galéria megtekintése

De mi kerül ezen ennyibe?

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Üzleti titok a néhai Moszkva tér felújításának költségvetése. Tételes elszámolás hiányában azonban nem állapítható meg, valós árakkal számolnak-e. Egy pesti ügyvéd sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

Mi kerül ezen ennyibe? Pécsi Kálmán fővárosi ügyvédben akkor fogalmazódott meg a kérdés, amikor áthaladt a széttúrt Széll Kálmán téren. S mint a régi kabarétréfában: minél inkább szétszedte vizsgálata tárgyát, annál kevésbé értette: mi kerül ezen 5 323 809 524 forintba? S ha tényleg annyi, miért nem akarnak elszámolni?

Rumli van. Bontás után a Széll Kálmán tér
Rumli van. Bontás után a Széll Kálmán tér
Mirkó István / Népszabadság

Az ügyvéd először a fővárosi önkormányzathoz fordult kérdésével, ahonnan a beruházást lebonyolító Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) irányították. A cég válaszul megküldte a vállalkozási szerződést, amelyben a kivitelezés nettó „átalányáraként” szerepelt az 5,3 milliárdos összeg. Ehhez mellékelték ugyan a munkálatok tételes felsorolását, de ár egyik mellett sem szerepel. Pécsi erre újabb levelet írt, azokat az iratokat kérve a BKK-tól, amelyekben pontosan megjelölik a felsorolt tevékenységek forintban kifejezett ellenértékét. A BKK azt válaszolta: „az egyes mérföldkövekhez tartozó összegek a szerződéses ár összevetésével kiszámolhatóak”.

 

Az általuk megjelölt mellékletben 6 építési szakaszra – vélhetőleg ezek a mérföldkövek – bontják a beruházást. Az első 5 százalék – a vállalási árból visszaosztottan 265 millió forint – a szükséges bontásokat és a fakivágásokat tartalmazza. Az utolsó 10 százalékba – 530 millió forint – „a fennmaradó munkák befejezése, forgalomba helyezési, illetve műszaki átadás-átvételi eljárások” tartoznak. Csakhogy utóbbiak az 5. szakasz 530 milliós tételénél is szerepelnek, kiegészítve a „fennmaradó munkák elvégzésével”. A legnagyobb, 1,59 milliárd forintos tétel 11 soros részletezésében egyebek mellett a metrókijárat szakipari munkáinak befejezése, mozgólépcső-beszerelés, villamosperontető-kialakítás, a villamosforgalom felvétele, térrészrendezés, szökőkút visszahelyezése szerepel. Ezek közül a villamosforgalom felvétele a második szakasznál is olvasható.

Pécsi Kálmán szerint ez nem tekinthető tételes elszámolásnak, így hétfőn feljelentést tett Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid volt BKK-vezérigazgató ellen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Szigetváry Zsolt / MTI

A BKK a Népszabadság kérdésére válaszolva tévesnek tartotta a felvetést, miszerint úgy kötötték volna meg a kivitelezői szerződést, hogy nem ismerték a kivitelezés összegszerű költségvetését. A kiírás szerint ugyanis a pályázóknak kellett vállalkozási árakkal feltölteniük a BKK által kiadott tartalmú és részletességű árazatlan költségvetést. Ezek az árazott költségvetések a BKK birtokában vannak. De készült előzetes árbecslés is, mely az ajánlati felhívásban is benne volt. (A kiírásban csupán a 4,95 milliárd forintos becslés szerepelt. – A szerk.) A BKK a rendelkezésre álló adatokat azért nem adja ki, mivel az „ajánlattevő üzleti titokká minősítette az árazott költségvetést”.

A menet közben jelentősen megemelkedett költségvetésre tekintettel a kormány tavaly 4,5 milliárd forinttal emelte a budai fonódó és a térrekonstrukció projekttámogatását, a fővárosnak 692 millióval kellett mélyebben a zsebébe nyúlnia. A BKK némi bírósági vargabetű után tavaly novemberben írhatta alá a kivitelezői szerződést a KÉSZ Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta konzorciummal. Utóbbi tulajdonosának, az inkább ingatlanfejlesztéseiről ismert Wicha Józsefnek furcsa egybeesésként éppen akkor vált fizetésképtelenné egy másik cége, a Terra Invest Zrt. A Raiffeisen Bank 13,4 milliárdot követelt. A cégbe 2006-ban a Magyar Fejlesztési Bank is beszállt 3,2 milliárddal, illetve 402 milliós uniós támogatást is nyertek. Wicha korábbi üzlettársai között Bálintfy Gábor ügyvéd is feltűnt, akinek hévízi hotelátadóját Orbán Viktor is megtisztelte, míg Bálintfy veje – Wicha másik üzlettársa –, Pocsai Alex a Hír TV egyik alapítója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.