galéria megtekintése

„Mi a baja a Fidesznek a fákkal?”

3 komment


Hargitai Miklós

Városrészi kampányzárónak és lakossági demonstrációnak egyaránt felfogható rendezvényre került sor péntek délután a Városligetben: a politika részéről ott volt szinte mindenki, aki nem akar múzeumvárost és újabb beépítést a közparkban, és a kampányüzeneteket sem felejtették otthon.

Hat-hétszáz ember gyűlt össze a Liget megvédéséért rendezett élőláncos happeningen. Ez első hallásra nem tűnik soknak, de a közelben zajló, és az ellenzéki megmozdulásra talán nem véletlenül rászervezett Oktoberfesten sem voltak többen.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője Toporczi Horváth Jakab, egy rég elhunyt ügyvéd emlékét idézte fel, aki minden vagyonát a városra hagyta, hogy abból közpark létesüljön, cserébe pedig csak egy sírhelyet kért – ma is ott nyugszik a Városligetben. Meg egy másik jogászét, a fideszes Papcsák Ferencét, aki beterjesztette a Ligetet minden jogszabályi védelemtől megfosztó, korlátlan beépítést lehetővé tevő törvényjavaslatot.

 

Garay Klára, a Városliget Barátai Kör vezetője, ellenzéki képviselőjelölt arról beszélt, hogy a kormányoldal nemrég egy színes kampányújságban "Ligetvárosnak" nevezte a területet, mintha egy lakópark építésére készülnének – és valóban: 27 ezer négyzetméter beépítését tervezik. Mint elmondta, a Papcsák-féle szabályozás szerint a 100 százalékig lebetonozott Városligeti-tó is zöldfelületnek számít majd – így talán érthető, miért beszél a kormány a zöldterület növeléséről. Szabó Rebeka, az Együtt-PM korábbi parlamenti képviselője szintén képviselőjelölti minőségben, illetve zuglói lakosként hangsúlyozta: akik a közelben élnek, biztosan nem akarnak 25 méter magas épületeket, és talán olyan politikusokat sem, akik a helyiek megkérdezése nélkül, a lakossági véleményekkel szembemenve kívánnak egy parkban építkezni.

Kunhalmi Ágnes, a budapesti MSZP vezetője merült el a legmélyebben az aktuálpolitikában: szerinte 3-4 éve senki sem hitte volna, hogy mára a miniszterelnök felcsúti kertje mellett egy stadion áll – ugyanilyen elképzelhetetlen ma, hogy múzeumnegyed legyen a Liget fái helyén, de ha hagyjuk, ugyanilyen könnyen megvalósulhat. – Bármelyik külső kerület örömmel fogadna egy ilyen kulturális beruházást, keressenek neki másik helyet – tanácsolta.

Kiss Róbert, az ellenzék VI. kerületi polgármesterjelöltje arra emlékeztetett: volt már itt olyan rendszer, amelyben az emberektől elidegenedett politikusok gigantomán építkezésekkel akartak maguknak emléket állítani. – Orbán kerületi helytartói egy vakkantással sem jelezték a gazdinak, hogy a lakosság nem akar betont a Városliget helyére – jegyezte meg, hozzátéve: Terézvárosban egyetlen közpark sincs, viszont ma is vannak világháborús golyónyomok, vagyis aki tényleg fejleszteni akar, ott is találna magának teendőt.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Kukorelly Endre író röviden beszélt. – Szondy utcai gyerek vagyok, de ha a Városliget beépül, lelépek – mondta. Szerinte ez a múzeumváros Isten és az emberiség elleni vétek lenne.

Kurucz Árpád / Népszabadság

– Napok óta töprengek rajta, mi a baja a Fidesznek a fákkal, miért irtja őket mindenütt a városban. Nemrég rájöttem: azért, mert Orbán Viktor nem szereti, ha bárki az útjában áll. A városliget fái pedig most útban vannak: nehezítik, hogy a kormányfő a Várba költözhessen – fogalmazott Karácsony Gergely, akit az ellenzék Zuglóban indít polgármesterjelöltként. – Senki ne higgye azt, hogy azért épül itt valami, mert Orbánnak a kultúra a szívügye – szögezte le. – Most már csak egyet tehetünk: a testünkkel kell megvédeni a fákat.

A rendezvényt egy kisebb papcsákista csoport igyekezett megzavarni egy „Októberben nincs Karácsony” feliratú molinóval, de a rendőrök elkísérték őket a helyszínről, a tömeg pedig azt kiabálta utánuk: „Egész évben Karácsony".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.