galéria megtekintése

Mészáros Lőrinc még mindig egy kisparaszt

3 komment


Hargitai Miklós

A nettó demagógia és az értelmes szakpolitikai érvelés között ingadozott a mezőgazdasági bizottság ellenőrzési albizottságának keddi eszmecseréje a földeladásokról. A vitán, ahová ezúttal végre az érintett kormánytagok is elmentek, a legfontosabb kérdésre nem kaptunk választ: továbbra sem tudjuk, hogy a kormány miért tartja jó ötletnek az állami földek értékesítését.

Az elsőként beszámoló Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

a monoton agrárdemagógiát vegyítette a tényszerű tájékoztatással. Szerinte a föld legyen azé, aki megműveli, az állam pedig régóta (egészen pontosan azóta, mióta az első Orbán-kormány 2001-ben jogilag vitatható módon Fidesz-közelbe juttatta az állami gazdaságokat) nem foglalkozik mezőgazdasági termeléssel.

Fazekas rögzítette a sarokpontokat: csak földművesek licitálhatnak – ami 103 ezer embert jelent országosan – a saját lakóhelyükön, a három hektárnál nagyobb földeket (50 ezer földdarabot) csak nyilvános árverés útján lehet megszerezni, 10 százalék kauciót kell letenni, és a jogi képviselő közreműködése is kötelező, a meglévő haszonbérletek továbbra is érvényben maradnak, az új földtulajdonokat 20 éves elidegenítési tilalom terheli majd, a Budapest Bank pedig 2,5 százalékos kamatú kedvezményes hitelt biztosít a vásárláshoz.

 

Az MSZP-s Gőgös Zoltán először azt kérdezte, hogy kivizsgálják-e az olyan gyanús eseteket, mint amikor a miniszterelnökség alkalmazottja a lakóhelyétől 266 kilométerre nyert földet helyben élő állattartóként, vagy amikor a helyi fideszes képviselő távoli rokona a plébániára jelentkezett be, hogy a helyben lakást igazolja.

Ezekre a felvetésekre ugyanúgy nem kapott választ, mint ahogyan az sem derült ki, megnézik-e, hogy a licitálók közül hányan szereztek képesítést az elmúlt hónapok gyorstalpaló aranykalászos gazdatanfolyamain.

Gőgös azt a véleményét is megosztotta a hallgatósággal, hogy a 20-30 éves bérlettel terhelt földeket leginkább a spekulánsoknak éri meg megvenni: aki gazdálkodni akar, azt a felbonthatatlan bérleti jog elriasztja, a spekulánsnak viszont csak a termőföld hosszú távú áremelkedése számít. Végezetül megkérdezte, megnézi-e az állam, hogy miből fizetik ki a földet a nyertesek – a magángazdák adózott agrárprofitjából ugyanis, ami évente alig 10 milliárd forint, aligha.

Sallai R. Benedek a tegnap traktorral akart elhajtani a parlament elé
Sallai R. Benedek a tegnapi tüntetéssorozaton traktorral akart menni a parlamentbe
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az MSZP-s Harangozó Gábor szerint arra az egyetlen kérdésre kellene választ adni, hogy miért kell eladni az állami földeket. Állítólag azért, mert Brüsszelben elbukhat a külföldiek földvásárlását korlátozó földtörvény. Csakhogy – érvelt Harangozó – az államnál ebben az esetben is sokkal nagyobb biztonságban lenne a föld, mint a magántulajdonosoknál (a korábbi zsebszerződéseket is magánszemélyek kötötték).

A politikus azt is megjegyezte, hogy a 20 éves elidegenítési tilalmat csak egy bármikor átírható kormányrendelet tartalmazza. – Amíg az állam a tulajdonos, a bérbeadásnál bármilyen foglalkoztatási, állattartási, környezetvédelmi feltételt előírhat. Az eladás után viszont senki sem szólhat bele, hogy a magántulajdonos hány embert alkalmaz, vagy mire használja a földjét – figyelmeztetett. Azt is felidézte, hogy a 300 hektáros birtokmaximum a gyakorlatban nem érvényesül: a felcsúti Mészáros Lőrinc például a családtagjaival együtt több mint 1500 hektár fölött diszponál.

