Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra?

Miközben a miniszterelnök zéró toleranciát hirdet a korrupcióra, veje sajátos közbeszerzéseken nyer milliárdokat. Itt a magyarázat, miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos svájci tandíjra, amire még a papa miniszterelnöki fizetése sem lenne elég.

Az urizálás-vita közepén végre megszólalt valaki az Orbán családból is: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük." – írja Orbán Ráhel Facebook-posztjában. Az üzenet feltehetőleg a lausanne-i École Hoteliere-ben megkezdett MBA-kurzus 15 millió forintos tandíjának fedezetét firtató kérdésekre adott válasz akar lenni: „...ellenzéki pártok és politikusok rajtam keresztül intéztek támadást Édesapám, Magyarország miniszterelnöke ellen".

Az Átlátszó.hu cikke szerint sem Orbán Ráhel, sem a miniszterelnök fizetéséből nem telne a svájci tandíj költségeire. Ám férje, Tiborcz István cége – az E-Os Innovatív Zrt. - robbanásszerű árbevétel-növekedést ért el a közbeszerzéses piacon, miután a Fidesz 2010-ben hatalomra került. 2009-ben a teljes árbevétele mindössze 8,4 millió forint volt – 2010-ben már 686 millió, 2011-ben pedig 3 milliárd forint.

2013-ban rosszabbul szerepelt ugyan az időközben Elios Innovatív Zrt.-re változtatott nevű cég, ám a 2014-es választási győzelmet követően újra szárnyalni kezdett. Az Átlászó.hu cikke megemlíti, hogy a korábbi rekordbevételek előtt a Közgép Zrt. szerzett meghatározó részesedést Orbán vejének cégében, az újabb fellendülés előtt viszont a pécsi illetőségű Hamar Endre cége volt 50 százalékban tulajdonos.

Hamarnak korábban közös vállalkozása is volt Tiborcz Istvánnal, aki három héttel az idei országgyűlési választások után megvásárolta tőle az Elios Innovatív Zrt.-ben 50 százalékos tulajdonrészt birtokló Green Investments and Solutions Kft.-t. Az Elios 2014-ben összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, ebből 1,9 milliárdot Tiborcz István áprilisi tulajdonosi visszatérése után.

E hatalmas összeg nagy része – 2,1 milliárd – egyetlen 2012-es pályázati kiírásnak köszönhető. Ebben önkormányzatok pályázhattak közvilágítás-korszerűsítési projektekkel. A műszaki előkészítés tíz millió alatti összegekből áll, de alkalmat ad összejátszásra. Az előkészítő cég határozza meg a nagy összegű önkormányzati projektek közbeszerzési pályázatainak feltételeit – vagyis módja nyílik arra, hogy direkt valamely pályázó győzelmét biztosítsa.

Az Átlátszó cikke több példát említ, köztük a szekszárdi önkormányzatét, ahol a közvilágítási pályázat műszaki dokumentációjának elkészítését Hamar Endre cége kapta, és az ő általa kidolgozott feltételek mellett lett befutó az Elios Innovatív Zrt. 548 millió forintos ajánlatával.

Összességében tehát 2014-ben legalább nettó egymilliárd forint értékben nyert Tiborcz István Elios Innovatív Zrt.-je olyan közbeszerzéseket, amelyeknek az előkészítését – ideértve a pályázati dokumentáció elkészítését is – Hamar Endre Sistrade Kft-je végezte. Hamar április végéig a Green Investments Kft-n keresztül ötven százalékban tulajdonosa volt az Eliosnak. Április végén pedig Tiborcz vásárolta be magát a Green Investments Kft. megszerzésével az Elios-ba – írja az Átlátszó.hu.

Készséggel elhihetjük tehát, hogy Orbán Ráhel tandíját nem a miniszterelnök állta – ez nem is nagyon jönne ki a fizetéséből. Elhihetjük azt is, hogy a vonatkozó költségeket a „saját lábon álló önálló család", azaz a férje fizette.

Az erkölcsi aggályokon is túlmutató kérdéseket vet azonban fel, hogy ezeknek a megrendeléseknek a harmada olyan közbeszerzéses pályázatok eredményeképp jött létre, amely pályázatokat a nyertes cég korábbi tulajdonosának egy másik cége készítette elő, és írta meg. Komoly versenyelőnyt jelenthetett, hogy e sajátos személyi összefonódás révén olyan bennfentes információk juthattak a nyertes birtokába, amelyekkel a konkurens pályázók nem rendelkeztek. Ráadásul Hamar és Tiborcz egymást váltva voltak tulajdonosok az Eliosban, illetve előtársaságaiban, továbbá közös vállalkozásuk is volt az elmúlt években.

Nem kétséges, vonja le a következtetést az Átlátszó.hu, hogy a profit, amelyből Orbán Ráhel Svájcban tanul, közpénzből bonyolított ügyleteken keletkezett nyereség. A fentiek alapján pedig úgy látszik, Orbán Viktor veje olyan pályázatokon tett szert erre a nyereségre, amelyeket az üzlettársa cége készített elő.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.