Mihez kezdenek a Parlamenttől búcsúzó szocialista nagyágyúk?

Számos, korábban meghatározó szocialista politikus búcsúzik a Parlamenttől. Többségük a párt országos listáján eredetileg befutó helynek hitt pozícióban várta a végeredményt, az MSZP rossz szereplése miatt azonban csak az első ötven került az Országgyűlésbe. Megkérdeztük: ki mihez kezd a következő négy évben.

Az MSZP mindössze (legfeljebb) két egyéni körzetben tudott mandátumot szerezni a választásokon (Tóth József és Szanyi Tibor a XIII. kerületben; Szanyi esetében még nincs hivatalos végeredmény), így a megalakuló parlamenti frakcióba elsősorban az országos, illetve területi listákról lehetett bejutni. A mandátummatematika és az MSZP rossz szereplése miatt számos, egyébként meghatározó politikus kiszorult a szocialista képviselőcsoportból.

A következő időszakban lecsökkenő anyagi források miatt spórolásra kényszerül majd az MSZP. Korábban közel százan dolgoztak például a parlamenti frakció mögötti apparátusban, ezt a létszámot most több mint a felére kell csökkenteni. Így, a kieső képviselőknek a szakértői stábban is nehéz lesz helyet találni.

A választás talán legnagyobb szocialista vesztese Keller László, aki az országos lista ötvenedik helyén biztos befutónak gondolhatta magát, végül a párt alulszereplése miatt csak az első negyvenkilenc jutott be a Parlamentbe. Így épp lecsúszott. Kellerrel az MSZP egyik emblematikus figurája búcsúzik az aktív közéleti szereptől. Korábban közpénzügyi államtitkárként volt az első Fidesz-kormány idejéhez kapcsolódó, gyanúsnak vélt ügyek feltárója, majd a Bajnai-kormány megalakulásáig a pénzügyminisztérium államtitkára. „Most lett vége a választásnak, ez a gondolkodás időszaka. Nem tudok egyelőre arról nyilatkozni, hogy hol és miként folytatom" - mondta lapunknak.

„Húsz év politika után az embernek több a felelőssége, mint amit egy rossz választás eredmény hajnalán gondol. A mai érzések és a holnapi cselekedetek még nincsenek összhangban" - fogalmazott lapunknak Suchman Tamás. A politikus a párt választmányi delegáltja, a Somogy megyei szervezet elnökségi tagja. Meghatározó személy, a választás előtt mégsem került befutó helyre a megyei listán; ebből hangos nézeteltérés is támadt az érintettek között. Suchman arra a kérdésünkre, hogy részt kíván-e venni az MSZP újjáépítésében és ha igen, miként, mindössze annyit válaszolt: „én Horn Gyula követőjének tartom magam."

Nem lesz a parlamenti frakció tagja Kökény Mihály egészségügyi szakpolitikus és volt népjóléti miniszter sem. Kökény korábban EP-képviselő is lehetett volna, a belső lobbiharcok miatt azonban végül lemaradt a brüsszeli lista befutó helyeiről. „A ferencvárosi szervezet elnökeként és választmányi tagként igyekszem tenni a dolgom a jövőben. Gyorsan, de kellő higgadtsággal és késedelem nélkül kell megújulnia a pártnak úgy, hogy az önkormányzati választásokon már kiállhassuk a hitelességi próbát. Ez fegyelmezett munkát igényel és nem követhetetlen háttéralkukat" - fogalmazott, hozzátéve: tizenhét éve nem gyakorolja orvosi hivatását, így szakmájához nem tér vissza, de nem kizárt, hogy valamilyen civil pályára áll. Erről azonban még korai beszélni - fogalmazott Kökény Mihály.

Török Zsolt, az MSZP eddigi kommunikációs ügyvivője kérdésünkre azt mondta: sok időt és energiát ölt bele a szocialista pártba az elmúlt években, s ezt az időt a családjától, három lányától vette el, amelyet most elsőként pótolni szeretne. „Egy hónapig csak a családomra koncentrálok. A baloldal megújításában szívesen vállalok szerepet, ha a vezetés is úgy kívánja. Ebben én a baloldal radikális hívei mellett a liberális hitvallókat is közös platformra terelném. Egyébként visszatérek korábbi vállalkozásomhoz, amelyet azért kellett átmenetileg bezárnom, mert az Orbán-szőlőkkel kapcsolatos tényfeltárásom után állandó és eredménytelen vizsgálatokkal zaklattak. Zorbát idézve: 'táncolni kell urak, a zene majd csak megjön', ami számomra most úgy hangzik, dolgozni kell, a többi majd jön magától" - nyilatkozta Török Zsolt.

„Rám fér egy kis pihenés, nem vagyok kétségbe esve" - mondta lapunk kérdésre Podolák György, a Parlament gazdasági bizottságának távozó elnöke. A szocialista politikus úgy fogalmazott: néhány éve már nyugdíjas, így a helyzet nem érte meglepetésként, felkészült rá. „A szakmai kérdésekben, elsősorban az energetikát érintő ügyekben továbbra is segíteni fogom a frakció és a baloldal munkáját, de most a szabadidő, az unokák és a család kerül előtérbe" - tette hozzá Podolák György.

Donáth László evangélikus lelkész korábban az óbudai kerületben indult parlamenti mandátumért, idén tavasszal azonban belső ellentétek miatt nem őt indították a helyi szocialisták. Donáthot az MSZP vezetősége végül Horváth Csaba körzetében küldte harcba, eredménytelenül. A lelkész az országos listán szerepelt ugyan, de a végeredmény értelmében nem befutó helyen. „Világéletemben lelkész voltam és maradtam, életem végéig. Annyi történik, hogy továbbra is a Csillaghelyi evangélikus egyházközség lelkészeként dolgozom" - mondta. Arra a kérdésünkre, hogy milyen forgatókönyvet lát az MSZP újjáépítésére, azt felelte: a dolog nélkülözhetetlen és elkerülhetetlen, csak az a kérdés, hogy kivel.

A nagy búcsúzók között találjuk még többek között Csizmár Gábor MeH-államtitkárt, volt munkaügyi minisztert, Juhász Gábor titkosszolgálati minisztert, Teleki László romaügyi államtitkárt, Molnár Gyula XI. kerületi polgármestert, Arató Gergely oktatási államtitkárt, Jauernik István önkormányzati államtitkárt, Korózs Lajos munkaügyi államtitkárt és Szabó Zoltánt, aki egyike volt azon négy budapesti jelöltnek, akik a második forduló előtt visszaléptek az LMP javára.

Parlamenti szavazás előtt az MSZP-frakció
Parlamenti szavazás előtt az MSZP-frakció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.