Messzebbről is leszedheti az ellent a honvédség

Nagyobb lőtávolság, jobb zavarvédelem és hosszabb üzemidő - a honvédség újabbra cseréli Mistral föld-levegő rakétarendszerét.
A Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016 és 2018 közötti képességnövelő bővítéséről kötöttek szerződést a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelemgazdasági Hivatala és az MBDA France képviselői Budapesten. Az erről szóló dokumentumot Didier Philippe, a gyártó MBDA France első alelnöke és Balla Tibor ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgató-helyettese írták alá a HM-ben.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Magyar Honvédség (MH) 1997 óta alkalmazza a Mistral M2 rakétákat ATLAS indítóállványon (amelyről egyszerre két rakéta is kilőhető) országvédelmi feladatokra, és a szövetségi rendszerekbe felajánlott erők védelmére. A rakéták technikai fejlődése miatt azonban szükségessé vált a Mistral rendszer korszerűsítése. (Magyarország korábban 45 ATLAS kilövőállást és 9 úgynevezett Mistral vezetési pontot vásárolt M2-es föld-levegő rakétákkal felszerelve.)

Az új szerződés értelmében a Magyar Honvédség már meglévő M2 típusú rakétáit – a HM Arzenál Zrt. közreműködésével – a kor színvonalának megfelelően felújítják. Ezen felül pedig nagyobb lőtávolsággal, jobb zavarvédelemmel és hosszabb üzemidővel rendelkező M3 típusú rakétákat szerez be a honvédelmi tárca. A rendszerszintű alkalmazás érdekében új típusú "MATIS MP3" hőkamerákat, gyakorló berendezéseket, alkatrészeket, akkumulátorokat is kap a honvédség. (Ezeknek az éjjeli/nappali hőkameráknak a segítségével különböző időjárási viszonyok között is kilőhetők a rakéták, ráadásul jóval messzebbről észlelhetik az ellenséges célpontokat. A rendszert mágneses iránytővel és GPS-vevővel is ellátták.)

A fejlesztés kapcsán a HM olyan, több évig tartó ütemezett konstrukciót dolgozott ki, amely egyfelől biztosítja a honvédelmi költségvetési forrásokból történő finanszírozhatóságot, másrészt az MH földközeli védelmi képességének hosszú távú megtartását és fejlesztését, továbbá a NATO részére felajánlott erők képességéinek növelését. Ezzel szövetségesi kötelezettségeinknek magasabb szinten tudunk eleget tenni - olvasható a sajtóanyagban.

A MISTRAL légvédelmi rakétarendszert – a honvédség rakétaezredének honlapján olvasható leírás szerint – 1977-ben kezdték el tervezni, és 1979-83 között fejlesztették ki a francia hadsereg igényei alapján (MATRA DEFENSE). 1983 és 1988 között került sor a fegyver csapatpróbájára, majd rendszeresítésére. Az exportigények kielégítésére a brit BAC is bekapcsolódott a gyártásba. Eddig 23 ország vásárolta meg és állította hadrendbe. A Honvédség 1997-ben rendszeresítette az első MISTRAL rakétarendszert. A rendszer legfontosabb elemei a repülőeszközök felderítésére, (IFF képesség esetén) azonosítására és az alárendeltek tüzének irányítására szolgáló MCP (MISTRAL COORDINATION POST) vezetési pont, az AIDA típusú fegyverterminállal rendelkező ATLAS indítóállvány (az infravörös önrávezetés elvén működő rakétával), melyek mindegyike MERCEDES BENZ UNIMOG hordozójárműre épített. A rendszerhez további technológiai elemek is tartoznak, amelyek az eszközök üzemeltetését biztosítják. A Honvédségben a MISTRAL rakétarendszert a KRAB típusú automatizált tűzirányító rendszer továbbfejlesztett-modernizált elemeivel együtt (azokkal vezérelten) alkalmazzák.

A vezetési pont (MCP) és lokátor egy felderítő radarból, egy saját-idegen felismerő berendezésből, adatátviteli eszközökből, alvázjárműből, aggregátorból áll össze. Kezeléséhez 3 ember szükséges: egy parancsnok, egy főkezelő és egy gépjárművezető. A felderítő radar hatótávolsága 25 kilométer. A rendszer 9 perc alatt telepíthető, súlya több mint 8 tonna.

Az indítóállvány – melyet szintén 3 ember tud működtetni – a Rakétaezred adatai szerint 7 perc alatt telepíthető, a rakéta pedig 1 perc alatt betölthető. Ez sem egy habkönnyű rendszer, rakétákkal együtt 7 tonnát nyom. Maga a légvédelmi rakéta az úgynevezett passzív önrávezetés elvén működik. A húszkilós, két méter hosszú rakéta 850 méteres másodpercenkénti sebességre képes.A legújabb verzió hatótávolságáról nincs információ, de elődje, az M2-es hatótávolsága 6 kilométer.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.