galéria megtekintése

Mészáros: Én már nem szeretnék földet vásárolni

Bérelni viszont továbbra is bérelné azokat a szántókat, amelyeknek a Nemzeti Földalap (NFA) napokban visszavonta az árverési hirdetményét, közvetlenül azután, hogy Mészárost Bitay Mártonnal, a földalap egyik vezetőjével láttuk kávézni. A Felcsút kiesének a következményeiről szerinte még korai lenne nyilatkozni, Orbánt ellenben soha nem látta Hatvanpusztán. Mészáros szerint a helyi lakosoknak sokkal zavaróbb a nol.hu tudósítója, mint a kert végében a kisvasút dudálása. Videointerjú.

Továbbra is bérelné azokat az állami földeket Mészáros Lőrinc, amelyeknek a Nemzeti Földalap (NFA) a napokban „technikai problémákra” hivatkozva visszavont az árverés alól – mondta el a felcsúti polgármester a kollégáinknak.

Mészáros Lőrincet nem könnyű szóra bírni: kollégáink a polgármester felcsúti fogadóórájára mentek el, ahol előbb Mészáros röviden lerázta tudósítóinkat, majd a fogadóóra végén meggondolta magát és röviden válaszolt a kérdéseinkre.

– Tőlem bármilyen földet meghirdethetnek, engem ez nem zavar – mondta munkatársainknak Mészáros Lőrinc polgármester, aki ugyanakkor nem válaszolt arra, hogy milyen „technikai ok” miatt nem hirdették meg a földeket.

 

Mint az nemrég az atlatszo.hu megírta, április 24-én délután a Nemzeti Földalap (NFA) visszavont négy, Mészáros Lőrinc által bérelt állami földterületet az árverés alól. Mint azt Mészáros is megerősítette nekünk, ez az jelenti, hogy mivel öt éve bérli ezeket a területeket és húszévesek a bérletek, további tizenöt évig még használhatja ezeket a földeket.

A hirdetmény visszavonásának a pontos dátuma nagyon is érdekes. A visszavonó határozat dokumentumát délután fél négykor hozták létre.

Előtte, délelőtt viszont kollégáink együtt látták Mészáros Lőrincet tárgyalni a Gresham Palotában Bitay Márton Örs földügyi államtitkárral, aki mellesleg az eladási hirdetményeket visszavonó NFA Birtokpolitikai Tanácsának az elnöke.

Az NFA illetve a földművelési szaktárca egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy elnökként Bitaynak lehetett-e köze az eladási hirdetmény visszavonásához.

– Csak kávéztam egyet – mondta akkor Mészáros Lőrinc érdeklődésünkre a Bitayval folytatott tárgyalásairól. Bitay ellenben úgy nyilatkozott, hogy csak véletlenül futottak össze a földoligarchával a Greshamban.

– Nem fogja elhinni: a fociról beszélgettünk - mondta Bitay kollégánknak, hozzátéve: szeretné, ha más szerencsés pályázóval is olyan jó kapcsolata lenne, mint a földpályázatokat sorra nyerő Mészárossal.

Azonban mint azt az atlatszo.hu megírta Mészárosnak jó oka lett volna földügyekről is pár szót ejteni a földügyi államtitkárral. Az oknyomozó portál szerint ugyanis a Mészáros-család tagjai immáron mindannyian annyi földhöz jutottak, hogy törvényi akadálya lenne a további vásárlásnak. Így viszont, hogy visszavonták a pályázatot, bérlőként még tizenöt évig a kezén maradhatnak a váli földek. Mészáros Lőrinc ezt nem is tagadta.

– Mi már nem szeretnénk földet vásárolni – mondta Mészáros. – Bérelni szeretnénk – fogalmazott. Mivel öt éve bérlik ezeket a földeket és húszévesek a bérletek így szerinte tizenöt évig – a nyilvántartás szerint 2032-ig Mészárosék használhatják a váli földterületeket.

Mészáros panaszt tesz

Mészáros Lőrincet kérdeztük arról is, hogy mi lesz a sorsa azoknak a háztulajdonosuknak, akiknek a kertjük végében vezették el a hétvégén felavatott felcsúti kisvasutat, kapnak-e valamilyen kártérítést amiért a napjában több mint egy tucatszor elhaladó, illetve dudáló vonat miatt csökken a házuk értéke?

Kovács Klára / Népszabadság

Mészáros válasz helyett azt mondta, hogy a feszültséget kollégánk provokálta ki, mivel szerinte „harmincöt percen át” csöngetett az egyik tulajdonos kapuján. (Kollégánk szerint csak odament beszélgetni az egyik ott lakóhoz.) A polgármester szerint a lakos időközben panaszt tett nála, mire Mészáros is közölte kollégánkkal, hogy ő is panaszt tesz vele szemben, ám azt egyelőre nem mondta meg, hogy pontosan milyen formában.

– Szerintem egy csengő megnyomása egy felcsúti polgárt jobban zavar, mint a kisvasútnak a dudálása – vélekedett Mészáros.

A kiesés után most átgondolják a lépéseket

– Erről még korai beszélni – zárta rövidre Mészáros Lőrinc, hogy mi a véleménye arról, hogy a Felcsút kiesett az NB I-ből. – Majd értékelni fogjuk a helyzetet. Azonban erről még azért korai beszélni. Kiestünk, átgondoljuk a lépéseket a jövőt. Szerintem fogunk megoldást találni.

Megkérdeztük, hogy az NB-I ből való kiesés anyagilag hogyan érinti a klubot.

– Nagyon friss még ez a dolog, nem gondolkoztunk el rajta. Ez nem pénzügyi dolog egyelőre, szakmai kérdés elsősorban.

Rákérdeztünk a közelmúltban elhíresült Hatvanpusztai birtok ügyére. Mint ismeretes, az uradalomnak tűnő, ám fákkal, bokrokkal és biztonsági kamerákkal körülvett, némileg rejtélyes birtokot Mészáros Lőrinc bérli Orbán Viktor apjától. Mészáros Lőrinc szerint ő mezőgazdasági gépeket tart ott.

– Tartok eszközöket, asztalosműhelyem van, meg embereim vannak. Hiszen bérlem azt – mondta Mészáros.

– A miniszterelnök meg szokott ott fordulni?

– Még nem találkoztam ott vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.