'Mesterházyban még nem ébredt fel a félisten'

Herkulesi feladatok várnak Mesterházy Attilára, az MSZP újonnan megválasztott elnökére - írta az osztrák liberális napilap, a Der Standard.

Mesterházy Attila pártelnökké választásáról írt hétfői számában a Der Standard című osztrák lap. Herkulesi feladatok várnak Mesterházy Attilára, az MSZP újonnan megválasztott elnökére - írta a liberális napilap. A mindeddig inkább jellegtelennek ható politikust ellenjelölt nélkül, a szavazatok 87 százalékával választották meg. Már magában ez is mindent elárul a többek között az "elhasználatlan" emberek hiánya miatt tönkrement párt állapotáról - vélekedett a cikkíró. Vajon a szükséges generációváltást testesíti-e meg Mesterházy? - tette fel a kérdést.

Nem sok szól amellett, hogy ennek a "derék pártkatonának" sikerülni fog talpra állítani ezt a "fáradt pártot" - írta a lap. Nyolc év "kaotikus kormányzás" Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc alatt, korrupciós és hazugságbotrányok történelmi mélypontra sodorták az MSZP-t, polgári bázisuk otthagyta őket. Mesterházy éppen itt akar hozzáfogni a munkához, végül is, ahogy mondta, hátország nélkül nem lehet háborút nyerni.

A szerző felidézte, hogy a politikus demokratikus körök alapítását javasolta, s hasonlóságot vont e javaslat és a Fidesz alapította polgári körök között. Mesterházyt ez a hasonlóság aligha zavarja, sőt, azt mondta: nem szégyen tanulni. "Orbántól tanulni, akinek jelenlegi "korlátlan hatalma" ellen éppen az új szocialista vezető hirdetett harcot?" - fogalmazott a szerző.

Rámutatott, hogy az MSZP-s politikus egy évvel idősebb, mint Orbán Viktor volt első miniszterelnöksége kezdetekor. Mesterházy - folyatódott a cikk - egyrészt ki akarja takarítani "a korrupció Augiasz-istállóját" saját pártján belül, másrészt ütőképes ellenzékké formálni az MSZP-t. Vajon talál-e ehhez fegyvertársakat? Mindenesetre tisztában van ezzel a problémával, ahogy azt a beszédében is mondta, a párton belül támadásra kész farkasokról beszélve.

Egyes liberális kommentátorok attól tartanak, hogy ezeknek a "farkasoknak" hatására az eddig inkább liberális irányultságú MSZP a "régi baloldali" pozíciókba húzódik vissza. Egy ász lehet Mesterházy kezében: jól ismeri a pártot és a pártapparátust, az elmúlt évben frakcióvezető volt, előtte frakcióvezető-helyettes - írta a Der Standard.

A lap felidézte még, hogy Mesterházy Attila korán bekapcsolódott a politikába, az egyetem elvégzése után 1997 és 1998 között, Horn Gyula miniszterelnöksége idején a miniszterelnöki kabinetiroda európai integrációs és gazdasági osztályvezetője volt. "Ha benne rejlik is a Herkules, akire pártjának szüksége van, mindenesetre nem ébredt még fel ez a félisten" - írta végül az osztrák lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.