Mesterházy: figyelemelterelés a Szilvásy elleni vádemelés

Az MSZP szerint a Szilvásy György volt titokminiszter elleni vádemelés a kormány figyelemelterelő és politikai leszámoló akciójának része, ezért az ellenzéki párt az üggyel kapcsolatos nyomozati anyag titkosságának azonnali feloldását követeli.

Mesterházy Attila, pártelnök-frakcióvezető és Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében azt írta: "az elmúlt hetekben egyre súlyosabbá váló gazdasági válsággal párhuzamosan a jobboldali sajtó folyamatos nyomást igyekezett helyezni a magyarországi ügyészségi szervekre".

Az MSZP vezető politikusai úgy fogalmaztak: "ennek fényében" a kormány figyelemelterelő és politikai leszámoló akciójának részeként értékelik a Katonai Ügyészség Szilvásy György elleni vádemelési javaslatát, és a független és pártatlan hatósági eljárás biztonsága érdekében az eddig felhalmozódott nyomozati dokumentáció titkosságának azonnali feloldását követeli.

Mesterházy Attila és Molnár Zsolt tudatta: a Magyar Szocialista Párt továbbra is hisz Szilvásy György ártatlanságában.

A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán nyújtotta be vádiratát a volt titkosszolgálati vezetők ügyében, különböző bűntettekre vonatkozóan a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

A július 8-án elrendelt nyomozás eredményeképpen a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatója, Galambos Lajos ellen kémkedés, a korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő, tárca nélküli miniszter, Szilvásy György ellen felbujtóként elkövetett kémkedés, Püski László ellen bűnsegédként elkövetett kémkedés, a NBH korábbi főigazgatója, Laborc Sándor István ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlottak közül Galambos Lajos és Püski László előzetes letartóztatásban, míg a másik két vádlott szabadlábon várja a bírósági eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását.

Laborc Sándor ellen a katonai ügyészség egy másik ügyben, szeptemberben hivatali visszaélés bűntette miatt is vádiratot nyújtott be a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.