Gőgös Zoltán a felvetéseire nem kapott választ
Gőgös Zoltán a felvetéseire nem kapott választ
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jobbikos Magyar Zoltán főleg azon kesergett, hogy miközben az állami tulajdon lassan lenullázódik, az államadósság nem csökken. Szerinte az állam az eladásokból alig fog bevételhez jutni, miközben a bérleti díjaktól is elesik, és a kedvezményes hitelkonstrukció árát is az adófizetőkre terhelik.

Kérdés, milyen apparátussal fognak két hét alatt 50 ezer földlicitet feldolgozni és elbírálni
Kérdés, milyen apparátussal fognak két hét alatt 50 ezer földlicitet feldolgozni és elbírálni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Párbeszéd Magyarországért képviselője, Szabó Tímea azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy a természeti kincsek, így a termőföld megvédését az alkotmány állami feladatként említi – ha az államnak nem lesz földje, nem is fogja tudni megóvni, és a jövő generációknak átadni. – Önök azt mondják, akié a föld, azé az ország. Ezek szerint Magyarország Mészáros Lőrincé és a többi fideszes cimboráé? – tette föl a kérdést. Arra is kíváncsi volt, milyen apparátussal fog az állam két hét alatt 50 ezer földlicitet feldolgozni és elbírálni.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a lelátón. Még mindig
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a lelátón. Még mindig
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ha működik az eddigi földbérleti rendszer, akkor nem kell a földeket eladni, hiszen így is azokhoz kerülnek, akiket az állam kedvezményezni akar: a helyben lakó családi gazdálkodókhoz. Ha viszont nem működik, akkor először be kell ismerni, hogy megbukott – fogalmazott az LMP-s Sallai R. Benedek. Szerinte a licit önmagában nem garantálja az átláthatóságot, azt viszont biztosítja, hogy a legnagyobb tőkeerejű licitáló vigye el a földet – ezek a nyertesek viszont valószínűleg nem a fiatal magyar gazdák lesznek. Nem áll rendelkezésre az NFA-nál az állomány, jogellenesen vonhatnak be külső erőt.

Fazekas a felvetésekre érdemi válaszokat nem nagyon adott, azt viszont megerősítette, hogy szerinte Mészáros Lőrinc (az ország egyik leggazdagabb nagyvállalkozója) kisparaszti gazdálkodó.

Ezután a késve érkező Lázár János vette át a szót, megerősítve, hogy szerinte is érdemes lenne érdemi vitát nyitni a földpolitikáról – például arról, hogy érdemes-e fenntartani az agrárium legnagyobb munkaadóinak számító nagygazdaságokat, vagy inkább a kis- és közepes gazdaságokat kell támogatni. Szerinte a „kisgazda hagyományokat” továbbvivő Fidesznek aligha róható föl az utóbbi álláspont képviselete –

Sallai R. Benedek viszont emlékeztette rá, hogy a Fidesz első számú kisgazdája, a korábban az FKGP színeiben miniszterséget is vállaló Turi-Kovács Béla ellenzi a földeladást.

Lázár egyébként új elemmel bővítette a privatizáció melletti érvkészletet: szerinte az állam azért nem gazdálkodik, mert nem ért hozzá, és mert az - aktuálisan épp fideszes - menedzsment úgyis szétlopná az agrárcégeket. Kár, hogy ez a remek érv az energiaszektor államosításánál nem jutott az eszébe.

Az LMP-s képviselő a mezőhegyesi birtok széthordását is hibának nevezte – amivel Lázár is egyetértett –, és szintén feszegetni kezdte, képes-e az NFA a szűk időkorláton belül törvényesen lebonyolítani az eladásokat. Erre viszont a Miniszterelnökség vezetője előzetes ígérete ellenére nem reagált.

Ha működik az eddigi földbérleti rendszer, akkor nem kell a földeket eladni
Ha működik az eddigi földbérleti rendszer, akkor nem kell a földeket eladni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az időnként személyeskedésbe hajló bizottsági ülés azzal a bejelentéssel zárult, hogy

az ellenzék rendkívüli parlamenti vitanapot kezdeményez a földeladásokról,

a licitek kiírásai viszont napokon belül megjelennek, és Győr-Moson-Sopron, Vas, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár megyében, illetve Budapesten hamarosan az értékesítés is megkezdődik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.