Mesterházy: 'A Fidesz meg fog bukni'

Rendeleti kormányzásról fantáziál Kövér László. "Működik a parlament ellenzék nélkül is", vetette fel Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején -írja blogjában Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke szerint ettől csak egy lépés, hogy az ország működjön parlament nélkül. Hiába az utólagos magyarázkodás, a cél egyértelmű. A kormány a jogszabály-alkotás maradék nyilvánosságát is megszüntetné. A parlamentet dumaszínházzá alakítaná át, ahol nem dől el semmi.

Mesterházy Attila: A hús-vér emberek döntsenek
Mesterházy Attila: A hús-vér emberek döntsenek

Orbán kormánya évek óta szisztematikusan számolja fel az emberek biztonságát. A világon mindenütt véget ér az élethosszig tartó munkahelyek korszaka. Sokkal több alkalmazkodásra, rugalmasságra van szükség, mint két-három évtizeddel ezelőtt. Ám látni kell azt is, hogy Orbánék a lehetséges és szükséges biztonságot is elveszik a magyar emberektől. Jogszabályi védettségeket, szerzett jogokat, garantált anyagi hátteret szüntetnek meg egy csapásra. Hol azért teszik ezt, mert tömködni kell a költségvetés saját maguk ütötte lyukait, hol meg azért, mert meg kell tömni a haverok, rokonok, üzletfelek zsebét - olvasható a pártelnök heti jegyzetében.

Mindezt a továbbiakban nem törvények, hanem kormányrendeletek útján tennék. Ha eddig negyedévente turkáltak bele az alaptörvénybe és hetente írtak át törvényeket, el lehet képzelni, micsoda tempóban hoznának rendeleteket.

Bár a fideszesek három év alatt a végtelenségig lazították a törvényalkotás szabályait, most legalább még látjuk a kezüket. Látjuk, mire készülnek- írja Mesterházy. - Legalább a parlamenti vitában meg lehet szégyeníteni a fideszes felszólalókat. Számon lehet kérni a dilettáns módon végzett kormányzást és a professzionálisan végzett lopást. A rendeleti kormányzás azt jelentené, hogy a kormány minden lépésről csak utólag számolna be a megválasztott képviselőknek, amikor már úgyis mindegy.

Ezer szerencse, hogy Kövér Lászlónak nem lesz ideje keresztülvinni elképzeléseit. Ugyanis a Fidesz meg fog bukni.

Meg fog bukni, mert tragikus helyzetbe sodorta Magyarországot. Olyan szegénység, amilyen most van, utoljára a Horthy-rendszerben létezett. Akkor fordult elő utoljára az is, hogy a kormány meg sem próbált, nem is akart segíteni a szegényeken. Ma az emberek több mint 40 százaléka él a létminimum alatt. A helyzet évek óta egyre romlik. Aki ma még nem szegény, azt a szegénység fenyegeti. Ez alól csak a kiváltságos kevesek kivételek.  

Döbbenetes az a pusztítás, amit a kormány a gazdaságban végez. A kabinet most éppen 2 százalékos gazdasági növekedésről álmodozik. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a növekedéssel kapcsolatban eddig egetlen orbáni jóslat sem vált valóra. Mindig rosszabb lett a valóság a vártnál.

Tragikus, ami a foglalkoztatásban zajlik. Az emberek sokaságának egyszerűen nincs módja gondoskodni önmagáról. Éhbérért dolgoznak közmunkában, vagy még annál is kisebb összegű segélyt kapnak. Százezrek tengődnek mindennemű ellátás nélkül. Magyarország legszegényebb régiói egész Európa legszegényebb részei is egyben.  

Katasztrófa, amit a kormány az oktatásban és az egészségügyben művel. A biztonság hiányát tudással és fizikai jóléttel bíró emberek tudnák csak ellensúlyozni. A kormány azonban szétveri ezeket a rendszereket. Az oktatásban ostoba, hamis dogmákat közvetít, használható tudást viszont egyre kevesebbet.

Meg fog bukni az Orbán-rendszer azért is, jegyzi meg Mesterházy, mert kilopja a szemünket. Ma a kormányzás szűk, nagyon jól behatárolható gazdasági érdekcsoportok érdekeit követi. Meggyőződésem, hogy a haveri üzletek rejtőzködését szolgálná elsősorban a rendeleti kormányzás.

Azt is tapasztalom azonban, járva az országot, hogy az emberek tudják, mi folyik itt. Tudják, kicsoda Simicska. Azt is tudják, kicsoda a saját falujuk, városuk Simicskája. Sokan tisztában vannak azzal is, hogyan játszik össze a kisebb és nagyobb településeken a fideszes városvezetés a helyi és országos gazdasági hatalmasságokkal.

Az emberek látják, mi történik és elegük van belőle.

Azért hoztuk létre a szövetséget az MSZP és az Együtt-PM között, hogy az emberek most már tenni is tudjanak. Nem kell tovább elviselni a Fideszt. Lehet tenni, lehet szavazni ellene. Lehet szavazni egy élhető, szerethető Magyarországra.

Orbán maga is tisztában van azzal, hogy verhető. Mi most összefogtunk gyalázatos és csapnivaló kormányzása ellen. Összefogunk az emberekkel is! A következő hónapokban minél több választónak fogjuk elmondani, hogy nincs egyedül, s hogy nem kell tovább elviselnie azt, ami zajlik az országban. Elmondjuk, hogy nem csak a kormányváltás a tét, hanem a magyar politika megváltoztatása. Leváltjuk Orbánt és az orbánizmust. Újraindítjuk Magyarországot, és az igazságos kormányzással visszaadjuk a jobb élet esélyét az embereknek.

Erre szövetkeztünk. Ezért küzdünk. Ezzel győzünk - zárja heti jegyzetét Mesterházy Attila.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.