Mesterházy: A rezsicsökkentés marad

Évi 160–230 milliárdos programot hirdetne meg épület-korszerűsítésre a kormányváltó szövetség.

Igazságos és fenntartható lesz a rezsicsökkentés – ez áll a demokratikus ellenzéki pártok kormányváltó szövetségének ígéretei között. A konkrét vállalások között szerepel még többek között a gyermekéhezés megszüntetése, negyedmillió valódi állás létrehozása, a minimálbér százezer forintra való felemelése, illetve az alapvető élelmiszerek árának csökkentése.

Kampánykörúton az MSZP elnöke
Kampánykörúton az MSZP elnöke
Móricz Simon

Mesterházy Attila miniszterelnökjelölt ezzel kapcsolatban a Népszabadság kérdésére azt mondta: a jelenlegi rezsicsökkentés átverés. „2009-hez képest 2013-ig folyamatosan nőttek az árak, a gázé csaknem húsz százalékkal. A Fidesz most csupán azt adja vissza, amit korábban elvett. Ráadásul közben a világpiaci árak is csökkentek, ezt próbálja saját dicsőségeként feltüntetni a kormány” – jelentette ki Mesterházy, hozzátéve: a Fidesz olyan rendszert vezetett be, amelyben egy átlagos (kétgyermekes, négytagú) családnak, amely háztartási energiára évente száznyolcvanezer forintot fordít, a rezsicsökkentés következtében a megtakarítása alig háromezer forint havonta (akárcsak az egyszemélyes, nyugdíjas háztartásoké), addig egy sorházban vagy önálló villában lakó háztartás, amely ennek többszörösét költi energiafogyasztásra, akár havi tizenötezer forintot is nyerhet. „Mint oly sok esetben, a Fidesz ezúttal is a gazdagoknak kedvez, miközben a kiskeresetűeknek nem nyújt valós segítséget. Ezen változtatunk. Legyen világos: a rezsicsökkentés maradni fog. Sőt, ha úgy tetszik, valójában a Mesterházy-kormány fogja megvédeni a rezsicsökkentést azzal, hogy hosszú távon fenntartható és igazságosabb pályára helyezi. Azon leszünk, hogy azok részesüljenek belőle jobban, akik arra igazán rászorulnak” – mondta az MSZP elnöke.

A program szerint egysávos, az alacsonyabb fogyasztást jobban támogató rezsicsökkentést valósítanak majd meg; ez ötven százalékkal nagyobb megtakarítást eredményezne a kisfogyasztóknál. „Az MSZP által kezdeményezett alap a fával, szénnel és brikettel fűtő háztartásokat is támogatná. A valódi rezsicsökkentés alapja az energiatakarékosság, a kormányváltó pártszövetség erre ad megoldást. Olyan önrész nélküli, hőszigetelési és fűtéskorszerűsítési programot indítunk, amellyel jelentős, akár negyvenszázalékos energiafelhasználás spórolható meg. Ez az igazi rezsicsökkentés, hiszen azt az energiadíjat nem kell megfizetnünk, amit el sem használtunk. Ha ez megvalósul, akkor a csökkentés már nem függ attól, hogyan alakulnak a világpiaci árak, illetve ki van kormányon. A Fidesz rezsihazugsága csak addig tarthat, amíg az energiahordozók piacán nem kezdenek újra emelkedni az árak” – mondta Mesterházy Attila, hozzátéve: ez a program lehetőséget teremt az építőiparnak is, ráadásul több tízmilliárdos megrendelést jelent a kis- és középvállalati szektornak, s több tízezer új, valós munkahelyet is teremt.

A párt szakértői szerint elsőként egy szigetelési programmal meg kell teremteni a nyolcvanszázalékos hőenergia-megtakarítás lehetőségét a lakossági és középületekben; majd ki kell alakítani a helyi szintű és sokkal alkalmazkodóbb energiatermelést; meg kell kezdeni a decentralizált energiarendszerek kiépítését; ki kell vezetni a szennyező (fekete energia) és nem fenntartható energiaforrásokat; ezzel egy időben igazságosabbá tenni az energiaforrások hozzáférését, és egyfajta zöldfordulattal függetleníteni a fosszilis energiahordozók használatát. „Számítások szerint az ország összes épületének korszerűsítéséhez 2024-ig évente közel 160–230milliárd forintra lesz szükség. Ezek – a maguk nemében – egyszeri, befektetendő összegek. A finanszírozást az értékesíthető állami kvóták bevételeiből, a 2014–2020 között rendelkezésre álló uniós forrásokból és államilag támogatott hitelprogramokból valósítjuk meg” – ismertette kérdésünkre a programpont hátterét Mesterházy Attila.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.