Mesterházy: elfogadhatatlan, ami a médiában történik

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz-kormány a média minden szegmensére a propagandagépezet részeként tekint, míg a szocialisták médiaszabályozási koncepciója az objektív tájékoztatást tartja a sajtó elsődleges feladatának.

Mesterházy Attila kedden, a Szabad Sajtó-díjak budapesti átadásán azt mondta: az erős demokráciához erős sajtóra van szükség. Véleménye szerint elfogadhatatlan, ami ma a médiában történik, a kormány ugyanis a céljait kérdés nélkül támogató propagandagépezet részeként kezeli a médiumokat, ezzel a szemlélettel pedig leértékeli a szerepüket. Ezzel szemben - folytatta - az MSZP médiakoncepciója, amelyet a díjátadó előtt egy műhelykonferenciának mutattak be, az objektív, hiteles tájékoztatást tartja a sajtó elsődleges feladatának. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy az emberek felelős döntéseket hozhassanak.

Mesterházy Attila szólt arról is, bátorság kell ahhoz, hogy ma valaki ellenzéki újságíró legyen, vagy akár csak merjen kérdezni. Szerinte ennek oka egyrészt a médiaszabályozás, amely annak ellenére fenyegetést jelent, hogy a rendelkezésére álló szankciókat eddig nem alkalmazta a médiahatóság, másrészt az egzisztenciális bizonytalanság, miután a baloldali médiumok forrásai, hirdetési bevételei jelentősen szűkültek az elmúlt években. Mindkét tényező alkalmas arra, hogy ellehetetlenítsen újságírókat és a kormánnyal szemben kritikus orgánumokat - értékelte.

Horváth Csaba, a szocialista párt alelnöke, budapesti frakcióvezetője, valamint Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány vezetője is arról beszélt: a véleményüket vállaló, az igazságot kimondó, és ezért akár retorziókkal is szembenéző újságírókat ismerik el évről évre.

Az MSZP Szabad Sajtó Alapítványának díjait idén huszadszorra adták át. A díjazottak: Mészáros Antónia, az ATV szerkesztő-műsorvezetője, Spiró György Kossuth-díjas író, Pungor András, a 168 Óra újságírója, Föld S. Péter újságíró-humorista és a Szabadság - Erdélyi közéleti napilap. A már korábban megnevezetteken kívül díjazták a 140 éves Népszavát is. 

A díjátadót a szokásoknak megfelelően idén is március 15-én tartották volna, akkor azonban a rossz időjárás miatt elhalasztották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.