérdezte egy asszony Herenden, ahol pedig a kormánypárt által indított Némedi Lajos nyert.

Győzelem után cicaharc Veszprémben

Miniháború van kibontakozóban a baloldalon miatt, hogy Schiffer András egy épületben tartózkodott Kubatov Gáborral. Hétfő délutánra már feljelentésig fajult az ügy.

– Ínség idején az egér és a paraszt pusztul el utoljára, meg a demokrata – ismétli kedvenc mondását Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. – A falun élő ember, amíg tudja, megtermeli magának az ennivalót. Nem szeretik azonban, ha ezt a képességüket kényszerből próbára teszik. A sok hazugság, a földmutyi, a rombolás egyre erősebben tudatosul az emberekben, vidéken is érik a cselekvő elégedetlenség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.