Átveszi az állam az agglomerációs közlekedést

A miniszterelnök urat elérte az influenza – így kezdte Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első, sorozatban a harminchatodik Kormányinfót, aztán rögtön rátért a csütörtöki, Orbán Viktor betegsége miatt a tervezettnél rövidebb kormányülésen történtekre.

Mint mondta, az ülésen foglalkoztak a migráció ügyével, már csak azért is, mert a német belügyminisztérium jelzése szerint az idén egymillió bevándorlóra kell számítani. Szerinte viszont amíg kerítés van Magyarország határán, addig féken tartható az illegális bevándorlás. A menekültügyről egyébként ezután is minden kormányülésen tárgyalnak majd – közölte: terrorveszély esetén a honvédség segítheti a rendőrség munkáját, ennek lehetőségét megteremtenék az alaptörvényben.

Lázár hosszan dicsérte a családi otthonteremtési támogatást (csok), s páratlan érdeklődésről beszélt. Aztán a földárverések eredményességét méltatta. Jelezte, a még el nem kelt földekre újabb árveréseket írnak ki, s elmondta azt is, hogy eddig 120 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt adott az állam földvásárláshoz.

A miniszter kiállt a paksi bővítés mellett, dicsérte az uniós pénzek felhasználásában elért eredményeket, majd rátért a Budapest és az állam közötti, a tömegközlekedés finanszírozása miatti vitára. Úgy fogalmazott: jó hangulatú tárgyalás volt a kormány és a főváros között. Az egyeztetések azzal zárulhatnak – tette hozzá –, hogy a kormány elfogadja a főpolgármester észrevételeit, vagyis, hogy a fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami a törvényi kötelezettsége. Az agglomerációs járatokról szólva közölte, hogy ezt a terhet átveszik a Volán és a MÁV bevonásával, valamint készen állnak a HÉV átvételére is – mondta.

A Budapest és a kormány közötti vitával kapcsolatosan, arra az újságírói felvetésre, hogy meglehetősen heves viták, kemény megjegyzések kísérték az egyeztetéseket, egyebek mellett úgy reagált Lázár: – Nem érzem, hogy bármely kormánytag izgalmi állapotba került volna ebben az ügyben.

Lapunk munkatársának kérdésére nyomatékosította: a fővárosnak nem plusz pénzt ad a kormány, hanem az állam feladatot vállal át Budapesttől.

Lázár, újságírói kérdésre, a Herman-üggyel, a tiltakozó miskolci tanárokkal kapcsolatosan szólva általánosságban közölte: a minisztérium meghallgatja a pedagógusokat, véleményüket figyelembe veszi, s a túlzott bürokrácia felszámolására törekszenek. Ezzel együtt, jelezve, hogy a magyar diákok teljesítménye romlik, leszögezte: a pedagógustársadalom nem dughatja homokba a fejét, nem tehet úgy, mintha a teljesítményromláshoz nem lenne köze. Szerinte jobb lenne, ha a Herman-ügyben látott indulat azokban a vitákban manifesztálódna, amik arról szólnak, miként lehetne az oktatás színvonalát javítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.