galéria megtekintése

Eltüntette kamu támogatóit a CÖF

18 komment


Czene Gábor

Valami nagyon nem stimmel a kormánypárti álcivilek hátterével. Miután több szervezet elképedve értesült róla, hogy a Civil Összefogás Fórum támogatói volnának, a CÖF honlapjáról eltüntették a támogatóként feltüntetett 400 szervezet csaknem felét. Az egyszázalékos adófelajánlásoknál sem egészen jön ki a matek.


A CÖF (Civil Összefogás Fórum) ­törölte támogatói sorából a református egyház zsinati irodáját, amelyről előzőleg azt állította, hogy nem is szerepel rajta a listán. A kormánypárti „civil összefogás” – abbéli igyekezetében, hogy cáfolni próbálja lapunkat – más vaskos tévedésbe is belefutott. Tényként közölte például: a CÖF több egyszázalékos felajánlást kapott az adófizetőktől, mint a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért). Márpedig ennek többszörösen is az ellenkezője igaz.

Már nem számít a Magyar Pumi Klubra Csizmadia László
Már nem számít a Magyar Pumi Klubra Csizmadia László
Földi Imre / Népszabadság

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, hogy még mindig nem világos, milyen pénzekből gazdálkodik a békemeneteket is szervező CÖF. A Csizmadia László vezette szervezet – a honlapján közzétett beszámolók szerint – három év alatt csaknem 620 millió forint bevételhez jutott. A Fidesz pártalapítványától érkezett tízmilliók azonban csak a bevétel kisebb hányadát teszik ki, egyszázalékos adófelajánlásként pedig tavaly 270 adófizetőtől mindössze 1,3 millió forint gyűlt össze.

 

Az anyagiakat firtató kérdéseket a CÖF korábban azzal hárította el, hogy bevételeinek döntő része egyéb adományokból származik. Ezért tucatjával megkerestünk olyan szervezeteket, amelyeket a CÖF honlapja a „támogatók” között tüntetett fel. Mindegyiktől azt kérdeztük, hogy milyen formában és megfontolásból támogatják a CÖF-öt, illetve pénzbeli támogatás esetén mekkora összegről van szó.

A megkeresett szervezetek túlnyomó része nem reagált vagy nem kívánt nyilatkozni, más szervezetekről viszont kiderült, képviselőjük nem is tud arról, hogy támogatnák a CÖF-t. Közéjük tartozott a Magyar Pumi Klub, a református egyház zsinati irodája és egy terézvárosi dalkör.

A megjelenés után a CÖF „nyilvános válaszban” fejezte ki megdöbbenését az „írásműnek nem ­nevezhető, pártpropagandát szolgáló, lejárató” cikkünk miatt. A CÖF egy későbbi, „helyreigazításként” tálalt közleményében azt írta: a Magyar Pumi Klub vezetőjével és tagjaival „jelentős érdekvédelmi tevékenységet folytattunk, és természetesen ezért pénzügyi támogatást nem kértünk”.

Csakhogy mi értelemszerűen a Magyar Pumi Klub mostani vezetőjét kerestük meg, aki – idézzük – ezt válaszolta: „Az előző elnök 2013-ban elhunyt, halála után vettem át az egyesület elnökségét, és nem volt tudomásom róla, hogy bármiféle kapcsolata lenne a Magyar Pumi Klubnak a CÖF-fel”.

A CÖF hangsúlyozta továbbá, hogy a „cikkíró fantáziájában szereplő református zsinati iroda nem szerepel a támogatói listánkban”. Ehhez képest szerepelt, méghozzá így: MRE Zsinati Iroda. (Az MRE a Magyarországi Református Egyház rövidítése.)

Amióta megkerestük a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesületét, hogy valóban támogatják-e a CÖF-öt, a szervezetet is levették a listáról (a kép baloldalán a CÖF honlapjának a Google által tárolt korábbi változata, jobbra pedig a retusált list
Amióta megkerestük a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesületét, hogy valóban támogatják-e a CÖF-öt, a szervezetet is levették a listáról (a kép baloldalán a CÖF honlapjának a Google által tárolt korábbi változata, jobbra pedig a retusált lista látható)

Bár a Csizmadia-féle csapattól eltérően a Társaság a Szabadságjogokért sosem nevezte magát az ország egyik legnagyobb civil szervezetének, a CÖF mégis indokoltnak ta­lálta, hogy összemérje magát a TASZ-szal.

„Tényszerű, hogy közösségünk több támogatást kapott az adófizetők egyszázalékos forrásából, mint például a TASZ” – állította a CÖF. Az adóhatóság kimutatása ellenben arról tanúskodik, hogy a 270 ­CÖF-ös felajánlóval szemben a TASZ-t tavaly 917 adófizető részesítette előnyben, ami több mint háromszoros különbség – a TASZ javára. Ha a befolyt összeget (6,2 millió forint) nézzük, akkor még nagyobb a TASZ fölénye.

Időközben annyi történt, hogy a CÖF honlapján már nem „támogatók”, hanem „partnerek” szerepelnek. A listáról – láss csodát – a Magyar Pumi Klub, a református zsi­nati iroda és a terézvárosi dalkör is lekerült.

Már csak egyetlen fontos kérdés vár válaszra: milyen pénzekből gazdálkodik a CÖF?

CÖF-fogyatkozás

Alapos pusztítást végzett honlapján a CÖF a múlt heti cikkünk megjelenése óta. A civilosszefogas.hu-n támogatóként feltüntetett több mint 400 szervezet majdnem felét törölték. A „partnerekké” átnevezett listán jelenleg már csak 239 szervezet szerepel. Csodák csodájára az összes olyan szervezetet törölték, amelyeket lapunk megkeresett, és amelyeket cikkünkben megemlítettünk. Így – fájdalom – az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesület, a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesület, a Veszprém megyei Várpalota–Pétfürdői Kertbarát Kör Egyesület és a Rendészeti Kiképzők Szövetsége sem szerepel a támogatók partnerek „frissített” listáján. (Ny. M.)

Találja meg a különbséget!
Találja meg a különbséget!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.