galéria megtekintése

„Már a kormányban is érzékelik, nem tehetnek meg mindent”

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Alighogy véget ért az újabb tízezreket megmozdító kormányellenes demonstráció, a közfelháborodás napja hétfőn, az „új ellenzék” máris további akciókat, megmozdulásokat jelentett be. Igaz, most először némi bizonytalanság és feszültség is érződik a szervező csoportok körében.

„És most mi lesz?” Egy harmincas évei végén járó férfi tette fel ezt a kérdést hétfőn késő este a Parlament előtt, amikor – a rendőrök és a tüntetők közötti kisebb dulakodásoktól, valamint a Hír TV riporterét, operatőrét ért szidalmazásoktól eltekintve – komolyabb atrocitás nélkül véget ért a közfelháborodás napja néven meghirdetett kormányellenes tüntetés.

A demonstráló kérdésére, vagyis hogy mi lesz a bő hónapja megszületett – a netadó, az áfabotrány, a korrupciós esetek és a NAV-elnök kitiltási ügye miatt rendezett tömegtüntetések során egyre erősödő – „új ellenzék” sorsa, többen is hamar választ adtak. A korábbi demonstrációk szervezői már kedden jelezték, folytatják az Orbán-kormány elleni tiltakozást. Igaz, most először némi bizonytalanság is érzékelhető a hogyan továbbra adott válaszaikban.

M. Schmidt János / Népszabadság

 

A hétfői megmozdulást rendező „Nem némulunk el” csoport nem említett konkrétumot, csak annyit írt: „Ígérjük, nem most hallottatok rólunk utoljára. Szeretnénk folytatni, szeretnénk, ha folytatnátok!” A netadó elleni tüntetést szervező, Gulyás Balázs által képviselt „Százezren az internetadó ellen” elnevezésű csoport Facebook-oldalán azt írta:

„A cél, megmutatni az Orbán-kormányzattal szembeni elégedetlenséget, nem vitatható. A következő napokban azon gondolkodunk mi is, hogyan lehet megfelelő kifejezést adni annak a jogos felháborodásnak, amit hétfőn ez a tüntetés is megmutatott. Ez ígéret is egyben: mi nem hagyjuk abba. Ezen a Facebook-oldalon és további utcai megmozdulásokon is föllépünk majd az Orbán-kormány elnyomó intézkedései ellen”.

Várady Zsolt
Várady Zsolt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hamar megszólalt a tiltakozáshullám során mind népszerűbbé vált egykori Iwiw-alapító, Várady Zsolt is, aki elsősorban a korrupció ellen és az átlátható, tisztességes adórendszerért küzd. A kedd reggel kiadott közleményében – méltatva a Kossuth téri tömeget, s azt, hogy az áfabotrányt kirobbantó Horváth András bejelentette egy korrupcióellenes szövetség létrehozását – máris megüzente: készül a folytatásra.

Mint megtudtuk, egy olyan csapat „alakul és épül”, amelynek tagjai – az „át- és megélhető demokrácia”, valamint a kooperáció, az empátia és a szolidaritás fontosságát szem előtt tartva – egyfajta cselekvési tervet dolgoznak ki. S hogy ebbe a tervezésbe, építkezésbe mindenki beleszólhasson, 2015. január 2-ra az Operaházhoz – „a nagy rendszerellenes tüntetés harmadik évfordulójára” – rendhagyó megmozdulást szerveznek.

„Ennek során nem egyszerűen a rendszerrel szembeni elégedetlenségünknek kívánunk hangot adni, hanem annak is, milyen értékek mellett, és hogyan képzeljük el az országot, amelyben élni mindannyiunknak jobb lenne, mint most” – fogalmazott Várady, hozzátéve: ezen a rendezvényen indítja majd el a társadalom szerveződései számára már korábban bejelentett új közösségi portál tesztverzióját.

Az LMP korábbi országgyűlési képviselője, az áfabotrány miatt szervezett szintén 5-10 ezres tüntetés egyik szónoka, szervezője, Vágó Gábor érdeklődésünkre elmondta: tervezik a folytatást, hiszen eddig egyetlen kérésüket, követelésüket sem teljesítette a kormányzat, a NAV-elnök a helyén maradt, az adóhatóság átvilágítására pedig még csak ígéretet sem kaptak. Éppen ezért – folytatta – már szerdára újabb akciókat szerveztek, több ügyfélszolgálaton tömegesen érdeklődnek majd, lemondott-e már az adóhatóság elnöke, Vida Ildikó.

Veres Viktor / Népszabadság

Vágó Gábor, noha nem vitatja, hogy van még mit tenni, megemlítette, eredményekben sincs hiány: egy hónap alatt négy alkalommal is sikerült megszólítani, utcára hívni a kormánnyal elégedetlen ezreket, az áfabotrányt kirobbantó Horváth András korrupcióellenes szövetséget alapít, és alighanem már a kormányban is érzékelik, nem tehetnek meg mindent. Arra a felvetésünkre, hogy egyes hírek szerint néhányan már pártalapításban gondolkodnak, Vágó Gábor azt mondta: „Én nem hallottam erről, de óvnék is mindenkit a pártalapítástól. Most nem pártot, hanem közéletben aktív közösségeket kell építeni”.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a szervezők és a szervezői csoportok közötti együttműködés mindeddig zökkenőmentes volt, hétfő óta azonban némi feszültség érzékelhető. Várady Zsolt, aki felszólalt az őszi tüntetéshullámot elindító, október 23-i „Tedd magad szabaddá!” megmozduláson, a netadó és a NAV-botrány miatt megszervezett demonstráción is, hétfőn távol maradt a színpadtól.

Ezt azzal magyarázta: „Lelkesítő volt a szervezői csoportok elkötelezettsége, kooperatív és konszenzuskereső attitűdje, amelynek folytonossága azonban a november 17-e előtti héten megtörni látszott”. Kérdésünkre ezt azzal pontosította: „Az volt a célunk, hogy a korábbi tüntetések után a hétfői demonstráció egyfajta folytonosságot jelentsen, ám kiderült, a szervezők inkább a saját útjukat járják”.

Demonstrálók tizenkét pontja

Több tucat városban tüntettek a kormány ellen a közfelháborodás napjának nevezett hétfő esti megmozdulásokon. Budapesten hét, széles körben többnyire ismeretlen ember mondott beszédet, és fogalmazta meg követeléseit.

A vidéki nagyvárosok szónokaival kiegészülve számos célkitűzés elhangzott, ezekből próbáltuk meg leszűrni és összeállítani a tüntetők tizenkét pontját. Válogatásunk a konkrétan elhangzott követeléseken alapszik.

1. Az internetadót ne vezessék be.

2. Alakítsanak ki kiszámítható adórendszert.

3. Hozzanak létre egy korrupcióellenes szövetséget.

4. Bánjanak jól a közpénzekkel, kérjék számon a politikusok vagyonosodását.

5. Érjen véget az oligarchák uralma.

6. Kapjanak védelmet a földön gazdálkodók.

7. Senkit se hagyjanak az út szélén.

8. Vonják vissza a kormány oktatáspolitikájának minden elemét.

9. Állítsák le a pénzkivonást a szociális szférából.

10. Adjanak több jogot és magasabb bért a munkavállalóknak.

11. Szakadjon meg az ország orosz függése

12. Épüljön fel pártsemleges demokrácia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.