galéria megtekintése

Katasztrófától tartanak Mezőhegyesen, már a fideszesek is szembefordultak a kormánnyal

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Tanács István, Mezőhegyes
Népszabadság

Kormánybiztos segítségével méretné föl a mezőhegyesi önkormányzat a ménesbirtok feldarabolásának katasztrofális hatásait. A helyi fideszesek is szembefordultak a kormány földpolitikájával. Az ellenzék november 15-re tüntetést hirdetett a városba.

Még azok a fideszes érzelmű mezőhegyesiek is megdöbbentek, akik eddig nagyon örültek, hogy 40-50 hektáros darabokat kaptak haszonbérbe a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által használt állami földekből. De még el sem kezdhettek gazdálkodni rajta, amikor nyilvánosságra került, hogy a magánszemélyeknek bérbe adott hatezer hektárból még idén elárverez az állam 2500 hektárt.

Különösen a kikiáltási ár ütötte szíven őket:

hektáronként 2,8-3,2 millió forintról indul a licit. Vagyis csak egy bérelt 50 hektáros földdarabért 150 millió forintot kellene letenniük, vagy 20 évre rettenetesen eladósodni miatta – hogy le ne csapja kezükről valamilyen pénzes vevő. A mezőhegyesi önkormányzat drámai ülést tartott szerda délután. Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója a közgyűlés előtt jelentette be, hogy a 2016-os lesz az utolsó teljes értékű év a társaság életében.

 

Idén még közel 400 embert foglalkoztatnak teljes munkaidőben, 1150-et időszakosan. Évente nettó 1 milliárd forint jövedelme származik a mezőhegyesieknek a Ménesbirtoknál végzett munkából, ami helyi vállalkozások sokaságát tartja el. Az önkormányzatnak öt év alatt 350 millió forint helyi adót fizetett be a cég. A 128 önkormányzati alkalmazott közül csak 40-nek a bérét fedezi az állami költségvetésből kapott pénz.

Mezőhegyesen még a lovak versenyeztetésére szolgáló pálya egy részét is elárverezik szántóföldként
Mezőhegyesen még a lovak versenyeztetésére szolgáló pálya egy részét is elárverezik szántóföldként
Teknős Miklós

Vagyis a Ménesbirtok Zrt. drasztikus elbocsátásokra kényszerül. Megugrik a munkanélküliség, elvész a helyi civil szervezeteknek, sportegyesületnek eddig juttatott pénz.

A majorokban 450 lakásban kell kikapcsolni a vizet. Káosz volt már a haszonbérre kijelölt területek körül is: utat, majori kertet, udvart is szántóként tartottak nyilván, és kötöttek rá haszonbérleti szerződést.

A licitálásra kiírt földek között még abszurdabb helyzet is előfordul: még a lóversenypálya egy részét is meg lehet vásárolni kis területű szántóföldként. Kun Mihály azt is fölajánlotta korábban: ha a privatizáció előtt mindig állami tulajdonban lévő nagyüzemet vissza akarja venni az állam, vegye vissza – csak ne rombolja szét, ne tegye tönkre az élvonalba tartozó vetőmagtermelést és állattenyésztést, ne vegye el az emberektől a munkahelyüket! De hiába próbálták erről győzködni a kormány különböző szintű képviselőit, a döntés nem változott.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyan nemrég Mezőhegyesen járt – de titokban, elbujdosva; nem volt hajlandó találkozni sem Mitykó Zsolt polgármesterrel, sem Kun Mihály vezérigazgatóval. A szerdai közgyűlésre hiába hívták Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt, csak a helyi Fidesz-elnök, a jelentős földterületet elnyert helyi postás jelent meg, és többnyire papírba nézegetve mondta el a saját álláspontját. Háta mögött a fideszes tanácsadókkal csak annyi érvet bírt felhozni, hogy azért választották meg tavaly az új polgármestert, hogy találjon megoldást a helyzetre.

Azt azonban a helyi Fidesz-elnök is elismerte: nem támogatja a nagyüzem szétbontását.

Lajos István fideszes alpolgármester azt mondta: nem kellene lázítani az ellen a kormány ellen, amelytől a megoldást várják – de ő sem tudott amellett érvelni, hogy ami készül, az miért lenne jó Mezőhegyesnek.

Végül név szerinti szavazással egyhangúlag, a fideszes képviselők igenjével elfogadtak egy határozatot, hogy a már eldöntött intézkedésekkel olyan negatív folyamatok indulnak el, amelyek szerteágazó hatásaival a képviselő-testület nem tud megbirkózni.

Állapotfelmérést és intézkedési tervet kell készíteni szakértők bevonásával, akiknek a munkáját miniszteri vagy kormánybiztos hangolhatná össze. Az ellenzéki pártok november 15-ére, az első földlicitet megelőző napra tüntetést hirdettek a városban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.