galéria megtekintése

Fogadás jobbról - így járt Mesterházy Felcsúton

Boda András
NOL

Tucatnyi nagyhangú kormánypárti tüntető, biztonsági őr várta az MSZP elnökét Felcsúton.

– Anyádat fotózd!

A megszólalásáig még barátságos nagypapának tűnő nyugdíjas férfi arra reagált így Alcsútdobozon, pontosabban Göbölpusztán csütörtök kora délután, hogy egy fotóriporter fényképezni kezdte őt és tüntető társait.

A rövid szóváltás nyomán az idős férfit nehezen lehetett meggyőzni arról: igenis tűrnie kell a fotózást, ha már transzparenssel a kezében, közterületen tüntet – most éppen a baloldali kormányváltó erők kampánykörúton lévő miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila ellen. Az idős férfi tájékozatlansága egyébként meglepő, hiszen a 10-15 tüntető amúgy feltűnő felkészültséggel szervezett rá az MSZP elnökének alcsútdobozi, felcsúti és bicskei programjára.

 

Mire a tüntetők felocsúdtak a fotózás miatti röpke zavarból, addigra a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje már el is indult az itt élő Váradi Andrással, hogy megismerje az elmúlt években ugyancsak híressé, hírhedté vált Göbölpusztát.

Váradi András – a bérelt földjeitől megfosztott, mára az Együtt listájára felkerült juhász – megmutatta a telepét, ahol a sokat bírált földpályázatok előtt még 360 állat élt, ma viszont már csak 15 jószágot tarthat. S megmutatta azt is, hol kezdődik a „sikert sikerre halmozó szomszédja", a térséget „bekebelező" felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc birodalma. Ezt amúgy is könnyű volt észrevenni: biztonsági őr állta útját.

Mesterházy Attila látja az intézményesített korrupciót Móricz Simon / Népszabadság

Mindeközben az MSZP ellen demonstrálók belelendültek a tüntetésbe. Egyre közelebb és közelebb nyomultak a szocialista párt aktivistáihoz és az elnökhöz, mind erőszakosabban igyekeztek úgy helyezkedni, hogy kameraközelbe kerüljenek a Zuschlag-Simon-240 millió háromság jegyében született transzparenseikkel.

– Honnan érkeztek ide? – szólítottuk meg az egyik tüntetőt.

– Valahonnan – válaszolta a férfi bizalmatlanul.

– Ki szervezte meg a tüntetést?

– Senki.

– És miért épp Göbölpusztán akartak tüntetni?

– Mert idejöttek ezek a férgek! Bűnözők ezek egytől egyig! Hazudnak, lopnak, ahelyett, hogy dolgoznának!

– A juhász például régóta épp azért tüntet, mert elvették a földjét, így nem tud dolgozni – vetettük közbe.

– Hazudik az is – jelentette ki, de egy társa, egy keménykötésű, bajuszos férfi közbeszólt:

– Az a juhász nem hazudik. Ismerem. Vettem tőle egyszer két disznót. Iparkodó, tisztességes ember.

Közben a kamerák és a tüntetők meg transzparenseik közé szorult MSZP-elnök összegzi a térségben az elmúlt évben történteket:

– Itt kicsiben, modellszerűen érzékelhető az, ahogy az országot irányítják.

Ellentüntető Móricz Simon / Népszabadság

Mesterházy Attila szerint látni az intézményesített korrupciót, azt, ahogyan minden jogszabályt áthágnak. Azt, hogy „semmi sem szent nekik". „Nem szent nekik, ha valaki – ahogy ők szokták mondani – a magyar anyaföldet műveli, egyszerűen elvesznek tőle mindent egyik napról a másikra." Szerinte ugyanez történik sok más ágazatban is: ha valami megtetszik egy fideszesnek, akkor ott új törvényeket alkotnak, átalakítják a jogszabályokat, csakhogy hozzájuthassanak ahhoz a szektorhoz. Ez történt a földpályázatoknál itt helyben, ez történt a trafikpályázatoknál és ez történt a takarékszövetkezetek esetében is – mondta.

A tüntetők kezdetben viszonylag visszafogottan hallgatták a pártelnök beszédét, de aztán egyre többször szakították meg bekiabálásokkal. Hát még akkor, amikor Mesterházy – Váradi András kisemmizőire utalva – azt mondta: az is a tétje a választásnak, hogy „kisöpörjék" azokat a „szemeteket", akik tönkreteszik ezeket az embereket. Ekkor az MSZP aktivistái és a párt elnöke közvetlen közelében álló tüntetők közül többen is üvöltözni, szitkozódni kezdtek. Komolyabb incidensre végül nem került sor: már csak azért sem, mert Mesterházy Attila továbbindult Felcsútra. Őt aztán követték a sajtó képviselői, és persze a kormánypárti tüntetők is elviharzottak.

Percek múltán Göbölpusztán nem maradt más, csak a porfelhő meg Váradi András néhány bégető birkája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.