galéria megtekintése

Mesteri üzletek a hitközséggel

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 23. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A debreceni zsidó hitélet a hívők alacsony aktivitása miatt információnk szerint nem túl élénk. Pedig a hitközség ingatlanjaira nem lehet panasz. Igaz, a sok százmilliós felújítások megbízatásai rendre egy olyan csoportnál landoltak, amelyet bő tíz éve emlegetnek együtt Kósa Lajossal és városával.

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) 2013-tól komoly, sok százmilliós fejlesztésekbe fogott, megújult két zsinagógaépület és részben a környezetük is a Pásti és a Kápolnási utcában. A projekt részét képezte, hogy kialakítottak egy „zarándokszállást”, és energetikai beruházásra is sor került a hitközség Bajcsy-Zsilinszky úti épületében. Mára minden elkészült, a hitközség a várossal együtt büszke az eredményre.

Építő megoldás

Nem csak a keble dagadhat annak a vállalkozói csoportnak, amely az építkezések során rendre elnyerte a munkákat. A Mester-Építő Kft. szinte nem tudott hibázni a debreceni zsidó hitközség pályázatain. Akinek jó az emlékezete, annak a cégnév ismerősen cseng. A Mester-Építő Kft. tulajdonosainak édesapja érdekelt volt abban az azóta megszűnt Mester-Nívó Kft.-ben, amely azt az óbudai lakóparkot építette, ahol Kósa Lajos feleségének 100 millió forintot érő lakása van. Érdemes egy pillantást vetni az ünnepélyes átadásokig vezető útra, még ha kicsit messziről is kell indulnunk hozzá. 2002-ben a sajtóban is sok szó esett Kósa Lajosék ingatlancseréjéről, akkor vált meg debreceni családi házától a város azóta posztjáról távozott polgármestere, és került felesége tulajdonába egy óbudai ingatlan (utóbbiról alig egy éve értesült a közvélemény). Az ingatlanüzletben akkoriban részt vett a Mester-Nívó Kft. A Népszava kapcsolatot vélt felfedezni Kósáék magánfelkérése és a cég által alapított vállalkozás komoly városi megbízása között, ám később bírósági ítélet mondta ki, hogy a lakáscsere és a városi szerződés között semmilyen összefüggés nem volt. A bő évtizedes ügy akkor bukkant elő újra, amikor az RTL Klub tavaly ősszel „előszedte” a lakáscsere folyományaként a Kósa Lajos feleségének birtokába került, azóta híressé vált óbudai ingatlant. A lakóparkot a Mester-Nívó Kft. építette, ahogy azt az Index feltárta.

 
Mestermunka. A felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga
Mestermunka. A felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga
Czeglédi Zsolt / MTI

A régi mesterek a mai napig kiismerik magukat Debrecenben. A Horovitz Tamás által vezetett debreceni hitközség pályázatain taroló Mester-Építő Kft. Barna Gábor családjának érdekeltsége, ő pedig a már megszűnt Mester-Nívó résztulajdonosa volt. Az öt közbeszerzési pályázatból négyet meg is nyert a cég – mindegyik meghívásos volt, véletlenül sem nyílt versenyben dőlt tehát el. Végül még bútorbeszerzésre is az építkezési vállalkozást kérte fel a hitközség.

Az egyetlen nyílt – pár százezer forint híján –, 300 milliós értékű közbeszerzésre, amelynek célja a Pásti úti zsinagóga felújítása volt, a Mester Építő Kft.-n kívül még négyen jelentkeztek, de az eredménytájékoztató szerint csak egyetlen árajánlatot vett figyelembe a kiíró, a győztesét, erre az értékre kötötték a felek a szerződést is.

Bebútoroztak

Hasonló volt a helyzet a bútorok beszerzésével is, bár itt csak egy ellenajánlat volt. A zsinagóga pinceszintjének felújításánál viszont már eleve is csak egy ajánlat érkezett be, a Mester-Építőé: ezt a megbízást bő 62 millió forintért vihették el.

Ennek a beruházássorozatnak

egyetlen olyan közbeszerzése volt, amelyet nem a Mester-Építő vitt el: a zarándokszállás kialakítását a DZSH épületében. Ezt a Dryvit Profi Bt. nyerte el több, mint 100 millió forintért, a beruházás eredetileg becsült értékénél bő ötmillióval drágábban úgy, hogy ezúttal is csak egyetlen ajánlatot vett figyelembe a kiíró. A cégnek Bana László és felesége a tulajdonosai, és szintén kapcsolódik valamelyest a Kósa-féle, óbudai házat eredményező lakáscserében fontos szerepet játszó Mester-Nívó Kft.-hez és ezen keresztül a hitközségi közbeszerzések csillagához, a Mester-Építő Kft.-hez is. Bana ugyanis együtt volt vezető tisztségviselő egy cégben Gyetvai Attilával, Barna Gábor egykori, Mester-Nívó-beli üzlettársával. Ebből kiindulva különösen figyelemre méltó, hogy két, összesen több mint 100 milliós értékű meghívásos jellegű pályázatra is éppen Bana László cégét invitálta meg a hitközség a végül győztes Mester-Építő ellenfeleként. Érdeklődtünk az érintett cégeknél, ám a Mester-Építő csak annyit kívánt hozzáfűzni mindehhez, hogy ők mindenben „a törvényes rendelkezésekkel összhangban a hitközség és a finanszírozó érdekeit szem előtt tartva jártak el”, szerintük minden ezzel ellentétes sugalmazás hamis. Számos sajtóértesülés szerint Horovitz Tamás hitközségi elnököt különlegesen jó kapcsolat fűzi Kósa Lajoshoz, bár az érintett minden alkalommal határozottan tagadja, hogy így volna.

Megpróbáltuk megkeresni Horovitzot a beszerzésekre vonatkozó kérdéseinkkel. Arról érdeklődtünk volna, miért nem vették figyelembe feltűnően sok esetben az ellenfelek árajánlatait, kizárták-e őket, és ha igen, milyen okból. Azt is szerettük volna megtudni, melyek voltak azok a meghívott cégek, amelyek végül nem indultak el a Mester-Építő ellen, továbbá mi indokolta azt, hogy – bár csak több közvetítésen keresztül, de mégis – egymással kapcsolatba hozható cégeket versenyeztetett kétszer is egymás ellen a hitközség. Horovitztól azonban, hiába kerestük, hetek óta nem kapunk választ.

Veszélyben az ima is

Arra is választ vártunk, hogyan működik az ország legnagyobb vidéki zsidó hitközségében a hitélet. Birtokunkba került ugyanis egy, a közösség vezetője által írt levél, amelynek szerzője dorgálja a híveket passzivitásuk miatt, és jelzi, hogy még a szombat reggeli imaalkalmak megtartása is veszélybe kerülhet, mert reális esély van rá, hogy a közösségi imádkozáshoz szükséges 10 férfi sem gyűlik össze. Választ nem kaptunk kérdésünkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.