Messzire vezethetnek a korrupciós ügy szálai

Kitálalt az Átlátszónak a NAV-botrány kirobbantója.

Az amerikaiak már korábban tudtak a most szankcionált korrupciós ügyekről, de csak akkor jöttek elő vele, amikor már lezajlottak a választások – állítja Horváth András, a NAV-botrányt kirobbantó közérdekű bejelentő. Az Átlátszó kiszivárogtató portál cikke szerint Horváth európai cégeket és multinacionális cégeket is érintettnek tart hasonló jellegű ügyekben, de nem mindenki fordult a hatóságokhoz vagy az anyaállamhoz.

Horváth az Átlátszónak azt mondta, két amerikai cég érintett az ügyben, mindkettő aktív Magyarországon, az egyik az Index által tegnap már megnevezett Bunge Zrt., a másik egy gabonakereskedő vállalat. Az amerikaiak nagyon szigorúan veszik, ha korrupciós megkeresést kap egy amerikai tulajdonú vállalat bárhol a világban, ilyenkor a cégeknek ezt jelenteniük kell.

„Biztos van olyan, hogy nem jelentik, de ha kiderül, az nagyon súlyos következményekkel jár, nem úgy, mint például Magyarországon, ahol az ilyen óriási gazdasági bűncselekmények vége vagy az ügy megszüntetése, vagy valami kis pénzbüntetés."

Horváth szerint az is probléma, hogy Magyarországon tíz év múlva érnek véget ezek az eljárások, amikor már nem lehet komolyabb büntetéseket kiszabni.

„Tudomásom van arról, hogy érintettek hasonló jellegű cselekményekben, megkeresésekben más európai tagállamok is, óriási multinacionális cégek, viszont ezek eddig nem vették a fáradságot, hogy akár a magyar hatóságoknál jelezzék ezt az egészet, vagy esetleg ők is a követségükön, az államukon keresztül próbáljanak nyomást gyakorolni a magyar kormányra, hogy történjen valami. Tehát ők elfogadják, hogy ilyen feltételekkel dolgoznak a piacon, és idomultak a rendszerhez" – nyilatkozta Horváth.

A NAV-botrányt kirobbantó közérdekű bejelentő szerint a magyar kormány az ügy kirobbanása óta eltelt egy év során nem aktivizálta magát a szervezett bűnözői hálózatok felszámolásában és a korrupt adóhivatali vezetők eltávolításában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.