galéria megtekintése

Senki nem jelentkezett, Mészároséké maradt a föld

7 komment


Rab László

Alighanem a helyére került az egy hónapja megejtett Mészáros Lőrinc–Bitay Márton Örs-találkozó: a hétfői árverésen senki sem jelentkezett a Vál község határában lévő, közel kétszázmillió forintos kikiáltási áron kínált földterületekre. Így a milliárdos vállalkozó cége, a Búzakalász '66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. vagy Mészáros János, a felcsúti polgármester öccse tovább bérelheti aranykoronánként és évente 1250 forintért.

Senki nem jelentkezett a Mészárosék által használt földekre
Senki nem jelentkezett a Mészárosék által használt földekre
Veres Viktor

Amint azt egy hónapja a Népszabadság Online elsőként publikálta: Mészáros Lőrinc és a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramért felelős államtitkára, Bitay Márton Örs a budapesti Gresham Palota Four Seasons kávézójában találkozott, s bár mindketten azt állították, hogy nem üzletről volt szó, a Nemzeti Földalap Szervezet meglepő gyorsasággal visszavont három földárverési hirdetményt.

 

Köztük voltak olyan váli földek is, amelyeket a Mészáros-érdekeltség 2011-ben, a botrányos földhaszonbérleti pályázatok során szerzett meg, így hosszú távra bérelhet az államtól. A találkozó valódi okát az Átlátszó abban látta, hogy Mészárosék elérték a lehetséges törvényi limitet – a tulajdonosi határérték családtagonkénti 300 hektár, amelyet már mindenki (a rosszmájúak szerint a család kutyája is) elért –, s attól tartottak: egy tender esetén elhappolhatják előlük a húszéves bérlet nyomán bőven jövedelmező földeket.

A legalábbis fura történethez tartozik: a Mészáros–Bitay-találkozóból kialakult botrány is közrejátszhatott abban, hogy a kávézás után „technikai okok miatt” sebtében visszavont váli földdarabokat mégis betették az újraindult Fejér megyei földárverési programba. Nem mellesleg a „kedélyes” beszélgetés után a dunántúli oligarcha, Mészáros Lőrinc is megenyhült.
– Mi már nem szeretnénk földet vásárolni – felelte lapunk munkatársainak kérdésére, s megadóan hozzátette: inkább bérelni szeretnének.

Mészárosék a földhaszonbérleti szerződés alapján még 2032-ig használhatják a váli földterületeket. Ezt csak úgy tudta volna bárki is megakadályozni, ha előteremti a föld árát, ami – például – az egyik Mészáros János által bérelt terület esetében meghaladja az 51 millió forintot. A Búzakalász 66 által bérelt szántók és legelők ára se két fillér, az egyik tábla kikiáltási ára 38 és fél millió forint volt. Hogy a szántók és legelők nem kellettek senkinek, annak fő oka nyilván a pénztelenség. S csak azután jön az, hogy Mészárosékkal ujjat húzni nem életbiztosítás jelenleg Fejér megyében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.