galéria megtekintése

Mexikói munkásokkal vannak tele a szügyi gyárak

35 komment


Doros Judit

Szügyön három nagy, autógyáraknak beszállító nemzetközi cég is betelepült az ipari parkba. Mexikói, orosz és szerb vendégmunkásokat dolgoztatnak a Balassagyarmathoz közeli faluban. Az egyik luxuskabriók tetőponyvájának gyártásával foglalkozik. Ők az igen távoli Mexikóból hoztak munkásokat. A cég képviselője azzal a feltétellel nyilatkozott, hogy nevüket nem írjuk le.

A munkaerő-behozatal oka, hogy az év első felében megnőtt a rendelésállomány, de

a környéken nem találtak szakképzett varrónőket.

 

Ezért kellett a tolucai gyáregységükből áthelyezni asszonyokat három hónapra. Hogy ezért ők több vagy kevesebb pénzt kaptak, mint egy átlag magyar szakmunkás, arra a cég munkatársa nem válaszolt. A rendelésállomány nem csökkent, ezért oroszországi és szerbiai gyáregységükből is irányítottak ide munkásokat.

A szügyi helyzet nem példa nélküli. Néhány napja arról írt a Népszabadság, hogy egy másik multi magyar leánycégénél már felmerült a nepáli vendégmunkások alkalmazása, de ők úrrá lettek a helyzeten.

Hiába épült ipari park és telepednek meg Szügyön nagy cégek, egyre nehezebben találnak megfelelő szakembereket – mondja Markó Antal, az 1450 fős nógrádi település polgármestere. Az interneten folyton találni hirdetéseket, amelyek az itteni ipari parkba minőségbiztosítási mérnököket, folyamatellenőröket, gyártástervezőket keresnek.

– Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség, ám az állástalanok zöme szakképzetlen

– teszi hozzá a polgármester. Szügy jól megél a nemzetközi cégekből, iparűzési adóbevétele több, mint az országos átlag kétszerese. Szép bölcsőde, könyvtár, művelődési ház és focicsapat az eredmény. Az itteni üzemek középvezetőinek étkeztetését is az önkormányzat konyháján oldják meg. Ez jó bevételt jelentett eddig. Ám az állam a szügyi iskolát is bekebelezi, s vele együtt a tisztes hasznot hozó közétkeztetést is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.