galéria megtekintése

„Merénylet a város, merénylet a városlakók ellen”

3 komment

NOL

Budapest legjelentősebb történeti kertjét, a Városligetet tájképi és természeti értékeit megőrizve, új épületek elhelyezése nélkül kell helyreállítani. A kulturális létesítményeket, köztük a turizmust vonzó múzeumokat fővárosszerte célszerű elhelyezni, ami a látogatókat arra ösztönzi, hogy a település különös vonzerejét adó gazdag történelmi városszövet minél nagyobb részével ismerkedjenek meg – vallják a Mindent a maga helyén! csoport aktivistái, akik a Liget Budapest Projekt ellen tiltakoznak különböző módon, mivel nem akarnak belenyugodni, hogy modernizáció címszó alatt kivágjanak több száz fát.

Az aktivisták korábban petíciót hirdettek, melyet eljuttattak Áder János köztársasági elnökhöz. Jelenleg a tiltakozást támogató ismert közszereplők videoüzenetben próbálják menteni a menthetőt. Azaz embereket állítani az ügy mellé.

Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke szerint Budapesten nem kell múzeumi negyedeket építeni, mert már vannak. Az egyik éppen a Városliget, ahol a Közlekedési Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, a Szépművészeti, a Műcsarnok és a közeli Kogart Galéria, Zelnik-gyűjtemény, közeli Hopp Ferenc kelet-ázsiai múzeum egy olyan egységet ad, ami vonzza az embereket. Hangsúlyozva: New Yorkban a Central Parkba nem építenek bele, még Guggenheim sem tudta annak idején ezt elintézni. Körmendy továbbá furcsállja, hogy az ország legsűrűbben lakott önkormányzata, jelesül a hetedik kerület nem mozdul. Ahogy fogalmaz, nem érti az erzsébetvárosi vezetést, hogy miért nem állt ki a Ligetért az első pillanattól kezdve.

 

Garay Klára, Városvédő Egyesület Környezetvédő Tagozat Vezetője szerint a kormány egyszerűen tényeket közölt a szakmai konzultáció helyett a lakossággal. Továbbá szavai szerint a jogállam megcsúfolása, hogy a kormány törvénymódosítással elintézte, hogy az országos építészeti szabályok ne vonatkozzanak a Városligetre, mert az országban – elvileg – közparkban nem szabad építkezni. Garay szerint az pedig a lakosság totális félrevezetése, hogy a Felvonulási térre tervezett mélygarázs tetejére gyeptéglákat telepítenek majd, különösen, hogy a Liget területén katasztrofálisan csökkenne a zöldterület.

– Merénylet a város, merénylet a városlakók ellen – teszi már hozzá Lányi András író, filozófus, aki úgy véli: a kormányzat beépítetlen telekként tekint a budapesti parkokra, de különösen Európa legrégebbi közparkjára. Hangsúlyozva: az sem pótolná a kivágott fák biológiai aktivitását, ha az egész Terézvárost befednék gyeptéglával.

Mindezt azért, hogy Orbánék a Várban létrehozhassák az új kormányzati negyedet, és ezért akarják kipaterolni a múzeumokat a budai oldalról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.